Política

JOSÉ ÁNGEL HIDALGO

FUNCIONARI DE PRESONS A ESTREMERA

“Si opinés com Rajoy dels presos no em passaria res”

“Em fereix l’entrada dels cinc gats a Estremera i ho sento així, com pot Institucions Penitenciàries perseguir un sentiment i la llibertat d’expressió?”

“Mentiria si digués que no em preocupa; si em castiguen recorreré a l’ONU si cal, no em faran callar”

“Hi ha l’ordre de dalt d’esbrinar què passa amb aquest que té tanta repercussió a Catalunya”

Periodista a Madrid VII
Els ulls de José Ángel Hidalgo són el més semblant a una mirada periodística que hi ha dins els murs de Madrid VII - Estremera, el penal on aquest exredactor de Diario 16 treballa des del 2008. “Res em feia sospitar que seria utilitzat per resoldre de manera ignominiosa un problema que és només polític”, ha escrit a Ctxt, unes paraules que l’han fet sentir lliure. A Hidalgo, el que el sorprèn de la polèmica és que Institucions Penitenciàries el citi a declarar quan els mitjans de comunicació d’àmbit estatal silencien el cas i ni s’hi posen en contacte.
Per què 500 euros més a policies i guàrdies civils i no a mi? Formo part de la mateixa cadena de força estatal

El funcionari de presons José Ángel Hidalgo acudia ahir a Institucions Penitenciàries obligat a donar explicacions sobre un article –Los gatos de Estremera– a Ctxt en què relata la “vergonya” de veure els polítics catalans presos al penal on treballa. Després de ser interrogat de les deu del matí a les dotze pels inspectors i amb por d’una sanció, Hidalgo atenia aquest diari en un cafè de la plaça del Rei de Madrid.

Ens l’hem d’imaginar explicant davant d’un tribunal per què pensa que els presos catalans son “un quintet de gats estranys”?
Era en un despatx d’oficina, estava acompanyat del meu advocat i dos inspectors, amb molt amabilitat, escoltaven i redactaven el que tècnicament es diu Información previa. Hi ha l’ordre de dalt d’esbrinar què passa amb aquest que té tanta repercussió a Catalunya i els inspectors ho fan amb professionalitat. Han fet una dissecció de l’article i m’omple de satisfacció, els haurà agradat si li han dedicat tant de temps! És ironia, els he dit també a ells que faig ironia, que faig trops i que tinc energia periodística, que soc escriptor i he publicat novel·les com ara Sal en los zapatos abans que els cinc gats entressin a Estremera.
L’escena, doncs, és vostè explicant unes metàfores a dos funcionaris del Ministeri de l’Interior?
Sí, sí, és clar! Els inspectors i el meu advocat s’han estat barallant pel sentit o el no sentit de tal o tal altra metàfora. En una escola lingüística s’haurien divertit molt veient com dos inspectors de la secretaria d’Institucions Penitenciàries intentaven portar al seu terreny el significat d’un gat jugant al tennis [el relat d’observar un partit entre Forn i Junqueras] o el d’un gat enfilat a la teulada... Sisplau! Són metàfores literàries! És una manera de dir que són animals que no estan en el seu medi! Se’m va ocórrer això dels gats perquè jo agafo la moto per anar a la feina i últimament em trobo dos gats enfilats al seient de la moto i no hi haurien de ser, i d’aquí ve tot. I això és un país lliure, puc escriure sobre el que vulgui sense ofendre ningú i sense perjudicar la imatge d’una institució de la qual estic molt orgullós. La meva sensibilitat democràtica s’ha vist afectada per l’entrada d’aquests cinc gats a Estremera, em fereix i ho sento així, com poden perseguir el sentiment i la llibertat d’expressió?
Com s’ho han pres la resta de funcionaris d’Estremera?
Molts em fan costat en privat i a d’altres no els ha agradat, com ara a un sindicat progovernamental que em diu de tot. És un col·lectiu plural. La conseqüència que pot tenir el cas és fer-nos visibles i aconseguir algunes reivindicacions. Per què a policies i guàrdies civils els apugen el sou 500 euros i a nosaltres no? No s’entén i ens indigna. Formem part de la mateixa cadena de força de l’Estat, entomem els problemes que envien en furgons als centres penitenciaris, vivim situacions de risc com ells. Subratllo la soledat del funcionari de presons; la policia i la Guàrdia Civil van sobrades d’estima social.
Creu que hauria estat citat si hagués fet un article idèntic però a favor d’empresonar independentistes?
En absolut! Si jo escric el mateix article amb la mateixa metàfora dels gats però, en lloc de sentir vergonya democràtica perquè estiguin presos dic que sento vergonya perquè estan lliures i així coincideixo amb la línia ideològica de Mariano Rajoy, si fos així no em passaria res. Volen que opini com Rajoy. No es qüestiona el dret a opinar d’un funcionari, sinó el dret a opinar d’una manera.
Posant-se en el pitjor, la citació podria acabar en un expedient de sanció i en la suspensió de treball i sou...
Mentiria si dic que no em preocupa. No m’agradaria ser castigat per una opinió, però si soc castigat recorreré a tots els tribunals i a l’ONU si cal! Són drets fonamentals i ningú me’ls reprimirà quan jo no ofenc ningú, no em faran callar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia