Política

Calendari a punt?

Els pròxims dies s’albiren decisius al Parlament per comprovar si finalment comença a córrer el termini de dos mesos per convocar eleccions

Encara que Llarena impedís la investidura de Sànchez i no se celebrés el ple, Torrent podria optar per activar el rellotge

El TC també debatrà un recurs del PSC per desbloquejar la legislatura

Els lletratsvan alertar Torrent que s’havia d’afanyar a desbloquejar la investidura

Els polítics estan molt acostumats a treballar en les seves estratègies en funció del calendari que tenen al davant, perquè els tempos són transcendentals. Quan cal dir què? Quin és el moment més oportú? Ara o d’aquí a un mes? En aquesta legislatura, però, tot s’està dinamitant. Res és normal i ningú pot fer calendaris ni prediccions, perquè el temps de la investidura no corre i la maquinària està aturada. Després de les últimes picabaralles entre JxCat, ERC i la CUP, hi ha qui fins i tot pronostica eleccions al juliol. Aquesta setmana entrem en un moment decisiu en què potser sí que el rellotge es posaria en marxa, però ningú s’atreveix a anar més enllà del condicional.

El president del Parlament, Roger Torrent, va fer ahir la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris per convocar el ple d’investidura, en aquest cas amb el número 2 de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, com a candidat. En circumstàncies normals, si se celebrés la sessió plenària i Sànchez no obtingués prou suports –com sembla que passarà, perquè la CUP no hi votarà a favor–, llavors començaria a córrer el termini de dos mesos per trobar president i, si no, es convocarien comicis. Però, com dèiem abans, res és normal.

Sànchez és a la presó i hauria de demanar permís al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per poder assistir al Parlament. Fins ara, Llarena sempre li ha denegat aquesta petició –també a Junqueras– i només li ha permès delegar el vot. Aquest cop, la situació seria diferent, perquè Sànchez seria el candidat a la presidència de la Generalitat i hi ha un precedent que avalaria que el deixessin sortir de Soto del Real. Es tracta del cas de Carlos Yoldi, l’any 1987. En contra del parer de la fiscalia i del govern espanyol del moment, l’Audiència de Pamplona va autoritzar que el cap de llista d’Herri Batasuna (HB), que estava en presó preventiva –igual que Sànchez– per presumpta pertinença a ETA, pogués acudir al ple per pronunciar el seu discurs com a aspirant a lehendakari i sotmetre’s a votació. “Som partidaris de la negociació política, i en som perquè entenem que és l’única fórmula que existeix d’assolir la normalització política d’Euskadi, que en l’actual marc juridicopolític és impossible que es pugui produir”, recordava Yoldi.

La Moncloa ja ha insinuat que Llarena no cedirà i, per tant, Sànchez no podrà anar a la cambra catalana –una mostra més de la nul·la separació entre els poders executiu i judicial–. En aquesta tessitura, què pot passar? Hi ha diverses opcions damunt la taula. Per exemple, que passi exactament el mateix que amb Carles Puigdemont. És a dir, que Torrent suspengui el ple i que llavors el temps no corri. Es tornaria a la casella de sortida, en un bucle de difícil solució. Aquesta hipòtesi, però, sembla poc probable, perquè algunes fonts assenyalen que Torrent estaria disposat a prémer el botó d’inici del cronòmetre.

Cal recordar que, després de la investidura fallida de Puigdemont, els lletrats de la cambra catalana van elaborar un informe en què asseguraven que el termini dels dos mesos no havia començat perquè no hi havia hagut cap votació fallida. Això sí, proposaven que Torrent impulsés un “acte equivalent” per desencallar la problemàtica, i alertaven: “En cas que el president no impulsés aquest acte equivalent a una votació fallida, sense justificació objectiva i en un termini raonable de temps, es podria estudiar la possibilitat que els grups parlamentaris impulsessin aquest acte equivalent per mitjà dels instruments corresponents.” Aquest moment podria arribar, doncs, amb el vet de la justícia a Sànchez. Llavors seria el moment de buscar alternatives –noms com ara Jordi Turull i Elsa Artadi apareixen en l’horitzó– o d’afrontar uns nous comicis, que, en aquest cas, tornaria a convocar Mariano Rajoy en virtut de l’aplicació de l’article 155, tal com ja va fer amb els del 21 de desembre.

S’entraria, per tant, en una cursa contra rellotge, semblant a la que es va viure en la legislatura anterior, quan la CUP es va negar a investir el candidat de Junts pel Sí, Artur Mas. En aquella ocasió, es va esprémer al màxim el termini de dos mesos i es va haver de convocar el ple d’investidura de Carles Puigdemont un diumenge perquè el temps s’acabava. Aleshores la jugada va sortir bé. Caldrà veure què passa aquest cop.

El paper del Constitucional

Aquesta setmana, però, apareix un altre actor en escena que també podria jugar amb el rellotge del temps: l’inefable Tribunal Constitucional. El PSC va demanar empara a l’alt tribunal perquè es desbloquegés la investidura. En concret, els socialistes sol·liciten que el TC fixi un termini per celebrar el ple d’investidura o una data límit a partir de la qual s’hagi de considerar que ha tingut lloc un “fet equivalent” a una primera votació, la qual cosa permetria deixar córrer els terminis legals per convocar unes noves eleccions. Es preveu que el Constitucional resolgui aquest recurs entre avui i dijous, que és quan se celebrarà la sessió plenària.

En aquesta mateixa reunió, s’abordarà una altra qüestió que podria afectar la política catalana: l’admissió o no a tràmit del recurs presentat pel govern espanyol –amb l’informe contrari al Consell d’Estat– contra l’anunci d’investidura de Puigdemont.

2
mesos
és el termini que marca el reglament del Parlament per convocar eleccions en cas que la primera investidura no prosperi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes