Política

Figueres tanca el 2017 amb un romanent de 5,6 milions

Aquest és el primer exercici que el govern minoritari del PDeCat va afrontar tot sol després de l’expulsió del PSC i la marxa d’Unió

“No hi ha deriva econòmica com es volia fer veure”, diu Felip

L’Ajuntament de Figueres ha tancat l’exercici 2017 amb un romanent de tresoreria de 5,6 milions d’euros, uns 1,6 milions més que l’any anterior, una liquidació que a parer de l’alcaldessa, Marta Felip, és la millor xifra registrada en els últims sis anys. Aquesta xifra va arribar a ser de 9,07 milions negatius l’any 2011 i des d’aquell any va anar millorant, passant a ser positiva a partir de l’exercici de l’any 2014 Ara fa quatre anys, el romanent de tresoreria a final de desembre ja va ser de 3 milions, l’any següent es va elevar fins als 3,8 i l’any passat es va situar en 3,9.

L’exercici 2017 va ser el primer que el govern minoritari del PDeCat va afrontar sense el PSC ni Unió. Aquell pressupost es va aprovar a meitat d’exercici com a conseqüència de la crisi de govern de principi d’any. Ara, amb la liquidació de l’exercici que ahir va fer pública, Felip considera que es demostra la bona línia de les seves previsions: “Es va especular molt amb una suposada deriva econòmica de l’Ajuntament i es va haver de justificar el pressupost amb un estudi econòmic. Hi va haver regidors a l’oposició que van posar en dubte la viabilitat dient que anàvem a la deriva.” Amb els resultats presentats ahir l’executiu del PDeCat demostra que els temors no eren certs: “El regidor Toro vaticinava un dèficit de tres milions d’euros i no ha estat així. Només s’han hagut d’afrontar unes dificultats temporals fruit d’haver aprovat tard el pressupost. Aquest 2018, amb un pressupost aprovat al gener, ja ho hem atrapat i ja no es pateix.”

L’evolució de l’endeutament ha situat el percentatge a final del 2017 en un 48,35%, una xifra que s’ha anat reduint progressivament des del 2012 fins ara. Aquell any el percentatge d’endeutament va situar-se en un 100,92%. L’any següent ja s’havia rebaixat fins a un 76,24%, i a un 67,97% el 2014. Ja fa alguns anys que l’Ajuntament de Figueres ha recuperat la capacitat d’acudir al crèdit, cosa que l’endeutament del 2012 li impedia fer.

Bones xifres

El resultat pressupostari (“una foto de gener a desembre sense tenir en compte el que s’arrossega d’altres anys”) era de 4.011.998 euros el 31 de desembre del 2017. Això vol dir que els ingressos han estat 4 milions per sobre de les despeses. L’exercici 2017 es va tancar amb un estalvi net de 7.934.306 euros i un romanent de tresoreria de 5,6 milions, que és el que queda per reduir endeutament i el que permetrà portar a terme inversions financerament sostenibles. “Aquesta és una xifra significativa si es té en compte que en setanys s’han recuperat 14 milions d’euros”, explicava Felip.

LA XIFRA

4,01
milions d’euros
és l’import del resultat pressupostari a final de l’exercici de l’any 2017.

Masquef: “Encara fem bondat”

El regidor de Rendes i Recaptació, Jordi Masquef, va afirmar que cal ser molt curós. “Hem tornat a fer bondat. Hem tingut molta cura de l’ingrés, però també de la despesa. El que no podem fer és hipotecar l’Ajuntament.”

Masquef prenia el balanç del 2017 com a model. “Aquesta és la nostra recepta. Les dades són molt significatives sobretot en la reducció del deute de l’endeutament. El deute viu se situa per sota dels 30 milions d’euros i ha anat baixant, i el que és molt important és la xifra de romanent de tresoreria, que ens permet fer inversions com ara la millora de carrers.” “S’està demostrant que no hem posat en risc l’estabilitat econòmica de l’Ajuntament”, manifestava referint-se als vaticinis del regidor Toro. Felip va afirmar que l’Ajuntament necessita incrementar els ingressos corrents que generen els impostos. “Rebaixar l’IBI no és realista”, hi va afegir Masquef.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona