Política

JxCat ultima la proposta per investir Sànchez

La previsió és que Turull formalitzi primer la renúncia a la segona votació

Costa visita Puigdemont a la presó

JxCat persevera en el propòsit d’intentar investir Jordi Sànchez i mourà fitxa de manera imminent. Fonts del grup parlamentari indiquen que la previsió és que el conseller de la Presidència, Jordi Turull, formalitzi primer la seva renúncia a sotmetre’s a la segona votació d’investidura, que el president del Parlament, Roger Torrent, va suspendre després que el candidat fos un altre cop empresonat per ordre del Tribunal Suprem. Després, s’hi pronunciarien Carles Puigdemont i el mateix Sànchez.

El vicepresident primer de la cambra, Josep Costa, es va reunir ahir durant més de dues hores amb el president de la Generalitat a Neumünster. La vigília, Elsa Artadi i Albert Batet ho van fer amb Turull a Estremera. Perquè hi pugui haver un nou candidat, el primer que ha de passar és que Turull hi renunciï a través d’una carta expressa al president del Parlament. Això activaria l’obertura d’una nova roda de contactes per designar-ne oficialment un altre, fos nou o ja proposat abans, fet que hauria de passar en els pròxims dies, segons fonts parlamentàries. JxCat aposta ara per Sànchez perquè el Comitè de Drets Humans de l’ONU va dictar mesures cautelars perquè Espanya permeti que participi en la investidura. Si el poder judicial en fes cas omís, la defensa de Sànchez sosté que s’establiria un precedent rellevant i clar de vulneració de drets humans que podria ser esgrimit tant per Sànchez com per la resta de presos i exiliats en les respectives estratègies de defensa. ERC també manté que cal aprofitar aquest filó obert en l’àmbit internacional. JxCat, però, vol mantenir sempre oberta l’opció per investir Puigdemont, que va retirar temporalment la seva candidatura. En aquesta línia, Costa va assegurar que Puigdemont està disposat a continuar “representant” la presidència de la Generalitat i va voler traslladar el seu “optimisme” respecte al procés d’extradició.

Fonts de JxCat indicaven que avui “hi haurà novetats” coincidint amb el ple. Ahir a la tarda hi va haver reunions a tres al Parlament entre JxCat, ERC i la CUP, però van centrar-se precisament en qüestions del ple d’avui, i no en negociacions sobre la investidura, segons diverses fonts coneixedores de les converses.

Des d’ERC, insistien que busquen una investidura “efectiva” i que és a JxCat que li toca nomenar candidat. Els republicans avalen explorar la via Sànchez fins al final, mentre que la CUP mantindria l’abstenció en aquest cas, a menys que els dos futurs socis a l’executiu afegissin canvis en el programa de govern per implementar la república, que és el que han reclamat reiteradament els cupaires.

Si Sànchez fos designat candidat, el president Torrent demanaria per carta al jutge Llarena, emparant-se en la resolució de l’ONU, que el deixés sortir com a mínim per al debat o debats d’investidura. Fonts de JxCat preveuen que podria ser la setmana que ve. Per obtenir la majoria simple en la segona votació, si la delegació de vot de Puigdemont es mantingués en peu, n’hi hauria prou amb la renúncia com a diputat d’Antoni Comín, que, en principi, no demanarà la delegació perquè no és a la presó, en espera de comparèixer avui davant la justícia belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona