Política

POLÍTICA

El govern espanyol aviva la teoria de la violència

Sáenz diu que Torrent s’extralimita i li exigeix un debat del “sectarisme” de TV3

El president espanyol, Mariano Rajoy, manté les instruccions als ministres i al PP de no exhibir eufòria en públic per la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya i ell mateix predica amb l’exemple de no haver-s’hi referit. El seu ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, però, va voler avivar ahir la tesi del germen violent que intenta sostenir el jutge Pablo Llarena sobre el moviment independentista. “No sé on és el moviment separatista que deien que era pacífic”, va dir Zoido en to inculpatori i sense distingir entre les diferents convocatòries de protesta que van tenir lloc diumenge a Catalunya.

La teoria de la violència és vital en un moment en què Llarena aspira a sostenir el delicte de rebel·lió –que, d’acord amb l’article 472 del Codi Penal, exigeix “alçar-se violentament i públicament”– i Zoido va irrompre en el debat sense distingir entre els actors arran de les imatges de càrregues dels Mossos. “Els disturbis a Catalunya han tingut un caràcter de més violència i, per tant, no sé on és el moviment separatista que deien que era pacífic. Allà hi ha les proves i les imatges del que ha estat passant”, va etzibar el titular de l’Interior i responsable últim dels Mossos gràcies a l’article 155 que van aprovar el PP, el PSOE i Ciutadans. Zoido va lamentar els incidents viscuts a Barcelona i va defensar el comportament de la brigada mòbil (Brimo) dels Mossos pel que considera un “ús proporcionat de la força” per evitar incidents més greus que el centenar de ferits registrats.

El govern de Rajoy analitzarà l’escenari que s’obre amb Puigdemont a la presó de Neumünster en la reunió extraordinària que farà avui el Consell de Ministres per aprovar els pressupostos del present 2018. Però la seva mà dreta i vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va començar a trencar el silenci i va celebrar la “bona notícia” de l’arrest de Puigdemont perquè prova que “ningú pot seguir infinitament burlant-se de la justícia”.

Després de presidir una reunió de la comissió de subsecretaris que prepara el temari del Consell de Ministres, Sáenz de Santamaría va redoblar la pressió sobre el president del Parlament, Roger Torrent, recriminant-li que “s’extralimita en les seves funcions” quan vol liderar un front comú contra la repressió. Segons va voler advertir la vicepresidenta, “la primera i única funció” de Torrent és buscar un candidat a president de la Generalitat “viable”. I va reivindicar que va ser ella qui va fer avortar l’opció de Puigdemont acudint al TC –tot desoint el Consell d’Estat– perquè el vetés amb mesures cautelars que segueixen “vigents”.

A l’hora de dictar-li els seus deures, Santamaría també va exigir a Torrent que convoqui un debat al Parlament per “debatre en profunditat el sectarisme de TV3”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys vint morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona