Política

Rivera ja veu la fi de Cifuentes

El president de Cs dona per fet que Rajoy li busca un relleu i suggereix que si no ho fa aviat donaran suport a la moció de censura del PSOE

El líder dels populars respon a l’amenaça exigint-li “sentit comú”

Albert Rivera dona per fet que Cristina Cifuentes té els dies comptats al capdavant de la comunitat de Madrid. Tant és així, que la direcció de Cs assegura tenir constància que Mariano Rajoy ja li busca un relleu per no haver de renunciar a la presidència d’una de les places més emblemàtiques per als populars. Perquè la seva pèrdua significaria un cop dur per a la direcció estatal i el símptoma més evident del desgast de la marca conservadora. La resistència de Cifuentes a presentar la dimissió és, doncs, només aparent, segons la tesi dels taronja. Rajoy cada cop té més coll avall que l’alternativa de mantenir-la en el càrrec té data de caducitat, sobretot si Cs compleix l’amenaça d’ahir de donar suport a una moció de censura que situaria a la presidència del govern madrileny el socialista Ángel Gabilondo.

Si bé ahir el PP replicava que és fals que ja busqui un substitut per a Cifuentes –atribuint-ho a una “intoxicació” interessada–, interpretava l’actitud dels de Rivera de les darreres hores com una mesura més de pressió a Rajoy, remarcant que el partit taronja en cap cas es voldria retratar al costat del PSOE i de Podem. Ara, però, aquest escenari ja no es veu tan irreal. De fet, la possibilitat d’avalar Gabilondo la insinuava ahir Rivera en una intervenció al Congrés davant el seu grup parlamentari, en què va alertar que si el partit conservador vol continuar “tapant la trama de corrupció a la universitat, hi haurà canvi de govern”. Només “si vol lluitar per dignificar les institucions, continuarà el PP”, va advertir.

És evident que la prioritat de Cs és forçar la dimissió i mantenir un executiu del PP fins a les eleccions autonòmiques de l’any vinent. La situació d’interinatge, amb una presidència a la comunitat de Madrid de perfil baix, és la possibilitat més cobejada per Rivera, perquè li permetria presentar la dimissió de Cifuentes com un triomf però sense enemistar-se amb una part de l’electorat de dretes, que amb vista a les pròximes eleccions difícilment li perdonaria el fet d’haver impulsat un govern d’esquerres. Cs és conscient del cost que podria tenir la decisió d’investir Gabilondo i és per això que, si bé ja no ho refusa en rodó com dies enrere, s’estima més mantenir la pugna amb el PP mentre espera que sigui el seu líder el que resolgui l’atzucac.

Evita donar-li suport

Rajoy, des d’Argentina, va replicar a l’amenaça circumscrivint la decisió a l’àmbit dels partits, amb el benentès que dirigents del PP i Cs fa dies que negocien una sortida a la crisi oberta pel polèmic màster de Cifuentes. Ahir, després del suport que li havia donat en el decurs de la convenció del cap de setmana, el dirigent conservador va evitar de pronunciar-se a favor de la presidenta madrilenya, mentre etzibava a Rivera que si algú amenaça “haurà d’explicar per què ho fa”. I hi va afegir: “Espero que es resolgui amb la major celeritat possible i amb sentit comú.”

Mentrestant, la investigació de les irregularitats i fins i tot dels suposats delictes al voltant del màster de la presidenta de Madrid va motivar ahir la dimissió de Laura Nuño, subdirectora del institut que va organitzar la titulació que va obtenir Cifuentes. La signatura de la professora apareixia en una altra acta en què es convalidaven tres assignatures. Nuño, però, assegura que la signatura no és seva. També ahir, la policia va interrogar dues de les docents que haurien format part del tribunal que hauria avaluat el treball final de Cifuentes. Una va admetre pressions del seu cap per fabricar una acta i, segons Eldiario.es, va enregistrar les amenaces. Anteriorment, una tercera professora ja havia declarat que li havien falsificat la signatura.

La polèmica pel suposat tracte de favor a polítics per part de la Universitat Rei Joan Carles també va esquitxar el vicesecretari del PP, Pablo Casado. El dirigent va presentar ahir diferent documentació sobre els treballs realitzats per obtenir la titulació –la mateixa que Cifuentes–, si bé va admetre que no va assistir a classe i que li van convalidar 18 de les 22 assignatures del màster.

Si el PP vol continuar tapant la trama de corrupció, hi haurà canvi de govern
Albert Rivera
President de ciutadans
Si algú ho fa, haurà d’explicar per què. Jo ni amenaço ni adverteixo
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

“Sort que jo no tinc cap màster”

“A Espanya, dimitir és mal vist. Resistir és el que s’estila.” L’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va aprofitar la seva compareixença ahir a la comissió del Congrés que investiga el suposat finançament il·legal del PP per llençar avisos als seus companys de files. Especialista a protagonitzar successives dimissions sense deixar la política i ara retirada de debò, Aguirre va assegurar: “A tots aquests, els dic que a casa s’està molt bé.” Enmig d’una picabaralla amb el diputat republicà Gabriel Rufián, l’exlíder del PP madrileny també va semblar voler ironitzar amb la crisi que travessa la formació conservadora pels títols atorgats de forma irregular sentenciant: “Sort que jo no tinc cap màster.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona