Política

Violència policial durant l'1-O

L’asseguradora no vol pagar els danys a les escoles per l’1-O

Ensenyament va calcular en 314.000 euros les destrosses fetes pels policies

El consorci de compensació tampoc ho vol assumir i ara se li demana com a “actes vandàlics”

La majoria de centres educatius de titularitat de la Generalitat de Catalunya que van rebre danys materials per les càrregues policials de l’1-O encara no han cobrat. Les companyies asseguradores contractades pel govern català no es volen fer càrrec de gran part dels 314.000 euros, en què es va calcular la trencadissa policial. El consorci de compensació d’assegurances (ens estatal) tampoc ho vol assumir, malgrat que se li ha tornat a fer una nova petició, justificant-ho com a “actes vandàlics”. A banda d’això, la Generalitat i distints ajuntaments reclamen per la via penal al govern espanyol del PP que assumeixi les despeses.

El Consorci d’Educació de Barcelona, que gestiona els centres i instituts públics, va confirmar ahir a El Punt Avui que encara no han cobrat cap indemnització i que han assumit les despeses d’una desena de centres municipals perquè són quantitats menors. Un portaveu de l’ens públic hi va afegir que ho han tornat a demanar al consorci de compensació, que disposa d’un fons per a sinistres extraordinaris. El consorci de compensació, que acostuma a pagar només fins al 70% dels danys, especifica tres supòsits de danys extraordinaris: fenòmens naturals (com ara inundacions o ventades); fets violents causats “per terrorisme; rebel·lió, sedició, motí o tumult popular”, i el darrer ”per actuacions de les forces de seguretat en temps de pau”.

La majoria de centres escolars afectats pels cops de mall i la trencada de vidres van ser a Barcelona, amb uns desperfectes calculats en 98.000 euros. Els segueixen els centres de la demarcació de Girona, amb 75.000 euros; de l’àrea de Tarragona, amb 35.000 euros; de Lleida i el Vallès Occidental, amb una factura de 30.000 euros cada un; Barcelona comarques, amb 25.000 euros; Catalunya Central, 15.000, i Maresme i Vallès oriental, 6.000 euros.

Tots els edificis públics de titularitat de la Generalitat tenen una cobertura única, contractada pel Departament d’Economia, que assumeixen diferents companyies. SegurCaixa Adeslas té la pòlissa de danys materials fins al 31 de desembre del 2018. En cas dels centres, es cobreixen danys que puguin rebre els professors, els alumnes i tercers. I en el cas que els centres siguin afectats per un robatori, hi ha una franquícia de 600 euros, i una altra de fins a 3.000 euros per a la resta de danys, en què s’exceptuen les obres civils acabades que han de tenir una franquícia de tres milions. El Departament d’Ensenyament té penjat al seu web un document, del juny passat, on explica a les direccions dels centres, com han de fer les denúncies i com comunicar els sinistres de manera digital.

Un cas paradigmàtic de l’oblid vers els centres educatius és l’institut Joan Boscà de Barcelona. El centre té pendent de cobrar 3.000 euros pels danys del referèndum de l’1-O. A més, la policia espanyola va comissar onze ordinadors, amb informació acadèmica dels alumnes, que estaven en una habitació i no eren usats en l’1-O. Cinc mesos després, la direcció no sap on anar a reclamar-los, i no se’ls ha comunicat res ni des del jutjat ni des d’Ensenyament ni des dels serveis jurídics centrals, encarregats de les reclamacions patrimonials de la Generalitat. La magistrada del TSJC Mercedes Armas va ordenar als cossos policials comissar tot el material per evitar l’1-O, una causa que fa dues setmanes ha derivat al Suprem sense tampoc aclarir-ne res.

LES XIFRES

50
escoles van rebre danys
sobretot a Barcelona (98.000 euros) i al Gironès (75.000).
11
ordinadors comissats
de l’institut Joan Boscà de Barcelona encara estan pendents de recuperar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.