Política

política catalana

Cánovas impugna la candidatura de Domènech a la secretaria general de Podem

L’aspirant al càrrec i senadora al·lega que les bases de CatComú podrien alterar el resultat de les primàries i que coliderar dos partits pot comportar confusions

La senadora i candidata a la secretaria general de Podem Catalunya, amb la llista ’A les places, Podem’, Celia Cánovas, ha decidit impugnar la candidatura de Xavier Domènech, coordinador de CatComú, en la cursa de les primàries per liderar la formació morada. Cánovas ha presentat un doble recurs –el segon afecta 13 persones més de la llista de Domènech- davant del Comitè Electoral, als quals ha tingut accés l’ACN. Al document, Cánovas apel·la al ’Reglament d’incompatiblitats’ de Podem. En concret a l’article 6 sobre incompatibilitats polítiques: es pot plantejar com a possible supòsit d’incompatibilitat un candidat que “tingui en l’actualitat o en un passat recent càrrecs directius o rellevants en altres organitzacions polítiques, coaliades o no amb Podemos, els afiliats de les quals poguessin alterar de manera fraudulenta el desenvolupament de les primàries”. Cánovas també s’aferra al punt d’aquest reglament que insta a valorar la incompatibilitat d’un candidat que “sigui portaveu públic oficial o no d’altres partits polítics diferents a Podem”.

Al recurs, Cánovas constata que Domènech lidera el partit els comuns, un partit que va néixer al marge de Podem tot i que finalment concorreguessin plegats a les eleccions del 21-D. La senadora morada defensa que Domènech té, doncs, un càrrec directiu en una altra organització, els afiliats de la qual “poden votar a Podem i alterar significativament i fraudulentament la voluntat dels votants de Podem”.

I per justificar el seu argument, Cánovas es remet al calendari per tancar el cens de de cara a les primàries, previst pel 25 de març. “Mentre el cens es trobi obert a altres formacions polítiques que desitgin influir en el resultat d’una assemblea, com és el cas de veure el seu líder com a secretari general de Podem, amb els avantatges que els pot reportar compartir líder, el resultat de les votacions sempre estarà viciat perquè mai representarà la voluntat dels inscrits de Podem”, al·lega el recurs.

Cánovas també veu “indubtable” que Domènech actua de portaveu dels comuns, “la qual cosa fa que en el cas que fos elegit secretari general de Podem es confondria quan parlaria en nom d’un partit o altre”. “Com sabrem que aquest secretari general actua a favor de Podem o pensant en els interessos de Catalunya en Comú?”, es pregunta una dels sis aspirants a liderar la formació morada després de la dimissió d’Albano Dante Fachin. A més, adverteix que si la intenció final fos “fusionar o diluir” els dos partits, això vulneraria l’apartat VIII del Codi Ètic de Podemos.

Al banda d’impugnar Domènech a la secretaria general, Cánovas també ha al·legat en un segon document que també impugna 13 candidats al Consell Ciutadà Autonòmic (CCA), tots de la llista de Domènech, amb el nom ’Amb tu, més Podem’. Són Lucas Ferro, Leo Lamich, Jaume Durall, la diputada al Congrés Mar García, Conchi Abellán, Alex Guerrero, Toni Pérez, Joaquin Vel, Araceli Viñas, la diputada al Parlament Yolanda López, Carme Font, Inma Montrey i Anna Maria Pérez.

Aquests tretze candidats estan vinculats a “l’equip tècnic”, la gestora, que va assumir “totes les funcions de direcció política i organitzativa” de Podem Catalunya fins que se celebrés precisament aquesta assemblea ciutadana per a les primàries, després de la dimissió d’Albano Dante Fachin a principis de novembre del 2017. En el seu cas concret, per presentar recurs en contra seu, Cánovas es remet al punt del reglament que fixa com a possible incompatibilitat el cas de les persones que “havent dimitit del seu càrrec en un òrgan pretenguin optar-hi, com a mínim per a la següent convocatòria”.

Segons el reglament d’incompatibilitats, ara pertoca al comitè electoral “valorar” el cas i a la Comissió de Garanties Democràtiques confirmar-ne o no la incompatibilitat. Ara bé, Cánovas també posa en el punt de mira el Comitè Electoral per la seva “falta de parcialitat” i per la seva “pròpia incompatibilitat per decidir aquestes qüestions”. Dues de les 7 persones que formen part del Comitè Electoral estan vinculades d’alguna manera a la gestora, tot i que no són candidates a la llista de Domènech.

Segons el Reglament d’Incompatibilitats, el comitè electoral podrà requerir un informe motivat del Consell Ciutadà Estatal o autonòmic per a cada procés electoral. I en la seva resolució podrà “ponderar l’antiguitat en l’activitat política incompatible, la compatibilitat dels objectius de l’organització amb els documents aprovats a Podem, i el nivell de participació”.

Cánovas, advocada de professió, no descarta tampoc recórrer a la justícia ordinària perquè dirimeixi davant d’una suposada infracció del reglament si els òrgans interns de Podem desestimessin la seva petició. Fins i tot es planteja demanar la suspensió de tot plegat com a mesura cautelar fins que es resolgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer González Urrutia com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona