Política

Moscou respon a Londres amb l’expulsió de 23 diplomàtics britànics

El govern rus dona un pas més que el Regne Unit en l’escalada de represàlies: retira el permís d’obertura del consolat de Sant Petersburg i ordena suspendre l’activitat del British Council

Rússia insinua que l’agent tòxic utilitzat en l’enverinament de l’exespia podria haver estat sintetitzat a Occident, malgrat el nom rus

Rússia ha reaccionat aquest dissabte a l’expulsió de 23 diplomàtics russos del Regne Unit ordenant la mateixa mesura amb respecte dels representants britànics. S’agreuja així el conflicte diplomàtic entre Londres i Moscou després de l’enverinament de l’exespia rus Serguéi Skripal i la seva filla Iúlia.

“Es declaren persones no grates i s’expulsa en el termini d’una setmana a 23 diplomàtics de l’ambaixada del Regne Unit a Moscou”, ha anunciat aquest matí el ministeri d’Afers exteriors rus en un comunicat.

La mesura es donava per fet després que el govern de la primera ministra britànica, Theresa May, expulsés a 23 diplomàtics russos del Regne Unit, en represàlia per l’enverinament dels Skripal, que segons Londres va ser ordenat personalment pel president de Rússia, Vladímir Putin.

Però Moscou ha volgut arribar més lluny en la seva resposta a Londres i ha retirat el permís per a l’obertura del consolat general britànic a Sant Petersburg, la segona ciutat del país.

A més, ha ordenat suspendre l’activitat en territori rus del British Council, l’institut públic dedicat a la difusió de la llengua i la cultura anglesa a l’exterior.

“El British Council operava a Rússia sense permís, gràcies a la nostra bona voluntat per impulsar unes relacions constructives” entre els dos països, ha assenyalat el senador Ígor Morózov a l’agència RIA Nóvosti. Segons el veterà de l’espionatge exterior rus, sota el paraigua d’aquesta entitat cultural s’ocultaven espies britànics de l’MI6.

El prestigiós expert en relacions internacionals Fiodor Lukiánov, president del think-tank Consell de Política Exterior i Seguretat, ha augurat un llarg recorregut a l’escalada de tensió entre els dos països.“La guerra de mesures entre Moscou i Londres té un gran potencial d’escalada. La retòrica de la part britànica, en particular les declaracions del seu ministre d’Exteriors [Boris Johnson] sobre la implicació personal del president de Rússia en l’atac, porta la situació a un nivell en el qual les simetries són difícilment assolibles”, ha dit l’expert a Interfax.

El següent pas en una llarga llista de “durs intercanvis de mesures” podria ser l’expulsió del canal de televisió internacional rus RT del Regne Unit, i de la BBC britànica de Rússia.

De fet, després de conèixer l’expulsió dels seus diplomàtics, Londres ja ha anunciat que estudiarà a partir de la propera setmana noves represàlies contra Moscou. May ha advertit que “no tolerarà cap amenaça contra la vida de ciutadans britànics o altres ciutadans en sòl britànic” per part de Rússia. La cap del govern britànic ha assenyalat que Regne Unit comunicarà els seus “propers passos en els propers dies”, juntament amb els seus “aliats i socis”.

Iúlia Skripal i el seu pare Serguéi, exagent dels serveis d’intel·ligència militar russa (GRU) que va passar informació a l’MI6 britànic, van ser trobats inconscients el passat dia 4 a la ciutat de Salisbury, en el sud d’Anglaterra, i des de llavors estan hospitalitzats en estat crític.

Els investigadors britànics asseguren que van ser enverinats amb un agent nerviós de fabricació russa anomenat Novitxok. Moscou rebutja les acusacions i exigeix a Londres que li proporcioni una mostra del material localitzat.

La portaveu del ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova, no ha dubtat a assenyalar Occident com l’origen del suposat agent nerviós amb el qual van ser enverinats els Skripal.

“L’origen més probable d’aquest agent químic són els països que des de finals dels anys 90 i fins a l’actualitat duen a terme investigacions del projecte Novitxok. Aquests països són el Regne Unit, Eslovàquia, la República Txeca, Suècia, i pot ser que Estats Units”, ha afirmat aquest dissabte la diplomàtica russa.

La paraula Novitxok “es va encunyar com el nom d’un agent químic verinós emprat a Occident”, ha afegit en declaracions a la televisió estatal Rossia, insinuant que el suposat gas podria haver estat sintetitzat en algun país de l’òrbita occidental. “Mai, ni el territori de la Unió Soviètica, ni tampoc a Rússia, es van dur a terme investigacions que s’anomenessin o tinguessin com a nom en clau Novitxok”, ha sentenciat Zakhàrova.

May va emprar a propòsit aquesta paraula russa quan va acusar Moscou d’estar darrere de l’atac a Skripal, amb l’argument que el gas amb el qual van ser enverinats l’exespia i la seva filla va ser desenvolupat a Rússia. Segons Sakhàrova, “la primera ministra del Regne Unit opera amb aquest nom tan tòpic que de seguida s’associa amb Rússia, amb alguna cosa russa”.

Txèquia desmenteix que fabriqui el gas tòxic

El govern de la República Txeca ha qualificat d’“acusació absurda” les insinuacions del Kremlin que el gas Novitxok fos fabricat al país centreuropeu.

La ministre de Defensa txeca, Karla Slechtová, ha recordat que el seu país ha signat les convencions internacionals que prohibeixen fabricar o utilitzar aquesta mena d’agents tòxics.

En la mateixa línia, el titular d’Exteriors, Martin Stropnicky, ha considerat que les acusacions russes no tenen “cap fonament” i “ni una sola prova”. Segons ell, només busquen manipular l’opinió pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia