Política

JxCat vol rescatar Sànchez

Els de Puigdemont prioritzen impulsar de nou la investidura de l’expresident de l’ANC per obligar l’Estat a moure fitxa davant les mesures cautelars de l’ONU

Estudien demanar-les també per al president de la Generalitat

El dret i la política: una parella amb interessos de vegades contraposats enmig d’un procés que els ha lligat a la força. JxCat va decidir dimarts tornar a plantejar la investidura de Jordi Sànchez després de les mesures cautelars dictades pel Comitè de Drets Humans de l’ONU, sense renunciar a intentar-ho més endavant amb Carles Puigdemont si la resolució de la petició d’extradició a Alemanya ho permet. El debat d’investidura podria ser la setmana que ve. Advocats de la defensa de l’expresident de l’ANC al·leguen des de dilluns que s’ha d’intentar investir-lo per forçar l’Estat espanyol a demostrar com respon davant d’unes mesures excepcionals en el context del dret internacional. Si la justícia espanyola no permet la investidura de Sànchez com estableix el Comitè de Drets Humans, sostenen, s’establirà un precedent crucial de vulneració de drets que podrà ser esgrimit en demandes posteriors tant de Sànchez com dels altres presos polítics i exiliats.

La decisió de rescatar Sànchez, però, no és fàcil per a JxCat, perquè la seva aposta prioritària ha estat sempre Puigdemont; dissabte passat va quedar en suspens la segona votació de la investidura de Jordi Turull, i la CUP i l’ANC pressionen per investir el president empresonat a Alemanya, en un context en què dins de l’independentisme s’ha avivat el reclam ciutadà perquè així sigui després de la detenció a Alemanya. Els de Puigdemont al·leguen, però, que el rebuig dels republicans perquè la mesa de la cambra vulneri la legalitat espanyola recuperant la investidura de Puigdemont ho impossibilita. En aquest context, diverses fonts de JxCat consultades per aquest diari van interpretar com un gest de tacticisme el fet que el republicà Gabriel Rufián defensés dimecres al vespre a 8TV la votació de la investidura de Puigdemont, quan pocs dies abans l’havia instat a renunciar a l’escó. ERC, per la seva banda, veu bé intentar la investidura de Sànchez després del pronunciament de l’ONU. Per la CUP, però, la decisió del Comitè de Drets Humans no canvia l’abstenció a Sànchez, segons fonts dels anticapitalistes. JxCat i ERC, al·leguen, haurien de cedir amb un programa de legislatura que la relligui amb el mandat anterior. És a dir, la construcció de la República. Si això no passa, els cupaires mantenen que només estan disposats a votar a favor de Puigdemont, com esperaven fer-ho el 30 de gener. Torrent té, a hores d’ara, tres plens d’investidura suspesos, una situació que, a més, tampoc està prevista al reglament.

La detenció del president de la Generalitat ha canviat la seva situació, fins al punt que JxCat va entrar a registre la petició perquè pugui delegar el seu vot en Elsa Artadi. La mesa ho haurà ara d’avaluar en la pròxima reunió després que la majoria al·legués que es va registrar amb poc marge temporal per al ple d’aquest dimecres. JxCat també estudia, segons fonts del grup, si demana mesures cautelars per a Puigdemont davant del Comitè dels Drets Humans de l’ONU, tot i que no ho va fer quan va presentar la seva demanda Puigdemont vs. Spain, que va ser admesa a tràmit dilluns. En un primer moment, JxCat va avançar, de fet, que exploraria si la via de l’ONU oberta per a Sànchez permetria una investidura efectiva de Puigdemont. A hores d’ara, però, no disposa d’un pronunciament com el que té l’expresident de l’ANC.

En el cas de Sànchez, el Comitè de Drets Humans es va pronunciar en 48 hores. Els seus advocats van considerar que el fet que fos l’Estat espanyol el que, en tenir-lo empresonat, li impedís l’exercici dels seus drets polítics, tenia més possibilitats de prosperar, tot i que no hi ha precedents similars. La defensa de Sànchez, de fet, ja va remetre al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena la resolució de l’ONU. Per si això fos poc, es mouen contra rellotge perquè Llarena podria inhabilitar Sànchez per la via exprés, amb l’article 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. Fonts de JxCat alerten que no es podria aplicar a Puigdemont perquè no està formalment en presó preventiva

4
La repetició
electoral no és una opció que ara prevegin JxCat i ERC. La previsió amb què treballen a hores d’ara és que, si l’intent de Sànchez no prospera, JxCat proposarà un quart candidat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona