Política

El ministre de Justícia agraeix als fiscals catalans la “lleialtat i fermesa” davant el procés

La cúpula de la Fiscalia reitera el seu compromís amb la “legalitat i l’estat de dret” davant d’un “envit que buscava la proscripció institucional”

Catalá afirma que “no hi ha res pitjor que convocar manifestacions contra l’actuació de la Justícia”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha agraït aquest dijous al vespre a la cúpula de la fiscalia catalana el seu compromís, “lleialtat i fermesa” amb la Constitució i la legalitat espanyola durant el procés sobiranista català.

El ministre ha fet aquest discurs en un acte on ha imposat condecoracions a pràcticament tota la cúpula de la fiscalia de Catalunya, començant pel seu fiscal superior, Francisco Bañeres, tres dels quatre fiscals en cap provincials i dos exfiscals en cap provincials.

El ministre s’ha mostrat orgullós del paper dels fiscals catalans durant els que ha qualificat com uns “moments de gravetat extrema i inèdits en 40 anys de democràcia”. Ha destacat la seva actitud enfront d’actes contraris a l’ordre constitucional i per haver generat en la societat “confiança en l’estat de dret”, cosa que ha conduit a certa “serenitat”.

En el seu discurs final, el ministre ha repassat i elogiat la trajectòria de tots els condecorats, però ha destacat especialment l’elogi que ha fet de l’ex-fiscal en cap de Barcelona Ana María Magaldi, a qui ha elogiat el seu “valor” per no “acotar el cap” davant dels insults rebuts per simpatitzants independentistes durant el judici contra Artur Mas pel 9-N, cosa que, segons Catalá, va simbolitzar l’autoritat de tota la Fiscalia i la imatge de l’Estat de dret.

De la seva banda, els caps de la Fiscalia han reiterat el seu compromís amb la “legalitat i l’estat de dret” davant d’un “envit que buscava la proscripció institucional”, segons ha dit Bañeres.

Els condecorats han agraït els premis i han recordat el fiscal general de l’estat José Manuel Maza i el fiscal superior de Catalunya José María Romero de Tejada, morts fa pocs mesos en molts pocs dies de diferència. Tots han parlat dels “moments extraordinaris” o “convulsos” dels últims mesos, així com la “tristesa, desolació i preocupació” que generen certes actituds independentistes. Fins i tot, Juan Boné, fiscal en cap de Lleida, que ha arribat a dir que en certs moments alguns fiscals tenen ganes de “marxar a llocs més tranquils” de la resta de l’estat. Tot i això, s’ha mostrat confiat que “després dels núvols negres lluirà el sol”.

Magaldi també ha parlat del “tortuós camí” dels últims temps i ha recordat que la Fiscalia té un compromís amb la legalitat, la Constitució, la dignitat, la justícia, la democràcia, els drets i les llibertats. Al final ha dedicat el premi als “bons ciutadans de Catalunya, que són la majoria, per resistir amb dignitat i valor cívic el greu qüestionament de l’Estat de dret i de la democràcia que pateixen de fa massa temps”, afirmació que ha estat molt aplaudida.

L’únic fiscal que ha parlat en català i ha deixat entreveure certa autocrítica ha estat el de Tarragona, Xavier Jou, que ha dit que la credibilitat de la Fiscalia no ve pel BOE, sinó per l’esforç del dia a dia, la feina, el treball i el sentit de “mesura, prudència, proporció”. Així, ha dit que cal defensar la llei, però no només en la seva “lletra”, sinó també en el seu “esperit”, “el cos i l’ànima”. “La llei és un cos normatiu amb els valors de llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polític”, ha acabat.

Català reprova les protestes contra l’actuació de la justícia

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dijous a la tarda que “no hi ha res pitjor que manifestar-se contra l’actuació de la justícia” i pretendre “coaccionar-la”, en referència a la concentració d’aquest dijous a la plaça Sant Jaume contra l’escorcoll per part de la Guàrdia Civil d’un despatx de la Generalitat i de la seu d’Òmnium Cultural.

Segons ell, qualsevol ciutadà, i més un responsable públic, ha de col·laborar amb la justícia, i no s’hauria de presentar com a “víctima” en cas de ser investigat judicialment.

Pel ministre, “la justícia funciona cada dia amb independència” i la policia ajuda els jutjats, “tutelen els drets amb transparència, complint la llei i les garanties”. Segons ell, ningú pot considerar que una actuació judicial vulneri drets, ja que quan un jutge actua “ningú té privilegis o està al marge de la llei”.

Per això, considera “antidemocràtic” quan algú es considera víctima de la justícia o creu que no ha d’acudir als tribunals, en referència implícita al president destituït Carles Puigdemont i alguns dels seus consellers. “És una irresponsabilitat i incompliment greu de les seves obligacions”, ha afegit.

En aquest sentit, ha apuntat que serà la justícia suïssa la responsable de la possible extradició de polítics catalans fugits de la justícia espanyola, i no pas el ministeri de Justícia del país alpí.

Sobre la possible vaga de jutges i fiscals, ha dit que confia que no es farà perquè s’està dialogant sobre els punts de desacord.

Catalá ha fet aquestes declaracions just abans d’inaugurar el primer congrés sobre economia i justícia i les repercussions econòmiques de l’execució civil “lenta i ineficaç”, organitzat pel Col·legi de Procuradors de Catalunya. Sobre aquesta qüestió, Catalá ha dit que la justícia espanyola és eficient i dóna seguretat jurídica als inversors estrangers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia