Política

Moscou s’hi torna amb força

Expulsa 23 diplomàtics britànics, tanca el Bristish Council i bloqueja l’obertura del consolat a Sant Petersburg en resposta a la mesura adoptada per Londres pel cas de l’atac a l’exespia rus

May adverteix Rússia que no tolerarà amenaces

May diu que examinarà amb els seus aliats els propers passos

La crisi entre Rússia i el Regne Unit s’agreuja enmig d’un clima de guerra freda. Rússia va expulsar, ahir, 23 diplomàtics britànics en una acció de represàlia acuradament calibrada contra Londres, que acusa directament el Kremlin d’orquestrar l’enverinament de l’exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Yulia a Salisbury, el sud d’Anglaterra. Una acusació que Moscou nega.

L’ordre d’expulsió arriba després que, dimecres passat, el govern britànic hagués decidit expulsar 23 diplomàtics russos per l’atac amb gas nerviós que va deixar hospitalitzats en estat greu l’exagent rus, de 66 anys, i la seva filla, de 33, de què l’estat de tots dos segueix sent crític, i just la vigília de les presidencials russes, que, amb tota probabilitat, guanyarà Vladímir Putin.

Però la Federació Russa no es va limitar a l’ull per ull. Va anar més enllà i la seva resposta a les mesures de Londres va ser més dura del que s’esperava. A més de l’expulsió dels diplomàtics, a qui Moscou dona una setmana per deixar el país, suspèn les activitats del British Council –organisme internacional del Regne Unit per a les relacions culturals i oportunitats educatives– i retira el permís per obrir un consolat britànic a Sant Petersburg, la segona ciutat del país. Les contramesures del Kremlin agreugen la crisi entre Rússia i el Regne Unit. “Les mesures són mes severes [que les angleses], però els britànics ho mereixen”, va dir Vladímir Iabarov, vicepresident del Comitè d’Afers Estrangers del Consell de la Federació Russa, citat per l’agència russa Interfax.

El Ministeri de Relacions Exteriors rus va dir que són la resposta al que va qualificar d’“accions provocatives i acusacions infundades” del Regne Unit i va dir a Londres que està preparat per adoptar noves mesures en cas de més “passos hostils”.

Les relacions entre Londres i Moscou han caigut a mínims des de la guerra freda després de l’atac de Salisbury, el primer cop que s’usa un agent nerviós a Europa des de la Segona Guerra Mundial.

El govern rus va informar de les mesures després d’haver convocat l’ambaixador britànic, Laurie Bristow, a una reunió al Ministeri d’Afers Estrangers, a Moscou.

Acabada la reunió, Bristow va dir a la premsa que la crisi s’havia desencadenat després de “l’intent d’assassinat de dues persones usant una arma química desenvolupada a Rússia”. Segons Bristow, el govern britànic va expulsar els diplomàtics russos només després que Moscou no hagués donat les explicacions requerides sobre com havia arribat al Regne Unit la toxina nerviosa. “Sempre farem el que calgui per defensar-nos”, va dir l’ambaixador a la premsa.

La contesta de la primera ministra britànica, Theresa May, a les represàlies russes no es va fer esperar. En una intervenció al fòrum de primavera del Partit Conservador, May es va mostrar implacable i va advertir Moscou que no tolerarà “cap amenaça contra la vida de ciutadans britànics o altres ciutadans en territori britànic”, per part de Rússia.

“La resposta de Rússia no canvia els fets, l’intent d’assassinat de dues persones en territori britànic [Skripal i la seva filla], de manera que no hi ha alternativa al fet que l’estat rus és culpable.” May va anunciar que anunciarà els “pròxims passos a fer els propers dies”, juntament amb els seus “aliats i socis”.

L’agent afectat per la toxina surt de l’estat crític

El policia britànic Nick Bailey, hospitalitzat, com l’exespia rus Serguei Skripal i la seva filla, fa 13 dies per la seva exposició a un agent nerviós a Salisbury, ja no es troba en estat “crític” sinó “estable”, van confirmar, ahir, els serveis sanitaris. L’agent va haver de ser hospitalitzat després d’haver assistit Skripal i la seva filla, trobats inconscients en un banc de la localitat anglesa, com a conseqüència d’haver estat enverinats amb un component químic de tipus militar, desenvolupat per Rússia. Un portaveu de NHS England –servei públic de salut britànic– va corroborar, ahir, que l’estat de salut de Bailey era estable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia