Política

Claven 3.000 creus grogues a l’Alt Empordà i la Catalunya del Nord en protesta per “la mort de les llibertats”

El Port de la Selva, Argelers de la Marenda i Cadaqués han estat les tres poblacions on s’ha fet la representació, que està previst que es reprodueixi a diverses poblacions de la Costa Brava

Les platges del Port de la Selva, Cadaqués (Alt Empordà) i Argelers de la Marenda (Catalunya del Nord) han aparegut plenes de creus grogues aquest dissabte per denunciar la “manca de llibertats que pateix Catalunya”. En concret, se n’han clavat 1.500 al Port de la Selva, 1.200 a Argelers de la Marenda i prop de 300 a Cadaqués. Una de les que hi ha participat ha estat la Blanca que explica que volien escenificar “la injustícia que s’està vivint a Catalunya”. “És una manera molt gràfica de mostrar-ho aprofitant que és Setmana Santa”, ha reblat.

Les creus les han fet els mateixos veïns i portaven escrit diferents missatges com “llibertat”, “justícia” o “democràcia”. L’acció s’ha fet aprofitant la nombrosa presència de turistes, a qui la representació ha agafat per sorpresa. L’Ida Andvad, una noruega que viu a Terrassa, reconeix que no en sabia res sabia i li ha semblat “impactat molt”.

Nova acció dels CDR’s per denunciar l’empresonament del govern destituït i els ‘Jordis’. Aquest cop a diverses platges de l’Alt Empordà i la Catalunya del Nord . Centenars de veïns han clavat creus grogues a la sorra i han escrit missatges en solidaritat als “presos polítics” i en contra de l’actitud del govern espanyol. En total se n’han repartit 3.000 entre El Port de la Selva, Argelers de la Marenda i Cadaqués. La representació s’ha fet de forma coordinada entre les tres localitats i ha causat la sorpresa de bona part dels visitants que s’han acostat a passar les vacances de Setmana Santa.

Una de les que ha volgut participar a l’acte al Port de la Selva ha estat la Blanca, que considera “molt adient” haver-ho representat amb creus, i reconeix que molts turistes els pregunten sobre el significat de l’acte. “Hi ha molta gent que ens demana el perquè i quan els ho expliquem se sorprenen”, comenta. Amb tot, deixa clar que es tracta d’una acció “completament pacífica” i que ningú els ha mostrat cap malestar.

Al Port de la Selva han estat una cinquantena de veïns els que s’han acostat. Molts d’ells són de localitats properes com Llançà, Figueres o Bàscara. Un cop han clavat les 1.500 creus, han cridat lemes com “llibertat presos polítics” o “Visca la República”. Tot plegat ha deixat una imatge “sorprenent i impactant” de la platja alt-empordanesa. L’Ida Andvad, una noruega que fa anys que viu a Terrassa, ha explicat que troba “molt bé” que es facin actes d’aquest tipus perquè “ajuden a prendre consciència” del què està passant.

En un comunicat el CDR ha explicat que es tracta d’una denúncia per “la mort de les llibertats civils i dels drets polítics”. “Ens mobilitzem per defensar els valors de la democràcia i la llibertat, i aconseguir un país més lliure, just, igualitari i solidari”, expressa el text.

Des de l’organització han revelat que les creus les han fet i pintat els mateixos veïns que aquest dissabte han anat a clavar-les a les diferents platges. Un cop fixades a terra s’hi han escrit missatges com “llibertat”, “via fora” o d’altres que recordaven als refugiats.

Acte itinerant

Segons han explicat fonts de l’organització la voluntat inicial era fer 8.000 creus i reproduir l’acte de manera simultània en diverses poblacions de la Costa Brava, però circumstàncies com la detenció de Carles Puigdemont va fer que s’avancés més del què estava previst.

Tot i això, els CDR’s expliquen que l’objectiu és que la representació recorri diversos municipis del litoral gironí. De fet, està previst que els convocants retirin aquest mateix dissabte al vespre les creus, i que en els propers dies es clavin en altres localitats fins a recórrer tota la Costa Brava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona