Política

Pressió a Paluzie perquè accepti presidir l’ANC

Creixen les veus, també de candidats a la presidència, que creuen que la seva clara victòria deixa poc marge

L’economista diu que no s’ha presentat per ocupar el càrrec però demana consens

L’economista Elisenda Paluzie, la candidata més votada i amb molta diferència al secretariat de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ho tindrà difícil per no assumir la presidència encara que no hi va aspirar oficialment. Ahir, mentre ella recordava que no s’havia presentat al secretariat amb aquest objectiu, totes les persones de l’entitat consultades opinaven que les bases li han donat tota la legitimitat i que es veurà “gairebé obligada” a fer el pas. També candidats directes a la presidència comparteixen que la nova direcció s’ha de construir al voltant del lideratge de Paluzie.

La decisió, admeten, no és gens còmoda si l’economista no tenia intenció d’ocupar el càrrec perquè, a més, el camí que s’obre al davant fa costa amunt per les diferències estratègiques dels partits independentistes i pel precedent gens desitjable del seu antecessor, Jordi Sànchez, que ha acabat a la presó presidint l’ANC. Però igualment difícil, hi afegeixen, li serà rebutjar un càrrec perquè l’ha votada una majoria molt clara de socis.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Elisenda Paluzie recordava ahir que no s’havia presentat per ocupar la presidència però també va admetre que aquesta setmana tots els secretaris nacionals electes han de treballar per trobar una proposta de consens “que reforci l’ANC en un moment de repressió política tan forta”.

L’economista també va defensar l’actuació de la junta electoral en deixar fora Baños per haver participat en una tertúlia política durant la campanya, un espai aliè a l’entitat que no preveuen els estatuts. Paluzie va recordar que ella va anul·lar la seva participació en tertúlies de Catalunya Ràdio i TV3 aquella mateixa setmana. Dit això, però, l’economista considera que el problema es va generar per la rígida normativa de campanya i que Baños “potser té raó” en considerar injustes les restriccions tenint en compte que ell es guanya la vida com a periodista participant en tertúlies. En aquest sentit, considera que el reglament electoral genera “efectes estranys”, tot i que va ser decidit per les bases amb “bona intenció” per garantir la igualtat de tots els candidats. En darrer terme, la professora d’economia de la UB va fer una crida a deixar enrere la polèmica que s’ha evidenciat durant la campanya.

Després que Liz Castro –la candidata que no va ser triada pel secretariat tot i ser la més votada en les últimes dues eleccions– hagués demanat la impugnació dels comicis, Paluzie va considerar ahir que es faria un “flac favor” a l’ANC si es mantenia viva la pugna. La nit electoral de dissabte, després de saber que era la candidata més votada, amb gairebé dos mil vots de diferència respecte del segon, Paluzie va agrair el suport al seu compte de Twitter i va defensar una “proposta que garanteixi el màxim consens, la màxima fortalesa i independència de l’entitat”.

El candidat a la presidència que era cap de premsa de l’ANC, Adrià Alsina, va publicar al seu compte les paraules de Paluzie mentre que un altre dels candidats, el president del Ciemen, David Minoves, també destacava la posició de Paluzie i hi afegia que “ara toca fer un equip capaç de liderar l’entitat, que torni a il·lusionar i ens apropi a la República”.

L’altre candidat a la presidència, David Fernàndez, del Cercle Català de Negocis (CCN), també entra al nou secretariat de 77 membres al costat de l’advocat Pep Cruanyes, el sindicalista Marc Sallas o l’empresari Joan Canadell, també del CCN i el segon candidat més votat. Canadell va mostrar públicament el seu suport a la presidència de Paluzie. El consens sembla que s’ha de fer al voltant d’ella.

LES FRASES

Hem de veure si podem trobar una proposta que reforci l’ANC en un moment de repressió política
Elisenda Paluzie
candidata més votada a l’ANC
Ara toca fer un equip capaç de liderar l’entitat, que torni a il·lusionar i ens apropi a la República
David Minoves
cinquè candidat més votat a l’anc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.