Política

parlament

investidura

JxCat ratifica Jordi Sànchez

Els de Puigdemont creuen que “tenen temps” de garantir la investidura del seu número dos

Segons el portaveu del grup, hi haurà govern i es descarta la convocatòria de noves eleccions

Esgotar els terminis i el marc legal. Junts per Catalunya es nega a renunciar un altre cop al seu candidat per les presses d’Esquerra Republicana i el PDeCAT per formar govern, ara a més amb l’afegit del vet de la CUP. “Constatem que hi ha temps per investir Jordi Sànchez, va assegurar ahir el seu portaveu, Eduard Pujol, després de la reunió del grup a Brussel·les amb el seu líder. Els de Carles Puigdemont ignoren així la petició de Marta Rovira de proposar un nom que pugui ser investit “de manera efectiva” aquesta mateixa setmana. Igual que van fer amb Puigdemont fins que la pressió va ser inaguantable, JxCat està decidida a no tirar la tovallola abans de temps per l’ànsia de recuperar les regnes de la Generalitat.

Malgrat renunciar a la presidència, Carles Puigdemont continua tenint un paper central en la posició de Junts per Catalunya a l’hora de configurar govern. Ahir va aplegar la majora del seu grup parlamentari per avaluar l’estat del bloqueig de la investidura que ja fa dos mesos i mig que s’allarga per la negativa de la justícia espanyola a permetre que sigui assumida pels dos caps de llista de JxCat.

Excepte Jordi Turull, Josep Rull i Lluís Guinó, que no poden sortir de l’Estat espanyol, i Jordi Sánchez, que és a la presó de Soto del Real, els 29 diputats del grup es van traslladar per segon cop amb el primer vol d’ahir al matí a la capital belga. Aquest cop el grup va canviar l’escenari ja habitual de l’hotel Husa, que estava complet, i va triar un cinema reconvertit en hotel. Una visita exprés al president i de perfil baix a la vista de les explicacions del seu portaveu. De fet, la roda de premsa per informar de l’agenda de la reunió va quedar dominada per la llista de punts clau de les actuals negociacions que no es van tractar, segons Pujol.

Marge per investir

A l’auditori Alfred Hitchcock, una antiga sala de cinema que ahir va fer d’estrada de la roda de premsa de JxCat, Pujol va allargar el suspens tot assegurant que encara “hi ha marc legal” per fer la investidura i que durant la reunió mantinguda amb la trentena de diputats no es va plantejar “cap nom que no sigui el de Jordi Sànchez”. Davant la reactivació de la insistència per una banda de tornar a controlar la Generalitat, especialment des d’ERC i el PDeCAT, i de l’altre de defensar la República, des de la CUP, el grup de Puigdemont va llançar ahir un doble missatge per intentar acontentar els dos sectors de l’independentisme. “Farem govern i garantirem la República”, va anunciar el portaveu.

JxCat va tancar la porta, de moment, a l’escenari d’uns nous comicis tal com s’havia especulat en els últims dies. “No volem eleccions”, va dir clarament Pujol, tot i que Puigdemont havia comentat que “no seria una tragèdia” si això passés. El grup també va aprofitar el viatge per negar una altra conjectura sobre la formació de govern. Segons el seu portaveu, no preveuen que Puigdemont ni Sànchez renunciïn a les seves actes com a diputats per facilitar una possible investidura. En aquest sentit, davant d’una pregunta sobre l’aritmètica parlamentària i el suport que pugui donar la CUP, Pujol va deixar anar que “seria una contradicció alterar la voluntat d’un Parlament a partir d’una abstenció o un no sabent que nosaltres tenim dos vots que no es poden expressar però que són diputats perquè la voluntat popular ho va voler així”. “És una reflexió que cal obrir sense cap mena de pressing”, va avisar. Tanmateix, va afirmar que no tot depèn de la CUP, sinó “d’unes negociacions que no han arribat al seu final”, va advertir.

A la llista de temes que no estaven a l’agenda d’ahir, segons Pujol, també hi havia la possibilitat de transformar Junts per Catalunya en un moviment polític permanent. Segons es va dir, a la reunió, que va continuar després de la compareixença de Pujol fins més tard al vespre, el debat dels diputats va girar més al voltant de l’anàlisi de la situació actual. “Els mesos de debat polític, d’acció legal repressora contra drets individuals col·lectius i polítics ens podria portar a moure’ns i a afinar poc, ha estat un exercici molt positiu”, va valorar.

En espera d’ERC

Caldrà veure avui què hi diu ERC, que ahir va evitar pronunciar-se després que dimarts la secretària general, Marta Rovira, hagués constatat que és “urgent” formar un govern “efectiu” i que hagués deixat la decisió en mans de JxCat, a la qual correspon nomenar candidat segons el pacte que tenen. Rovira insistia que el nom “no serà un problema”, però apressava perquè la tria d’algú que pugui ser investit d’immediat es resolgui aquesta setmana, un fet difícil un cop JxCat manté l’aposta per Jordi Sànchez. Tampoc es pot descartar un moviment del president del Parlament, Roger Torrent, que divendres va ajornar el ple d’investidura de Sànchez previst dilluns en espera d’un recurs anunciat per la defensa a Estrasburg que al final no es va produir, i que ara podria trigar setmanes i mesos si abans ha d’esgotar el recorregut al Suprem i el TC. Torrent ha rebut els últims dies reiterades peticions de l’oposició perquè activi el termini dels dos mesos per investir president, facultat que tindria, segons l’últim informe dels lletrats de la cambra, i que podria emprar per pressionar perquè no es demorés més la formació de govern.

L’1-0 al jutjat, per llarg

D’altra banda, el jutge de Barcelona que indaga els preparatius del referèndum de l’1-O ha prorrogat la causa per la seva complexitat, cosa que li permet prolongar la investigació fins a febrer de 2019, com a màxim, dos anys després de l’obertura del cas.

LA FRASE

Sense govern no hi pot haver República, i només treballant per la República no es garanteix govern
Eduard Pujol
portaveu adjunt de JxCat

Puigdemont viatjarà a Ginebra

Carles Puigdemont tornarà a fer ús de la llibertat de moviments com a ciutadà europeu i participarà diumenge en un debat sobre la independència de Catalunya al Festival de Cinema i el Fòrum Internacional sobre els Drets Humans de Ginebra, segons va anunciar ahir l’organització. La seva presència s’explica per la projecció en la clausura del festival de cinema de la pel·lícula Catalunya: Espanya a un pas de la crisi nerviosa, de Sylvain Louvet, Gary Grabli i Julie Peyrard. Després del film, que es projectarà a la tarda, se celebrarà un debat sobre l’autodeterminació.

En el col·loqui també hi haurà l’expresidenta de Suïssa i exministra d’Afers Estrangers de la Confederació Helvètica Micheline Calmy Rey, entre d’altres personalitats que encara no s’han anunciat. El viatge del president Puigdemont, però, s’allargarà durant quatre dies. Dimecres que ve té previst participar en un altre debat a Ginebra, just la ciutat on també viu l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

Justament ahir, el Departament Federal d’Afers Exteriors suís va emetre un comunicat en què afirma que, arran de la visita “privada” de Puigdemont, es reitera que la qüestió de Catalunya és “un assumpte intern” que hauria de ser tractat dins del marc de l’ordre constitucional espanyol. També afirma que l’estada de Puigdemont es regeix per les lleis de Suïssa i pel tractat de lliure moviment de persones. “Com a ciutadà espanyol”, Puigdemont té llibertat per moure’s a l’àrea Schengen, subratlla, i hi afegeix que també té “llibertat” per fer discursos públics, dins la legalitat suïssa. Finalment s’indica que les autoritats prendran mesures “en cas de qualsevol disrupció de l’ordre públic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia