Política

Puigdemont: “Felip VI es va posar un vestit civil però va fer un discurs militar”

Retreu, a ‘The Guardian’, que el govern de Rajoy va obrar de mala fe amb un diàleg inexistent

El PSC i Ciutadans carreguen pel “fals” pas que fa el president

Carles Puigdemont va concedir una entrevista que ahir publicava el diari britànic The Guardian en què carregava amb duresa pel paper que va fer el rei espanyol, Felip VI, el dia 3 d’octubre després de la situació que s’havia produït a Catalunya en el referèndum, dos dies abans. “El seu pare es va posar un uniforme militar i va fer un discurs civil. Aquest rei es va posar un vestit civil però va fer un discurs militar. Una república no necessita un rei”, va declarar. Però els retrets no van ser només per l’actuació de la monarquia, sinó també per la mala fe del govern de Mariano Rajoy. En aquest sentit, va reiterar l’error de no haver proclamat la república el 10 d’octubre per prioritzar un diàleg promès amb el govern espanyol que mai va arribar. El president reconeix que “l’Estat va dir que si no votàvem per la independència [immediatament] iniciaria un diàleg”, i assegura: “Diversos diplomàtics [d’altres països] em van dir que encoratjarien un procés de diàleg. Aquesta va ser una declaració enganyosa de l’Estat, però només ho vaig saber després”, clou.

Sobre el seu exili, admet la duresa de la situació però l’accepta: “He de continuar la lluita en les millors condicions. Necessito tenir llibertat de paraula i de moviment. Això no és possible a Espanya. Estic psicològicament preparat per a la presó, però vull seguir lluitant per Catalunya.” En relació amb el Consell de la República, Puigdemont assegura que “és com un govern a l’exili”. “No està a l’ombra. Ha d’actuar sense els problemes de la justícia o la policia espanyola”, explicita.

Reaccions que no paren per a la investidura

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va qualificar de “fals” el “pas al costat” de Puigdemont, perquè creu que pretén seguir a través d’institucions “paral·leles” a Bèlgica, i en la seva intervenció davant el consell nacional del partit va avisar que la candidatura del número 2 de JxCat, Jordi Sànchez, és “inviable” perquè està empresonat. Per la seva banda, Ciutadans considerava ahir que la candidatura de Sànchez és “una estratègia per seguir amb l’embolic” i la diputada Lorena Roldán deia que així els sobiranistes “només volen allargar el xiclet del procés”. Per la seva banda, Alfred Bosch (ERC) considerava, en conèixer l’abstenció dels cupaires: “S’haurà de tornar a parlar i veure què demana la CUP, i sobre la base del que demani, tornar a parlar per veure si podem corregir l’oferta de manera que tots ens puguem posar d’acord.” Bosch va demanar a la CUP que pensin en la necessitat de posar fi al 155.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona