Política

municipal

Madrenas no convenç l’oposició

Tots els grups critiquen que no hagi aconseguit desencallar per ara els grans temes de ciutat, com ara la Devesa i el pla local d’habitatge

Els sobiranistes li reconeixen el lideratge en el procés, mentre que els unionistes li ho recriminen

Els dos primers anys de Marta Madrenas com a alcaldessa de Girona –diumenge els feia– no han convençut els grups municipals de l’oposició. El PSC, soci de govern fins fa cinc mesos, fa un balanç positiu de la seva època de govern, però es mostra crític amb la paràlisi existent en els grans projectes de ciutat. I és que el fet que Madrenas no hagi aconseguit desencallar els grans temes de ciutat és el principal retret en què coincideixen tots els grups a l’hora de fer balanç d’aquests dos anys. Un dels exemples assenyalats per tots és el pla especial de la Devesa, aturat recentment. Altres casos citats repetidament pels partits són el pla especial de Sant Narcís, que ha punxat en participació i va més lent del previst; el retard també en l’elaboració del pla local d’habitatge, i la reforma que consideren que caldria fer en els pressupostos participatius.

En general, els grups de l’oposició de Girona creuen que l’actual alcaldessa no ha aportat res propi encara per tenir un llegat i que viu de l’herència del govern de Puigdemont. Alguns opinen que la política del govern de Madrenas s’ha focalitzat en excés en els barris més cèntrics i s’ha deixat més de banda els barris perifèrics de la ciutat, amb més necessitats de caràcter social. També hi ha partits que critiquen que el govern de CiU està massa obcecat en el tema del turisme. A l’hora de valorar aquest balanç, no es pot obviar que falta poc més d’un any per a les pròximes municipals: bona part dels partits deixen entreveure enmig de les crítiques quines són les seves prioritats de ciutat, que marcaran els seus futurs programes electorals.

D’altra banda, ERC-MES i la CUP-Crida per Girona reconeixen a Madrenas la seva empenta i lideratge en el procés sobiranista. “S’ha fet seu el procés”, afirma la portaveu republicana. Lògicament, Ciutadans i el PP tenen la visió contrària: l’acusen de “sectària” i de “governar només pels seus”. El PSC, per la seva banda, lamenta les “pressions poc comprensibles i poc democràtiques” dels partits independentistes de l’oposició que al seu dia va acabar acceptant CiU per fer-los fora del govern, un aspecte que sens dubte ha marcat un punt i a part en el mandat de Madrenas.

ERC-MES

Mal enfocada

L.A

La cap de l’oposició i portaveu d’ERC-MES, Maria Mercè Roca, considera que el govern de Madrenas té “les prioritats mal enfocades”, no acaba d’abordar els grans temes de ciutat i “gasta però no inverteix”. En aquest últim aspecte, destaca que es gasta molt en promoció i grans esdeveniments, que són “qüestions efímeres”. Pel que fa a les prioritats, Roca posa com a exemples els 65.000 euros destinats al Festival del Circ quan ells apostarien per la cultura de barris, i el problema de l’habitatge, que veuen com a “extraordinàriament important”, i lamenten que la diagnosi del pla local s’hagi endarrerit fins al 2019. A més, considera que s’està “fent un monocultiu del turisme” i que caldria “diversificar l’economia”. També es mostra “preocupada” pels grans temes de ciutat: “Són sobre la taula, plens de nusos que no es desfan, no s’aborden i van passant setmanes, mesos i anys.” Com a exemples, parla del pla de la Devesa –“un gran tema que no s’ha sabut acabar de portar”–, del pla de Sant Narcís –“que també està entretingut”–, del pla de les Pedreres –“s’ha aprovat el pla social però no hi ha calendari ni diners”– i dels pressupostos participatius –“que no van”–. Opina que Madrenas per ara no ha engegat cap projecte per “ser recordada” i que tampoc ha aportat “una manera diferent de fer”. Sí que creu que ha sabut liderar el procés. Pel que fa al trencament de govern amb el PSC, diu que “a la pràctica” veuen que “la presència del PSC hi és i molt”, sobretot perquè a serveis socials hi ha el que va ser el seu assessor”.

CIUTADANS

Alcaldessa sectària

Ò.P

La portaveu del partit taronja opina que “el govern d’aquesta alcaldessa sectària” no ha fet política de ciutat, i que ha estat més pendent del que passava al Parlament. “Ha fet més política de confrontació”, sosté Míriam Pujola, que recorda com Madrenas va “saltar a les vies de l’AVE per impedir el seu pas per la ciutat”; va obligar els firaires a tancar una nit o va suspendre els focs de Sant Narcís en solidaritat amb “els personatges polítics que estan a la presó”; va fer un escrache, amb el megàfon a la mà, a la comissaria de la Policía Nacional, o com ha trencat relacions amb l’Estat. “Sap perfectament que hi ha projectes de la ciutat que necessiten aquesta col·laboració”, sosté. Cs recorda que els barris de Vila-roja i Font de la Pólvora tenen talls de llum, que el manteniment dels carrers “ha quedat en un segon pla” i que “una altra legislatura” “s’ha perdut” el Trueta” i el pla de la Devesa.

PP

Ciutat encallada

L.A

“No és que hi hagi projectes encallats, la ciutat està encallada en si.” Així de contundent es mostra la portaveu del PP, Concepció Veray, que parla de “deixadesa en el dia a dia” perquè, segons ella, Marta Madrenas, està “totalment centrada a ser la més independentista dels alcaldes de Catalunya”, un fet que afirma que també “està perjudicant la imatge de la ciutat i li està fent perdre oportunitats”. Considera que potser Madrenas ha aconseguit el lideratge dins el seu grup, “que prou complicat ho tenia”, però que “no té lideratge d’alcaldessa perquè no és l’alcaldessa de tots”. En aquest sentit, insisteix que Madrenas “governa i fa discursos només pels seus”. Pel que fa als grans projectes de ciutat, assegura que “molt parlar, molt parlar, però a l’hora de la veritat poca efectivitat, deixa que els temes vagin passant”. Posa com a exemples el pla de la Devesa, el de les Pedreres i el del sector est.

CUP-CRIDA PER GIRONA

Sense llegat

Ò.P

La formació cupaire destaca, i de forma “innegable”, el lideratge de ciutat en el tema nacional i la construcció d’una República catalana. Però alerta que hi ha aspectes “criticables” de l’actuació de Madrenas, que qualifica de “continuació i accentuació” del model Puigdemont. Lluc Salellas denuncia que la seva política municipal es basa en una “hipercentralització” des del Barri Vell, abandonant la resta de barris. I posa tres exemples: la “incapacitat” de tirar endavant el pla integral de Girona est, l’aparcament del pla de la Devesa i la impossibilitat de fer un pla que engresqui els veïns al barri de Sant Narcís. D’altra banda, Salellas diu que el govern de Madrenas no té una estratègia per fer front a la pobresa i la desigualtat social. “Sobre habitatge ara ens han anunciat que es treballarà en un pla, però han estat tres anys sense fer-hi res”, assegura. Així mateix, destaca que “la Girona dels grans esdeveniments i les rodes de premsa bolcades en el turisme ha arribat al límit”, i que és hora de “desescalar i fer una aposta molt més clara per la cultura i les activitats de petit i mitjà format”. Salellas també lamenta que Madrenas no tingui projectes mediambientals, més enllà dels carrils bici, ni de participació, que per Salellas “no existeixen, més enllà del model de pressupostos participatius, que s’ha encallat”. Salellas es pregunta quina proposta de mandat ha fet Madrenas durant aquests dos anys. “Quin llegat quedaria? Ningú posaria sobre la taula cap element”, sosté. “Això demostra que no hi ha un projecte polític i que es viu del dinamisme anterior”, conclou.

PSC

Dues etapes

L.A

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, que va ser primera tinenta d’alcalde de Madrenas fins fa cinc mesos, divideix el balanç del mandat de l’alcaldessa, com no podia ser d’altra manera, en dues etapes: quan eren al govern i aquests últims mesos que ja no hi són. Paneque reivindica els 18 mesos en què el PSC va ser al govern: “Vam contribuir en transformacions de gran calat per a la ciutat.” Destaca sobretot quatre àmbits: la generació d’ocupació –subratlla que l’any passat van inserir-se 100 persones més de l’habitual gràcies a la major inversió, que diu que aquest 2018 ha tornat a baixar–; el canvi de gestió del servei d’atenció domiciliària, que ha passat de privada a pública; l’habitatge, en què van aconseguir 100 habitatges de lloguer social, i l’obertura de l’Espai Jove Güell. En canvi, es mostra preocupada pel fet que últimament el govern –ja sense ells– va deixant “posposats o per al següent mandat” alguns temes de ciutat, com ara el pla especial de la Devesa, el pla local de l’habitatge, la reforma dels processos participatius... També esmenta el Modern: “El projecte no estarà finalitzat fins al 2022/23, però i mentrestant?” Pel que fa al lideratge de Madrenas, Paneque recorda que va arribar a l’alcaldia de rebot, després que primer s’optés per Albert Ballesta per rellevar Carles Puigdemont: “És un important hàndicap que no sé si ha acabat de superar. Va ser una operació que va debilitar el grup de CiU i va crear ferides que no han estat del tot resoltes i que encara els impedeixen ser un grup compacte.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia