Política

procés sobiranista

JxCat inicia una roda d’actes per explicar el pla República

El partit preveu una legislatura amb tres vies principals d’acció: unes línies mestres traçades des de Brussel·les, un Parlament que gestioni i sigui “àgora de debat republicà” i una ciutadania mobilitzada

Traspassar les portes del Parlament i de les reunions o els contactes més formals: per conèixer de primera mà l’opinió i el sentiment de la ciutadania respecte al moment polític del país, Junts per Catalunya va iniciar ahir una ronda d’actes per explicar el seu anomenat pla República. L’escenari escollit per a la primera d’aquestes conferències va ser la Fàbrica Burés d’Anglès, on van assistir unes 150 persones. L’encarregada de presentar l’esdeveniment va ser l’alcaldessa, Àstrid Desset, que va manifestar que malgrat els constants entrebancs provinents del govern espanyol, “estem vivint la revolució d’un poble que no es resigna”.

El diputat de JxCat Quim Torra va detallar que el pla República inclou un projecte “ambiciós”, que ha d’anar de la restitució de les institucions catalanes fins a la constitució de la República, partint de l’esperit de l’1-O. Torra va avançar en aquest sentit com es veu la legislatura des de la formació que integra. S’aposta, en síntesi, per tres vies principals d’acció. Una se situa a Brussel·les, des d’on s’han de traçar les línies mestres i l’estratègia política. Tal com ja es va donar a conèixer, s’advoca per la iniciativa batejada com “Espai Lliure de Brussel·les”, on es constituiria una assemblea de representants de la República i un consell de la República, presidit per Carles Puigdemont.

El segon focus se centra a Catalunya, amb un govern “d’execució i gestió” i un Parlament que, en paraules de Torra, esdevingui “una àgora republicana, on es tingui llibertat per parlar de tot”. I pel que fa a la tercera pota, es vol reforçar l’esperit del carrer, amb una població mobilitzada i apoderada que participi en el procés constituent. Torra creu que aquest pla és una bona proposta per arribar a una entesa entre JxCat, ERC i la CUP: “Els 70 diputats hem d’intentar posar-nos d’acord per tenir un full de ruta. Tot i que hi ha ritmes diferents en l’independentisme, no ens podem permetre fracassar.” Va defensar, a més, fer un front comú contra la repressió i un pla de govern amb polítiques per contrarestar l’intent de fractura social.

El diputat Pep Riera va anunciar que des del partit es realitzaran arreu del país actes similars al d’Anglès, per mantenir un contacte directe amb els ciutadans i continuar explicant de manera oberta el treball que s’està duent a terme tant des de Catalunya com des de Brussel·les. La diputada Gemma Geis, que en les eleccions va liderar la candidatura de JxCat per Girona, va subratllar que saben que a l’hora de desplegar aquestes propostes disposen del suport de la gent, “que és el principal actiu”: “El pla té sentit si els ciutadans el legitimen, el segueixen i volen construir i dotar de contingut la República amb nosaltres.” I, fent un aplaudit paral·lelisme, va ressaltar que “Anglès va ser la turbina de la revolució industrial”, i l’acte d’ahir es pretenia que fos “la turbina de la República catalana”.

LA FRASE

Tot i que hi ha ritmes diferents en l’independentisme, no ens podem permetre fracassar
Quim Torra
DIPUTAT DE JUNTS PER CATALUNYA (jxcat)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona