Política

Eleccions 21-D

Torrent força la investidura

El president del Parlament proposa Jordi Sánchez com a nou candidat a la presidència

JxCat i ERC demanen temps i parlen ara d’un preacord al qual esperen incloure la CUP els pròxims dies

Jornada maratoniana ahir la del president del Parlament, Roger Torrent, per constatar el grau de suports que obtindria el nou candidat de Junts per Catalunya a la presidència de la Generalitat, Jordi Sànchez. Els contactes van registrar un resultat positiu; la convocatòria, en els pròxims dies, d’un nou ple d’investidura després de certificar que Sànchez és l’únic candidat a la presidència que concentra un major nombre de suports, tot i que, a hores d’ara, són insuficients a causa de l’abstenció de la CUP per un desacord en el full de ruta que els partits majoritaris confien poder esmenar aviat. A les bambolines del pacte, però, un greu condicionant: la investidura de Sànchez està subjecta a autorització judicial.

A hores d’ara l’escenari dibuixat és aquest: Sànchez obtindria els vots favorables de JxCat i ERC. Tots dos s’aferraven ahir a un nou “preacord” que estan treballant a través del qual tenen previst compartir un full de ruta que ahir no es va voler concretar però al qual confien poder integrar la CUP. Així ho va afirmar la portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, que admetia que per falta de temps no havien pogut enllestir un acord amb els anticapitalistes, ja que prèviament havien de tancar l’acord amb els republicans. “Estem treballant evidentment en la construcció d’un projecte de valors republicans que inclourà el procés constituent com a element central”, assegurava Artadi. El document el traslladaran a la taula de negociació de la CUP entre avui i demà, i un cop signat l’explicaran de manera pública, reblava la portaveu. Tanmateix, ahir al matí, abans de les declaracions de JxCat i ERC, els anticapitalistes asseguraven que les negociacions estaven “interrompudes” i desconfiaven que se segellés un pacte a tres, ja que van reiterar que només donarien suport a un candidat que portés a terme la construcció d’un projecte republicà que, segons els anticapitalistes, fa necessari la desobediència per poder aprovar lleis pendents com ara les destinades a necessitats socials.

Per tal d’arribar a aquest acord, ahir Junts per Catalunya va demanar temps al president del Parlament. Un cop Torrent aprovi la resolució que dicti el dia i hora del nou ple d’investidura seran els advocats de Jordi Sànchez els que s’adreçaran al jutge Pablo Llarena per demanar la llibertat del candidat perquè pugui assistir a la investidura, ja que el reglament obliga el candidat a ser-hi present, tal com el mateix Llarena va reconèixer en la resolució anterior dictada per a la investidura de Puigdemont. Amb el repte d’investir Sànchez, JxCat i ERC volen tornar a posar el focus en la “repressió” que exerceix l’Estat espanyol, ja que seran els tribunals els que hauran de dictaminar si prohibeixen que un diputat electe amb tots els drets adquirits pugui ser investit president de la Generalitat, una decisió que, d’acord amb les últimes decisions judicials, sembla la més possible.

Pels republicans, i com que encara “no ens consta que Sánchez no pugui ser investit”, assegurava la presidenta del grup parlamentari, Marta Rovira, el grup manté seu suport al candidat per poder fer un govern “operatiu”. Un cop més sembla que els republicans estiguin esperant que la candidatura de l’expresident de l’ANC caigui pel seu propi pes o siguin els jutges els que certifiquin la inoperativitat. “La nostra prioritat és posar fi al 155, i sobre la base d’aquesta finalitat donarem suport a la investidura de Sánchez”, reiterava Rovira.

A més de l’abstenció, la CUP va deixar al matí un regal enverinat per a la investidura que podria produir-se si no s’arriba a un acord amb Junts per Catalunya i ERC. La candidatura de Sànchez podria tirar endavant sempre que els diputats Carles Puigdemont i Toni Comín exerceixin el seu vot malgrat la prohibició del TC. “Si no s’atreveixen a fer això, com pensen construir la república que requereix de desobediència?”, es preguntava el diputat de la CUP Carles Riera. I és que amb aquests dos vots la candidatura de Sánchez podria sortir en la segona votació per majoria simple amb 66 vots a favor contra els 65 que registra el bloc del no. Un escenari que es preveu llunyà atesa la dificultat que es permeti a Sánchez surti de la presó.

Compte enrere

Més enllà de la dificultat que suposa investir Sánchez i del fet que la candidatura podria incrementar la tensió entre les forces independentistes i els aparells de l’Estat –avui mateix es reuneix el Tribunal Constitucional per deliberar sobre els tempos parlamentaris de la cambra catalana arran d’un recurs del PSC– la convocatòria d’un ple d’investidura podria posar en marxa el rellotge que ha de marcar el termini de dos mesos per investir president o bé convocar eleccions de forma automàtica. Malgrat que no es produeixi cap votació en el ple perquè no es permet a Sànchez assistir-hi, Torrent podria dirigir-se a la resta de diputats per fer saber que, constatada un cop més la fallida d’una investidura, posa en marxa el rellotge parlamentari.

La proposta de Sànchez va ser rebutjada per la resta de partits a l’oposició. El més crític va ser Ciutadans, que va acusar Torrent de “jugar amb els catalans”. “Això és una broma de mal gust”, qualificava la presidenta del grup, Inés Arrimadas, que retreia al president del Parlament d’aplicar “el guió que li dicta Puigdemont”. El president de Catalunya En Comú Podem, Xavier Domènech, després de reunir-se amb Torrent, es va definir contrari a un candidat perquè, va dir: “Nosaltres volem una investidura efectiva que permeti formar govern.” A més, és una candidatura que no entenen, ja que “Sànchez ens portarà a un tercer ple d’investidura, perquè aquest no es podrà celebrar”, augurava el diputat. També molt crític es va expressar el president del grup del PSC, Miquel Iceta, per la falta d’efectivitat de la candidatura. Amb tot, el socialista va posar el focus en les desavinences del bloc independentista i va reclamar-los que aclarissin si són partidaris de la “república de Brussel·les o de la realitat de Catalunya, perquè són dos camins que no lliguen”, afegia el president del PSC.

LES FRASES

El procés constituent serà un element central de la nova proposta que enviarem a la CUP
Elsa Artadi
portaveu de junts per catalunya
Tenim un preacord amb JxCat i donarem suport a Sànchez per aconseguir un govern operatiu
Marta Rovira
presidenta d’erc al parlament
No hem vetat cap candidat, ens abstenim perquè hi ha un profund desacord en el full de ruta
Carles Riera
diputat de la cup

El PSC veu molt lluny un acord amb ERC

El líder del PSC, Miquel Iceta, va instar ahir ERC a decidir si el seu camí és “la república imaginària de Brussel·les” o bé l’acceptació de la legalitat, deixant clar que només si els republicans rectifiquen i abandonen la via “unilateral i il·legal”, es podrien explorar “col·laboracions” amb els socialistes. D’aquesta manera responia al portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, que en un article va defensar la possibilitat de bastir ponts amb el PSC i els comuns, ja que considera que “el republicanisme ha de convergir” amb les forces polítiques favorables al referèndum vinculant però també amb el socialisme català. Iceta va recordar l’“allau de crítiques” que ha rebut l’article de Tardà en les xarxes per part d’usuaris independentistes. I si bé ha admès que el PSC “saluda” aquesta proposta de Tardà i l’“acull amb interès”, ha matisat que “el debat obert polític necessari no són uns jocs florals”, va ironitzar el president del PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez compareixerà avui a les 12 per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona