Política

parlament

investidura

El ple d’investidura de Turull, a les 5 de la tarda

El president del Parlament ha comparegut aquesta nit per fer l’anunci

Divendres, Turull i altres sobiranistes han de presentar-se davant del jutge Llarena, sense que se sàpiga què els pot passar

Queda pendent fins les 15 hores si es confirma que la CUP “permetrà” sumar i fer la investidura amb una sola votació

Turull, a Twitter: “Un honor immens”

“El debat d’investidura de Jordi Turull serà a les cinc de la tarda.” Amb aquestes paraules, el president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat, pels volts de les 22 h de la nit, que ha convocat el ple d’investidura, després d’unes hores de tràfec de reunions a la Cambra catalana. “He consultat els grups parlamentaris i certifico que l’únic candidat proposat és Jordi Turull.” JxCat, ERC i la CUP han acordat aquesta tarda celebrar demà al Parlament el ple per investir Turull nou president de la Generalitat, per anticipar-se al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, que podria inhabilitar-lo aquest divendres. La presó preventiva tampoc queda descartada. Queda pendent de confirmació si la CUP facilitarà, amb els seus vots, que Turull pugui ser escollit president de la Generalitat. Si calgués fer una segona votació hauria de ser dissabte, amb la incògnita del que passarà divendres quan Turull comparegui divendres al Tribunal Suprem. La CUP no dirà la seva, un cop consultada la militància, fins les 15 hores. Serà només dues hores abans del ple d’investidura.

A través del seu compte de Twitter, prop ja de les 23 h, Jordi Turull ha manifestat: “Un honor immens. Si el Ple del Parlament em dona la seva confiança, treballaré sense descans pel progrés i protecció dels 7,5 milions de catalans, els seus drets, la seva llibertat i el seus mandats democràtics. Amb diàleg amb tothom i per a tothom.”

El president del Parlament, Roger Torrent, ha iniciat la ronda de consultes telefònicament amb els grups parlamentaris cap a les 21 hores, amb l’objectiu de cercar un candidat que se sotmeti al debat d’investidura a la presidència de la Generalitat. En les últimes hores s’han intensificat les trobades entre diputats de JxCat i el mateix Torrent. Ha estat la tercera ronda de contactes que Torrent fa com a president de la cambra catalana. Les dues anteriors les va fer presencialment amb els presidents dels grups parlamentaris. En la primera va proposar Carles Puigdemont i, en la segona, Jordi Sànchez.

Cap a les 20.30, i quan Turull ja havia abandonat el Parlament, els diputats de JxCat, Elsa Artadi, Damià Calvet i Albert Batet han abandonat durant uns minuts la reunió del grup parlamentari de JxCat per trobar-se amb Torrent. La nit al Parlament ha estat d’anades i vingudes amb la voluntat d’accelerar el calendari previst després que el Suprem hagi anunciat la citació dels diputats que són investigats: Jordi Turull, Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa i Marta Rovira. El jutge Pablo Llarena estudiarà si els envia a la presó com a mesura cautelar. A més, Llarena també comunicarà divendres les interlocutòries de processament als 27 investigats. És a dir, informarà a qui processa i per quins delictes els envia a judici.Tot i que aquest matí Torrent ha anunciat una ronda de consultes per aquest dijous, l’anunci del Suprem ha fet trontollar el pla previst de fer el ple d’investidura la setmana que ve. Aquest matí, abans de l’anunci del Suprem i amb la candidatura de Turull a punt de fer-se oficial, el govern espanyol ha advertit que “vigilarà” i estarà molt pendent del que faci Turull si és escollit president de la Generalitat. Fonts de l’executiu de Rajoy han recordat que té “l’espasa de Dàmocles de la llibertat provisional”. “Té causes pendents. Sap què passa si es traspassa la línia, ja ha estat a la presó”, han afegit les mateixes fonts en conversa amb la premsa des dels passadissos del Congrés.

Pel que fa a les reaccions dels grups, i pendents del que farà la CUP, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha traslladat al president del Parlament, Roger Torrent, el seu rebuig a “forçar procediments i terminis” per investir demà el candidat proposat per JxCat, Jordi Turull, com a president de la Generalitat. Inés Arrimadas (Cs), per la seva part, ha acusat les forces independentistes de “continuar degradant” el Parlament fent-lo servir “com a escenari per al show del procés i per continuar amb el xoc i l’enfrontament”. Del PP han arribat una amenaça: “El 155 continuarà fins que prengui possessió el Govern.” I la petició d’una reunió urgent de la junta de portaveus.

  • 22:52 La CUP: "Hem de valorar que s'ha convocat un ple en menys de 24 hores i també el que pot passar divendres al Suprem"
  • 22:50 La CUP: "La militància decidirà"
  • 22:49 "En les properes hores debatrem, i es prendrà una decisió", a les tres de la tarda de demà
  • 22:48 "Hem valorat que una decisió així calia debatre-la amb la militància. Ja va dir que el programa no era suficient per a un altre candidat que no fos Puigdemont"
  • 22:48 "Aquest vespre JxCat i ERC han pres la decisió unilateral de fer un ple demà a la tarda, amb el nom de Turull i ho han fet sense el suport de la CUP"
  • 22:46 "Si Puigdemont es presentés, tindria els 4 vots de la CUP"
  • 22:46 Lluch Salellas (CUP) intervé ara mateix
  • 22:19 La CUP anuncia que d'aquí a una mitja hora compareixerà per anunciar què farà en el ple d'investidura: facilitarà que es faci realitat demà mateix, amb una sola votació?
  • 21:57 Torrent ha acabat la seva breu intervenció, en la qual, després de citar la "violació" dels drets de Jordi Sànchez, ha dit que tot fa preveure que pot tornar a passar amb el tercer candidat, Jordi Turull, aquest divendres
  • 21:56 Torrent: "Els representants dels catalans ens reunim per parlar, per debatre, per votar. Bona nit"
  • 21:55 Torrent: "El debat d'investidura de Jordi Turull serà demà a les cinc de la tarda"
  • 21:55 Torrent: "La defensa dels drets civils ha fet que avancés la ronda de consultes aquesta tarda, i no demà"
  • 21:54 "He consultat els grups parlamentaris i certifico que l'únic candidat proposat és Jordi Turull. El proposaré com a candidat"
  • 21:53 Torrent en directe
  • 21:48 En uns minuts s'espera que el president del Parlament, Roger Torrent, comparegui davant dels mitjans de comunicació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries