Política

Diputats al Suprem

El jutge notificarà la situació processal i l’habitual és que la condició dels investigats no empitjori, llevat de nous indicis

La petició d’inhabilitació encara trigaria mesos i, sense sentència, l’hauria d’aprovar la cambra catalana

Sis investigats, tots ells diputats del Parlament i en llibertat provisional, han estat citats pel jutge instructor Pablo Llarena. El futur que els espera, a aquests sis parlamentaris, a partir de divendres és motiu de preocupació a la cambra catalana pel risc de presó i inhabilitació, que podria comportar un gir en la seva situació processal si el magistrat decideix canviar-la. Però fins on pot actuar Llarena divendres? Els pot ficar a la presó, els pot inhabilitar? El fet que tots sis investigats siguin diputats posa la cambra catalana en el focus de l’actuació judicial ja que la retirada dels drets i deures dels parlamentaris també està regulada pel reglament d’aquesta institució. La causa judicial, però, és prou complexa perquè els juristes consultats s’avinguin a detallar què pot passar divendres que ve.

Poden anar a la presó?

És habitual que quan es notifica als investigats la interlocutòria de processament es resolgui sobre la situació personal, i així ho recull la llei. El que ja no és usual és que la situació processal empitjori, llevat que el jutge disposi de nous indicis que no existien en el moment de ser citats com a investigats. Segons els lletrats consultats, el jutge hauria d’explicar molt bé els nous motius, però generalment qui arriba en llibertat continua en llibertat. En el cas que ens ocupa, els advocats consultats consideren que no és banal que els sis investigats citats siguin diputats d’un Parlament que no ha trencat amb aspiracions independentistes, per la qual cosa el jutge podria considerar que hi ha risc de reiteració delictiva i demanar presó preventiva.

Poden ser inhabilitats?

Segons l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal, la LECr, el jutge podria demanar la suspensió automàtica de càrrecs públics sempre que la interlocutòria de processament sigui ferma i estiguin en presó preventiva. Perquè sigui ferma, s’han d’haver resolt els recursos que els investigats poden presentar contra les mesures dictades al mateix magistrat i a la sala d’apel·lacions. Els lletrats consultats calculen un termini d’uns dos mesos abans que la interlocutòria sigui ferma i es pugui demanar la suspensió. Un altre factor que s’ha de tenir en compte és que aquest article s’aplica en casos d’investigats per terrorisme o “rebels”, un terme que comporta diferents interpretacions jurídiques.

Qui els pot inhabilitar?

Un altre tema de debat és l’execució de la suspensió de càrrec públic en cas que el jutge ho sol·liciti i si aquesta decisió hauria de passar per la cambra catalana. Un cop més, hi ha el risc que el poder judicial acabi envaint el poder legislatiu. En aquest cas, l’article 25 del reglament del Parlament estableix que només en cas de sentència ferma es pot perdre la condició de diputat, i la suspensió de càrrec públic es podria executar en cas també que la interlocutòria de processament sigui ferma, però, a més, la suspensió hauria de ser aprovada per majoria absoluta en el ple del Parlament, la qual cosa comportaria la paradoxa que una majoria independentista hauria de suspendre sis dels seus diputats per haver iniciat un procés independentista en la legislatura anterior. En tot cas, la inhabilitació dependrà del fet que abans s’hagi dictat presó i s’hagin resolt els recursos contra aquesta mesura, i això no pot passar divendres per una qüestió de temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona