Política

judicialització del procés

presos polítics

La fiscalia demana fiança de 100.000 euros per posar en llibertat Joaquim Forn

Assegura davant la sala d’apel·lacions del Suprem que fa la sol·licitud “seguint instruccions del fiscal general de l’Estat”

La fiscalia del Tribunal Suprem demana fiança de 100.000 euros per posar en llibertat Joaquim Forn.

El ministeri públic canvia de criteri i, per primer cop, rebaixa la mesura cautelar de la presó preventiva. Fonts presents a la sala, han explicat que el fiscal no ha intervingut i que simplement, al final, ha dit que sol·licitava la fiança “per imperatiu legal i seguint instruccions del fiscal general de l’Estat”. A la sala no hi ha estat present el conseller destituït, que a darrera hora ha decidit no assistir a la vista i no l’han traslladat des dels calabossos de l’Audiència Nacional. En les properes hores, els tres magistrats hauran de prendre una decisió.

Fins ara, tots els intents de la defensa de Forn s’havien fet davant el jutge instructor, Pablo Llarena, que s’havia negat a deixar-lo en llibertat. Ara, la decisió està en mans de la sala i el ponent de la interlocutòria serà Miguel Colmenero. El més probable és que la decisió de la sala no es conegui aquest dimarts. Per la seva banda, l’acusació popular de VOX manté que existeix risc de reiteració delictiva i que ha de seguir entre reixes.

La vista s’ha centrat en la intervenció del lletrat de la defensa (que ha parlat una mitja hora). Al final de la vista, i de manera lacònica, el fiscal ha sol·licitat llibertat de 100.000 euros sota fiança per a Forn i ha reconegut que ho fa seguint les ordres del fiscal general de l’Estat, Julián Sánchez Melgar. És la primera vegada que el ministeri públic rebaixa la petició de presó preventiva. Està per veure, doncs, si els magistrats de la sala d’apel·lacions atendran al canvi de criteri de la fiscalia o mantindran el conseller destituït a la presó (hi està des del 2 de novembre).

La vista davant la sala d’apel·lacions del Suprem per revisar el recurs presentat per la defensa de Forn ha durant només 40 minuts. El conseller destituït ha decidit a darrera hora no assistir-hi presencialment, tot i que l’han traslladat des de la presó d’Estremera. La seva defensa havia presentat un escrit a darrera hora del dilluns per demanar que no el traslladessin, però no va haver-hi temps suficient per cursar la petició. Per això, la Guàrdia Civil l’ha traslladat des d’Estremera tot i que, mentre ha durat la sessió, Forn ha estat als calabossos de l’Audiència Nacional i no l’han portat fins al Suprem. A la sala hi eren presents les parts: Fiscalia, advocacia de l’Estat, acusació popular (VOX) i els seus lletrats (Cristobal Martell i Daniel Pérez- Esqué). Podria ser que la decisió de la sala –formada per tres magistrats- no es conegués avui.

Després de la vista per revisar el recurs presentat per la defensa de Forn al febrer, la sala també analitza ara un altre recurs que afecta el candidat a la investidura, Jordi Sànchez. En tots dos casos, es tracta de recursos presentats al febrer contra decisions del jutge instructor, Pablo Llarena, que va mantenir-los en presó al·legant risc de reiteració delictiva.

Per tant, la vista no es celebra per analitzar el darrer recurs presentat per la defensa de Sànchez davant aquesta mateixa sala. En aquest recurs, es demanava als magistrats que revisessin la decisió de Llarena que, el passat 9 de març, no donar permís al candidat per anar al ple d’investidura. Tanmateix, la defensa de Sànchez –exercida pel lletrat Jordi Pina- ja ha avançat que demanarà a la sala que també es pronuncií sobre aquest tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia