Política

POLÍTICA

Celebració amb cava i crema de fotos de Felip VI

Unes 200 persones festegen a Girona que la justícia europea hagi sentenciat que calar foc a retrats del Borbó és llibertat d’expressió

Els concentrats fan crides en contra de la monarquia

Girona va ser l’escenari ahir d’una festa per la llibertat d’expressió que va incloure brindis amb cava, música antimonàrquica i crema de fotos de Felip VI. S’hi celebrava que la justícia europea hagués sentenciat que calar foc a un retrat dels Borbons no és delicte. Unes 200 persones es van aplegar a la plaça Sant Pere i van cantar a ple pulmó la cançó de Mesclat El rei vol corona. “Si el rei vol corona, corona li darem: que vingui a Barcelona i el coll li tallarem”, diu la lletra de la cançó.

“No tenim por ara i no en vam tenir llavors”, va assegurar ahir Nuri Brugada, la portaveu dels dos manifestants que el 2007 van ser encausats per haver socarrimat un retrat del rei emèrit Joan Carles I. “Europa ens dona suport; tenim dret a ser crítics amb una corona que ens ve imposada”, va dir micròfon en mà. Qui també va parlar va ser Lluc Salellas, regidor de la CUP-Crida per Girona, que va agrair “el suport i la solidaritat” de la gent durant els 11 anys que ha durat el procés judicial. “És clar que la monarquia espanyola és autoritària, una monarquia que el segle XVIII ja va prohibir la llengua catalana, que ha tingut relacions amb totes les dictadures del món, que s’ha enriquit i que rep diners a costa nostra i per costa nostra”, denunciava. “El que ens toca és continuar lluitant per aconseguir que la república catalana sigui un fet, una realitat”, va afirmar Salellas, i va demanar: “Que la monarquia espanyola estigui lluny de les nostres vides.”

Després dels parlaments de Brugada i Salellas parlessin, es va sentir com els taps de suro sortien disparats de les ampolles de cava i la plaça es va il·luminar amb la flama de desenes de retrats del Borbó cremant. L’olor de socarrimat era ben present.

Els concentrats ahir a la plaça Sant Pere de Girona celebraven que dilluns el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar l’Estat espanyol per haver imposat pena de presó a Enric Stern i Jaume Roura, els dos manifestants que fa 11 anys van cremar una foto gegant dels reis espanyols a Girona. La justícia europea ho considera “una ingerència en la llibertat d’expressió no proporcionada amb l’objectiu perseguit”. La crema de fotografies a la plaça del Vi de Girona el 13 de setembre del 2007 va ser un acte de protesta per la visita de Joan Carles I a la ciutat. Un grup de joves es van concentrar davant l’ajuntament i, a cara descoberta, van calar foc a diverses fotografies en què apareixia el rei Joan Carles I i la reina Sofia i que van enganxar cap per avall en una estructura de cartó. Els tribunals espanyols van imposar una multa de 2.700 euros a cadascun dels encausats per eludir la presó per un delicte d’injúries a la corona, amb l’advertència que, si no l’abonaven, s’executaria la condemna a 15 mesos de presó. Ara, la sentència unànime de la cort europea condemna l’Estat espanyol a indemnitzar els demandants amb la mateixa quantitat que van pagar de multa i amb 9.000 euros més en concepte de despeses i honoraris.

LES FRASES

Europa ens dona suport; tenim dret a ser crítics amb una corona imposada
Nuri Brugada
portaveu dels encausats
Toca continuar lluitant perquè la república catalana sigui una realitat
Lluc Salellas
regidor de la CUP-Crida per Girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia