Política

França

Contestació social

La ira dels pensionistes cau sobre Macron

Els jubilats francesos protesten contra l’augment d’impostos i la congelació de les pensions

El suport de la gent gran va resultar clau en el triomf del polític centrista

Amb l’acumulacióde reformes, Macron corre el risc d’indignar sectors diversos de la societat

Reforma del mercat laboral, de les universitats i dels ferrocarrils públics, supressió dels impostos als més rics... El president francès, Emmanuel Macron, encadena les mesures neoliberals des de la seva arribada a l’Elisi. Fins ara, ha tingut la sort que l’afeblit moviment sindical francès, reputat per la seva combativitat en el passat, no ha aconseguit impulsar grans mobilitzacions. Amb l’acumulació de reformes en l’inici del mandat, però, el jove dirigent corre el risc d’indignar sectors diversos de la societat francesa.

Els sindicats de funcionaris preparen una jornada de mobilitzacions per al 22 de març. Els agents ferroviaris han convocat una vaga de dos dies cada setmana a partir del 3 d’abril i fins al 28 de juny. I, dijous passat, va expressar la seva còlera creixent un dels col·lectius més sensibles per al projecte macronista: els jubilats, que van resultar clau en la victòria de Macron en les presidencials.

Uns 20.000 pensionistes van manifestar-se, dijous passat, arreu de l’Estat francès en contra de l’augment d’impostos i la quasi congelació de les pensions. Els jubilats francesos protesten, sobretot, per l’increment d’1,7 punts de la contribució social generalitzada (CSG), un impost que serveix per finançar les pensions junt amb les cotitzacions a la Seguretat Social. “Ens estan prenent els nostres diners”, denuncia Annie Claisse, una professora d’institut jubilada des de fa quatre anys, que haurà de pagar 40 euros més d’impostos per una pensió mensual de 1.500. “Els últims deu anys, la meva pensió ha augmentat poc més de 10 euros”, lamenta la seva amiga Annie Bonte, present, com Claisse, en la manifestació dels pensionistes a París.

Afectats per una millora inexistent del poder adquisitiu durant l’última dècada, l’increment de la CSG ha indignat sobretot els jubilats. A diferència dels empleats del sector privat, aquests no s’han vist beneficiats per la supressió d’una part de les cotitzacions socials. Una decisió assumida plenament pel govern de Macron. “En certa manera, estem demanant una solidaritat intergeneracional”, va declarar la ministra de Treball, Muriel Pénicaud.

“Macron és molt hàbil, ja que intenta dividir la classe treballadora”, assegura Thierry Chauvin, membre de la unió departamental de la CGT, el sindicat amb un major nombre d’afiliats a l’Estat francès. Chauvin es mostra especialment inquiet davant de la reforma de les pensions que prepara l’executiu centrista, que pretén eliminar els règims especials de les jubilacions i anivellar les pensions franceses, tant del sector públic com del privat, probablement a la baixa. Des de fa anys, la UE exigeix a França, un dels rars països en què el nivell d’ingressos dels jubilats és lleugerament superior al dels actius, que redueixi un 20% les pensions.

Coneixedor de la seva impopularitat, el president Macron ha ajornat la reforma de les pensions fins a l’estiu del 2019. De fet, el jove dirigent centrista és conscient que un 74% dels jubilats va votar-lo l’any passat en la segona volta de les presidencials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia