Política

Màxima expectació per la detenció de Puigdemont

Els mitjans de comunicació internacionals informen de l’arrest del president

El diari ‘Süddeutsche Zeitung’, de Baviera, afirma en un article d’opinió que Alemanya té “el seu primer pres polític”

La detenció del president català, Carles Puigdemont, a Alemanya va ser una de les notícies més destacades ahir en la majoria de mitjans de comunicació internacionals. Especial ressò va tenir l’arrest del mandatari a Alemanya, on els diaris en la seva versió digital i les televisions van estar informant tot el dia sobre la situació del líder català.

La versió digital de la revista Der Spiegel anunciava la detenció del líder català en portada. A més, a Twitter, el seu copropietari, Jakob Ausgtein, anava més enllà i opinava: “Alemanya no pot lliurar aquest home. El govern central espanyol vol solucionar un problema polític amb la policia i la justícia. No hi hem de col·laborar.” Per la seva banda, el segon diari del país, el Süddeutsche Zeitung, en un article d’opinió que signa Thomas Urban, assegura que Alemanya “té el seu primer pres polític”. “El fet que els polítics empresonats siguin presos polítics no només és vist així per la majoria dels membres del Parlament regional de Barcelona i per Amnistia Internacional, sinó també per l’experiència dels ministeris de Justícia de Brussel·les i Berna. Bèlgica i Suïssa no han lliurat Puigdemont a Madrid perquè no consideren que el conflicte a Catalunya sigui un problema intern a Espanya i, encara menys, de delinqüència”, continua l’article d’Urban.“A Catalunya no hi ha violència pel costat dels independentistes, sinó pel de la policia espanyola”, afirma l’articulista. A més, Urban assegura que els “polítics catalans no són terroristes, sinó que han estat legitimats per unes eleccions lliures. El rotatiu també informa que la detenció del president català està generant importants tensions a Berlín, encara que no especifica quines. La cadena de televisió pública alemanya ZDF va fer un ampli desplegament durant tot el dia d’ahir, amb diferents entrevistes a polítics i experts en dret. El diari sensacionalista Bild, un dels que té més tiratge a Alemanya, publicava ahir una gran foto de Puigdemont on també es podien veure les càrregues dels Mossos d’Esquadra. En el seu titular es podia llegir: “Entreguem el revolucionari barceloní a Madrid?”. “El president està amenaçat amb 25 anys de presó”, també assegurava un dels titulars del rotatiu. El diari Die Welt es feia ressò de la possibilitat que el president català demanés asil polític al país.

Les principals televisions del món –Al-Jazeera, BBC, France 24 o la CNN– van connectar ahir a la tarda en directe amb la capital catalana, destacant els milers de persones que es manifestaven i amb connexió amb els seus corresponsals. L’edició digital de la BBC obria ahir a la tarda amb la detenció i titulava: “El president fugitiu” i explicava que s’haurà de presentar aquest dilluns davant del jutge.

El diari britànic The Guardian informava de la detenció, a més de fer esment a les protestes a Barcelona. Per la seva banda, a Escòcia els informatius obrien les portades amb la notícia que la policia escocesa demana a l’exconsellera Clara Ponsatí que es lliuri a les autoritats. Tant el diari The National com la BBC Scotland obrien les seves edicions digitals amb la política destituïda per l’article 155.

A França, Le Monde posava en portada de la seva edició les manifestacions, una informació que també recollia el Libération. Els mitjans de comunicació italians com ara La Reppublica i Il Corriere della Sera donaven cobertura els enfrontaments entre policia i manifestants i el recorregut. A l’Argentina, el diari Clarín també posava en portada la notícia, amb d’altres de relacionades amb el conflicte català. El portal de notícies rus Sputnik va seguir en tot moment els fets que passaven ahir a la tarda a Barcelona, i va publicar imatges en directe i piulades de persones o entitats que ern a les protestes. Sputnik també es feia ressò de la incidència que havia tingut la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya i al fet que s’hagués convertit en tema del moment mundial a Twitter.

LES FRASES

Alemanya no pot lliurar aquest home. Es vol solucionar un problema polític amb policia i justícia
Jakob Augstein
copropietari de ‘der spiegel’
A Catalunya no hi ha violència pel costat dels independentistes, sinó pel de la policia espanyola
Els polítics catalans no són terroristes, sinó polítics legitimats per eleccions lliures
Thomas Urban
articulista del diari ‘üddeutsche Zeitung’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona