Política

Centenars de milers de dones tenyeixen de lila Barcelona en un 8-M històric

Han participat més de 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 600.000, segons els organitzadors, la immensa majoria dones

CCOO diu que les dades són històriques: un 80% de treballadors ha fet les aturades de dues hores convocades

Més de 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 600.000, segons els organitzadors, la immensa majoria dones, han tenyit avui de lila el centre de Barcelona en la major manifestació feminista que es recorda a la capital catalana amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Amb el lema “Ens aturem per canviar-ho tot”, les manifestants han reclamat la plena igualtat de les dones i han denunciat la discriminació, els greuges i la violència masclista.

La manifestació s’ha celebrat en un ambient festiu i reivindicatiu i s’ha hagut d’iniciar abans del previst perquè la confluència de l’avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia s’ha vist desbordada per la massiva afluència, han explicat els organitzadors.

La majoria de les participants han anat vestides amb peces de color negre i lila i amb llaços, bufandes, gorres, globus, pancartes i paraigües lila.

La multitudinària manifestació ha estat encapçalada per representants d’associacions feministes i ha acabat a la plaça de Catalunya amb la lectura d’un manifest, titulat “Juntes som més!” a càrrec de les actrius Nausicaa Bonnin, Anna Alarcón i Maria Pau Pigem, la cantant Gemma Humet, i les germanes del grup “The Sey Sisters”, Yolanda Sey i Kathy Sey.

Les manifestants, entre les quals hi ha hagut dones de totes les edats, àvies, moltes mares amb les seves filles i escolars, han desfilat corejant crits com: “No són mortes, són assassinades!”, “Estamos hasta el culo de tanto de tanto tío chulo!”, “!Els carrers seran feministes¡, “Visca, visca la lluita feminista! o “Sense les dones no hi ha revolució!”.

Més de mig miler de dones periodistes s’han sumat a la manifestació amb lemes com “Els mitjans seran feministes o no seran” o “El titular serà sempre nostre”.

Un nombrós col·lectiu de cambreres d’hotels han participat en la manifestació corejant càntics com: “Per un euro i mig, que netegi l’hoteler!”.

Marta Padrós, representant del moviment que ha organitzat la vaga feminista d’avui, ha declarat a Efe que han hagut de començar la manifestació 15 minuts abans del previst “perquè el passeig de Gràcia estava desbordat”.

A més del passeig de Gràcia, uns altres carrers adjacents també s’han vist desbordats “amb més gent que mai”, ha assenyalat Padrós, que ha valorat positivament la jornada de vaga perquè “ha servit per a visibilitzar la dona treballadora”.

Padrós ha ressaltat que el major seguiment de la vaga d’avui s’ha produït en els sectors de la neteja, la restauració i hostaleria, la sanitat i l’educació”, i, encara que ha assegurat que hi ha hagut “un bon seguiment” s’ha queixat que “els serveis mínims han estat abusius”.

Amb motiu de la jornada reivindicativa d’avui, l’Ajuntament de Barcelona ha il·luminat amb color lila les fonts del passeig de Gràcia.

El manifest llegit a la plaça de Catalunya recorda les dones que van lluitar en la Segona República, en la Guerra Civil, les que van combatre el colonialisme i “les que van formar part de les lluites antiimperialistes”, però s’adverteix: “queda molt per fer i nosaltres seguim lluitant”.

El manifest crida a dir “prou!” a totes les violències masclistes que “ens travessen” i que són “quotidianes i invisibilitzades” i “prou! a l’opressió de les nostres orientacions i identitats sexuals”.

També es reclama valorar i visualitzar la feina domèstica “que ningú vol reconèixer, ja sigui a casa, mal pagada o com a economia submergida”.

En el manifest, la lectura del qual ha estat acollida amb nombrosos aplaudiments per les congregades, també es denuncia “una escalada de repressió a Catalunya”, es condemnen les “càrregues policials de l’1-O” i es demana “la immediata suspensió de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució”.

En l’àmbit laboral, el manifest demana posar “fi a la discriminació salarial pel fet de ser dona, de menyspreu i d’assetjament sexual a la feina”.

També es denuncia que “ser dona és la principal causa de pobresa” i critica “les normes i les polítiques opressives contra les dones migrants” i el “neoliberalisme salvatge”, a més de demanar la despenalització de l’avortament i “una educació pública, laica i feminista lliure de valors heteropatriacals i imperialistes”.

“Ja n’hi ha prou de ser utilitzades com a reclam”, reivindiquen les dones en aquest document, que repudia que es consideri el cos de la dona com a “mercaderia o objecte”.

Després de la lectura del manifest, la manifestació ha conclòs amb diverses actuacions musicals.

A més d’aquesta manifestació, al llarg de tot el dia i a tota la geografia catalana s’han succeït els actes i les concentracions que també han estat multitudinàries, especialment, a Girona, Lleida i Tarragona

En el conjunt de l’Estat, els sindicats majoritaris, que han convocat aturades parcials, han xifrat en 6 milions el nombre de persones que s’hi han adherit.

Els sindicats han qualificat d’“històrica” la vaga laboral que s’ha fet aquest dijous. En un comunicat, CCOO ha celebrat que el 8-M hagi estat una “mobilització sense precedents a la història del moviment sindical del país”. Per la seva part, la UGT ha destacat que el seguiment ha estat “massiu i generalitzat en tots els sectors”. A la sanitat, a tall d’exemple, el seguiment de la vaga de dues hores ha estat d’entre el 75% i el 80% amb compliments dels serveis mínims establerts, segons dades de CCOO.

CCOO havia rebut fins aquest dimecres més de 600 adhesions a la vaga de dues hores per torn de comitès d’empresa, juntes de personal i seccions sindicals de l’àmbit privat i públic. Al llarg d’aquest dijous el sindicat ha anat rebent noves mostres d’adhesió de “moltes més empreses”.

Es tracta d’una “vaga històrica, que marca un abans i un després en la lluita per la igualtat, en què la classe treballadora ha omplert els carrers de les ciutats i dels pobles de Catalunya”, ha manifestat UGT en un comunicat.

CCOO i UGT havien convocat aturades de dues hores per torn, mentre que els sindicats minoritaris –com la Intersindical-SCS, la CGT, la CNT o la IAC–i el majoritari a l’ensenyament, USTEC-STEs, han ampliat la convocatòria a 24 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona