Política

Putin afronta la ira popular per l’incendi de Sibèria

Milers de persones exigeixen responsabilitats pel sinistre de diumenge en un centre comercial i acusen les autoritats d’amagar la xifra real de morts

El president rus admet “negligència criminal” i promet castigar els culpables

Enmig d’una onada d’indignació popular a Rússia, Vladímir Putin va denunciar ahir “negligència criminal” en l’incendi de diumenge en un centre comercial siberià –que va costar la vida a almenys 64 persones, entre elles 41 nens– i va prometre castigar-ne els responsables. “Què passa aquí? Això no és una guerra, no és una explosió imprevista de metà en una mina. La gent va venir aquí a distreure’s, els nens. Parlem de problemes demogràfics però mor massa gent i per quina raó? Per incúria”, va clamar el president rus en una reunió amb autoritats locals i federals a Kémerovo, ciutat industrial de més de mig milió d’habitants a 3.600 quilòmetres de Moscou on es va produir la tragèdia.

El cap del Kremlin, reelegit fa onze dies i que ha decretat avui jornada de dol nacional, va visitar ferits als centres hospitalaris i va dipositar un ram de flors al centre comercial Zímniaia Vixnia (Cirera d’Hivern) devastat per les flames, mentre milers de persones s’aplegaven a la plaça dels Soviets, la més important de Kémerovo, per exigir la dimissió de les autoritats locals i regionals. “Volem saber la veritat!”, “Hi va morir més gent!”, “Dimissió!”, “Vova [Putin] i Aman [governador], a la presó!”, es podia llegir en algunes pancartes dels manifestants, que consideren que les autoritats amaguen el balanç real de víctimes. Alguns familiars afirmen que disposen d’una llista de 85 persones, la majoria nens, encara desaparegudes.

El vicegovernador de la regió de Kémerovo, Serguei Tsiviliov, va acudir a la concentració i va demanar perdó pels fets amb un genoll a terra. “No en tingueu cap dubte: tots els culpables seran castigats”, va prometre Putin en una reunió amb l’alcalde de la ciutat, Ilià Serediuk, i un grup de ciutadans al dipòsit de cadàvers a on van ser traslladades les restes de les víctimes adultes. Tot i que no estava previst, el líder rus va acceptar de reunir-se amb el grup de ciutadans, que actuaven en representació dels manifestants de la plaça dels Soviets.

Fugint sense auxiliar

Durant la trobada, Putin va assegurar que no té sentit qüestionar la veracitat de les xifres oficials de morts i va recomanar no fer cas de les informacions que circulen per les xarxes socials. El comitè d’investigació va denunciar “violacions flagrants” de les normes de seguretat, tant en la construcció com en l’explotació del centre comercial, que va obrir les portes el 2013. El president rus va retreure públicament a l’alcalde aquestes mancances i Serediuk va contestar que l’immoble va ser entregat el 2014, quan ell encara no havia assumit l’alcaldia, tot i que va admetre que l’última inspecció es remunta al 2016. “No es van fer inspeccions durant dos anys tot i que s’havia de garantir la seguretat”, va etzibar-li Putin.

La indignació popular augmenta a mesura que es van coneixent més detalls del succés, provocat, segons la hipòtesi més probable, per un curtcircuit. Els investigadors han establert que el sistema automàtic d’alarma antiincendis del centre estava espatllat des del 19 de març i que no s’havia pres la decisió d’arreglar-lo i que les portes dels dos cines de la quarta planta, on hi havia també un espai de jocs infantil i on s’hauria originat el foc, estaven bloquejades en el moment del sinistre, de manera que les víctimes de l’incendi van quedar atrapades.

El cap del comitè d’investigació, Aleksandr Bastrikin, va informar Putin que, així que es va declarar el foc, “la majoria del personal del centre comercial va fugir i va abandonar a la seva sort nens i adults”.

Segons Bastrikin, els primers que van sortir corrents van ser els responsables de la seguretat de l’edifici i d’evacuar el públic en cas d’incendi. També va informar que, de moment, hi ha cinc detinguts pels fets.

Ha mort massa gent, i per quina raó? Per incúria
Vladímir Putin
PRESIDENT DE RÚSSIA
La majoria del personal del centre comercial va fugir i va abandonar a la seva sort nens i adults
Aleksandr Bastrikin
CAP DEL COMITÈ D’INVESTIGACIÓ


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona