Política

Miquel Iceta alerta els independentistes que si es repeteixen eleccions “els anirà pitjor”

El primer secretari del PSC rebutja un candidat amb un judici pendent perquè no seria “plenament lliure”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dubtat que als independentistes els interessi repetir eleccions i els ha alertat que si això passés “els anirà pitjor” que el 21-D. En una entrevista a Onda Cero, el socialista ha dit que malgrat els resultats sí veu “desgast” entre l’independentisme en els resultats del passat 21-D i avisa que seria fàcil que l’electorat els digués perquè han arribat a uns nous comicis si ja van “guanyar” els anteriors. “Dubto que vulguin realment unes noves eleccions”, ha resumit, al temps que ell també ha defensat que és un mal escenari.

D’altra banda, ha afirmat que un candidat a la investidura amb un judici pendent, estigui o no en presó preventiva, no és una bona alternativa perquè no seria “plenament lliure”. “Posar al capdavant de la Generalitat una persona que el primer que pensarà al llevar-se és que té un judici pendent, doncs no és la millor opció”, ha declarat. El socialista ha reiterat que cal un candidat que pugui dedicar-se “amb plenitud” al càrrec i no creu que ni Carles Puigdemont, ni Jordi Sànchez ni Jordi Turull siguin aquesta persona.

Iceta ha afirmat també que amb l’acord que JxCAT i ERC van passar a la CUP el jutge podria entendre que continua en marxa el procés “fora de la legalitat” i observar “reincidència”, moment en el qual “actuaria”. Per això, ha afirmat que el primer perjudicat seria Jordi Sànchez si aquest fos investit president. “Per la millor sort judicial de tots els encausats, que es torni a la legalitat”, ha manifestat. Per a Iceta, aquest acord és un “despropòsit” i ha valora que “en cap cas” els independentistes “han pensat que Puigdemont o Sànchez fossin escollits presidents”.

Iceta ha acusat les forces independentistes de posar “excuses de mal pagador” i els ha culpat de que el 155 porti dos mesos més d’aplicació del que podria portar. Pel que fa als grups de l’oposició, ha defensat que han fet el que “podien”, com anar al Tribunal Constitucional, però ha recordat que el seu grup disposa de 17 diputats de 135 i que la seva capacitat d’actuació és “limitada”.

El socialista ha valorat que hi ha dos milions de persones que en les darreres eleccions van optar per forces independentistes i que és aquest “el problema que s’ha de mirar”. “O s’aconsegueix que vulguin un altre camí o la política catalana es veurà bloquejada en aquest pantà durant molt de molt de temps”, ha manifestat.

Llei de presidència, “condemnada al fracàs”

El primer secretari del PSC ha valorat també que la reforma de la llei de presidència impulsada per JxCAT i que aquest dilluns la Mesa va admetre a tràmit és una “aventura condemnada al fracàs”. Iceta ha descartat que es pugui fer una investidura a distància o obtenir un govern “telemàtic” i ha valorat que el que pretenen és “prolongar la situació anterior i demostrar que Espanya no és un estat democràtic”.

La “broma” de la moció de censura

En clau espanyola, Iceta ha dit que l’oferta que ha fet diverses vegades Podem al PSOE per impulsar una moció de censura “no és una oferta, és una broma” i els ha recordat que hi va haver l’oportunitat de votar el líder socialista Pedro Sánchez per governar a l’Estat i la van “desaprofitar”.

Sobre la proposta que debatrà el Congrés per reformar la llei d’Amnistia, Iceta s’hi ha mostrat en contra i s’ha preguntat com es poden plantejar canviar la història “si no han estat capaços de canviar el present”, en al·lusió als grups impulsors com Podem o ERC. Per a Iceta, el que aquestes forces anomenen ’règim del 78’ és “el millor i una benedicció en termes històrics per a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

El creixement de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona