Política

Els familiars dels presos polítics exigeixen el seu alliberament a l’eurocambra

Les germanes de Puigdemont i Comín denuncien la vulneració de drets civils i polítics

La fiscalia belga no veu risc d’evasió dels tres consellers destituïts

El Parlament Europeu va ser ahir testimoni del patiment dels familiars de diversos presos polítics i exiliats catalans. Acollits per la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que agrupa gairebé 40 eurodiputats de tots els partits europeus excepte el Partit Popular Europeu i els xenòfobs, cinc parents van explicar a la sala de premsa principal de l’eurocambra com estan fent front a aquesta situació. “Es fa difícil el dia a dia, com ho compaginen amb l’absència d’algú. Es fa difícil”, va explicar la germana del president Carles Puigdemont, Montserrat Puigdemont, en referència a tots els casos, ja que no va voler parlar únicament del seu. Com ella, Meritxell Luís, esposa de Josep Rull; Laura Masvidal, esposa de Joaquim Forn; Pol Leiva, nebot de Jordi Cuixart, i Elisabet Comín, la germana de Toni Comín, també van compartir amb els presents –inclosos nombrosos membres de seguretat de la cambra que vigilaven l’acte des de la porta de l’entrada– el seu dolor per la separació dels seus familiars.

‘Déjà vu’ en la justícia

Dos d’aquests parents estan ara revivint la incògnita que ja van viure el novembre passat sobre la possibilitat d’una extradició a l’Estat espanyol. De moment, la fiscalia belga va informar ahir que no veu “risc d’evadir la justícia” de Comín, Serret i Puig perquè tots tres s’han mostrat “a disposició de la justícia belga” i està “en contacte” amb els seus advocats. Per tant, el comunicat de la fiscalia va deixar clar que no són buscats per la policia. Pel que fa al procediment, no s’han hagut de presentar davant del jutge, tot i que “és possible que això succeeixi en un futur pròxim”, es deia en el comunicat. Per ara, han requerit “informació addicional a les autoritats judicials espanyoles”, però la fiscalia no va detallar concretament què ha demanat.

Tot i això, serà el jutge belga d’instrucció el que decideixi si escau dictar presó o llibertat condicional mentre avalua el cas i un cop hagi escoltat els processats. En l’última ocasió ja va deixar-los en llibertat amb mesures cautelars, és a dir, sense poder sortir de Bèlgica. A diferència del novembre passat, aquest cop només a Comín se li atribueix un delicte de rebel·lió, mentre que els altres dos són processats per delictes de desobediència i malversació. Amb tot, el procés de l’euroordre pot anar per llarg i durar uns tres mesos, ja que els afectats poden recórrer al tribunal d’apel·lació i després al de cassació.

LA FRASE

Estan en joc els drets i la democràcia, més enllà de la indissoluble unitat d’Espanya
Pol Leiva
nebot de Jordi Cuixart

La CE no canvia de posició amb mig govern a la presó

Ni una fissura al mur. L’executiu comunitari no es mou ni un mil·límetre respecte de la seva posició de suport al govern de Rajoy, tot i els últims esdeveniments a Catalunya: deu polítics catalans a la presó, set a l’exili i multitud de protestes arreu del territori. “No hem canviat la nostra posició”, va dir l’inalterable portaveu austríac de la CE, Alexander Weinterstein, interrogat per El Punt Avui sobre si consideraven prendre alguna mesura addicional més enllà d’apel·lar en els seus discursos al diàleg. Tot seguit, diversos periodistes internacionals van pressionar, pregunta rere pregunta, el funcionari per exigir una valoració dels últims fets, però va ser en va. A la sala, un periodista italià s’estranyava en veu baixa: “Per què els periodistes espanyols no pregunten res?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona