Política

mobilitzacions pels presos

Clam al carrer per la llibertat dels presos polítics

Centenars de persones omplen la plaça Universitat de Barcelona convocades per l’ANC i Òmnium coincidint amb els 5 mesos d’empresonament dels ’Jordis’

Les concentracions s’han reproduït aquest vespre arreu del país davant els ajuntaments

Milers de persones han tornat a sortir aquest divendres al vespre per exigir l’alliberament dels presos polítics.

Diversos centenars de persones han omplert la part central de la plaça Universitat en protesta per els cinc mesos de l’empresonament del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i diputat de Junts per Catalunya (JxCAT), Jordi Sànchez, convocades per les dues entitats sobiranistes.

A l’acte, que s’ha fet una setmana després de la gran manifestació feminista del 8-M, les dones pres el protagonisme i han estat les úniques oradores. Clàudia Pujol i Irene Negre, d’Òmnium i l’ANC, han intervingut per la part política de l’acte i la historiadora Anna Sallés ha estat l’encarregada de llegir el manifest conjunt.

Amb la mirada posada al Parlament, Negre ha interpel·lat els diputats a deixar pas a noves veus si els és necessari. “Gràcies per la feina que heu fet i feu fins ara però si no us veiem amb cor de continuar no passa res. Altres estan disposats a fer la feina”, ha dit. “Si no estem disposats a dur a termes petites desobediències com construirem república amb un estat incapaç de seure a negociar? Amb qui voleu pactar? Amb els impulsors i defensors del 155? Amb qui el seu silenci n’ha estat còmplice?”, s’ha preguntat. La representant de l’ANC ha afegit que “tothom és benvingut, sí, però per implementar la república, no per implementar una autonomia que no volem ningú”.

Des de la Junta d’Òmnium Cultural, Clàudia Pujol, ha reivindicat totes les dones que han estat encausades pel procés des del 2014 fins ara, amb especial record “a la fada bona” de Muriel Casals. Per contra ha qualificat de “fades dolentes” la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal. A elles els ha demanat que “si els queda una espurna d’humanitat, facin el que estigui a les seves mans per les llibertat dels presos i el retorn dels exiliats; elles podrien evitar l’enorme sofriment que estan causant a moltes famílies”. “De veritat creu que Jordi Cuixart, l’únic delicte del qual és personificar anhels de milers de catalans, s’ha de perdre el primer any de vida del seu fill? Sembla que sí, que són insensibles a tant de mal. Nosaltres, no. Aquí seguirem”, ha avisat.

En el manifest conjunt les entitats han insistit que Sànchez i Cuixart “no han comès cap delicte”. “Són innocents, no han estat jutjats: per tant, els seus drets segueixin intactes, tot i que alguns jutges no ho entenguin així; empresonant els dos Jordis ens han empresonat a tots”, sentencien.

Dues de les conselleres destituïdes en aplicació de l’article 155, Meritxell Serret i Clara Ponsatí, des de Brussel·les i el Regne Unit, i l’exdiputada Anna Gabriel, des de Suïssa, han enviat missatges enregistrats per reclamar l’alliberament de tots els “presos polítics”.

El mateix ha fet el president Carles Puigdemont des de Brussel·les a la concentració de Girona , on ha intervingut per videoconferència davant el mig miler de persones s’han concentrat a la plaça de la Independència en suport dels empresonats.

A Lleida, unes 400 persones s’han concentrat aquest vespre a la plaça Paeria per reclamar la posada “immediata” en llibertat dels Jordis en el 151 dia del seu empresonament, així com d’Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Les representants de l’Assemblea Nacional Catalana i d’Òmnium, Rosa Burrell i Antonieta Jarne, respectivament, han llegit el manifest de la mobilització. Les representants de les entitats sobiranistes han acusat l’Estat “d’actuar com una dictadura” i d’estar vulnerant “alguns drets bàsics i fonamentals”. Així mateix, han insistit que Cuixart i Sànchez “no han comès cap delicte” i que “empresonant-als Jordis ens han empresonat a tots”. El manifest recorda que “juristes, advocats i organismes internacionals han posat el crit al cel per aquesta ordre de presó preventiva” i que, recentment, “el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per sentenciar contra la llibertat d’expressió”.

En finalitzar els parlaments els concentrats han cantat Els Segadors. A continuació, els assistents, molts amb llaços i vestimentes de color groc, han llançat crits de “llibertat presos polítics” de forma ininterrompuda durant uns cinc minuts, amb els qual s’ha posat punt i final a l’acte. La mobilització ha aplegat representants polítics de JxCAT, d’ERC i de la CUP.

Crema de bandres a Reus

Desenes de retrats del rei d’Espanya han cremat aquest divendres al vespre a la plaça Mercadal de Reus.

L’acció, convocada per l’esquerra independentista, s’afegeix a les que s’han viscut els darrers dies després de la sentència del Tribunal d’Estrasburg, que estableix no hi ha incitació a l’odi en la crema de fotos de l’anterior monarca que van fer dos joves de Girona el 2007.

Entre els assistent s’han repartit diverses fotos del monarca que de seguida han començat a fer cremar en dues petites foguerades.

A la mateixa plaça s’hi han convocat també aquest vespre més de 200 persones per demanar l’alliberament dels presos polítics i que els polítics exiliats pugin tornar a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona