Política

Elmar Brok, eurodiputat de la CDU: “No hi haurà una solució mentre la majoria del Parlament vulgui la independència”

La mà dreta de Merkel a l’Eurocambra diu que Alemanya “preferiria no tenir aquest problema” amb Puigdemont però insisteix que és “una qüestió purament judicial”

L’eurodiputat alemany Elmar Brok, de la CDU, assegura que “no hi haurà una solució mentre la majoria del Parlament de Catalunya vulgui la independència”. Brok admet que és “molt difícil” per ell dir això però insisteix que “per la situació constitucional actual” no hi ha una altra opció i remarca que si bé els partits independentistes tenen majoria d’escons, “no tenen la majoria de la gent”.

Per aquest motiu, defensa, el govern català “hauria de considerar una solució pragmàtica amb Madrid”. “No veig una solució, han de renunciar a l’objectiu de la independència, si s’abandona aquest desig hi ha una possibilitat que les dues parts parlin”, afirma. La mà dreta d’Angela Merkel a l’Eurocambra diu també que Alemanya “preferiria no tenir aquest problema” amb Carles Puigdemont al país però matisa que és “una qüestió purament judicial”. Brok es mostra partidari d’una mediació europea, però només si Espanya la demana, i descarta que es pugui negociar la independència.

Brok assegura que són els tribunals els que han de decidir després de l’emissió de l’euroordre i que caldrà veure “com procedeix”. “El govern no hi té cap paper polític aquí”, afegeix. Preguntat per la possibilitat que el jutge del Suprem Pablo Llarena porti el cas de Puigdemont i la decisió sobre la seva extradició al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), l’eurodiputat diu que “ho veuria bé”, ja que continuaria tractant-se d’una qüestió judicial, i preveu que les dues parts faran ús “de totes les possibilitats legals”. “En qualsevol cas, si va al TJUE, serà una qüestió judicial i no política, l’estat de dret té absoluta supremacia en aquest tipus de qüestions”, assenyala.

Negociació o mediació sobre “més autonomia”

Brok considera que la situació a Catalunya és “un afer intern” d’Espanya i és “bastant clar” que la UE no té competències per interferir-hi, perquè el Tractat de Lisboa ja diu “clarament” que els afers interns i l’estructura d’un estat “són qüestions del país, no de la UE”. Per tant, defensa, només podria haver-hi mediació si les dues parts hi estan d’acord. “La UE no pot dir ‘volem mediar’, sinó que se li ha de demanar”, remarca.

Davant de la pregunta de si el govern espanyol ha de mostrar-se predisposat a una mediació, com ha fet Puigdemont en més d’una ocasió, l’eurodiputat del partit de Merkel respon que abans de res “cal deixar clar que la part catalana ha de dir que no vol negociar sobre la independència”. “Cap govern espanyol, per les circumstàncies legals i les eines polítiques actuals, pot negociar sobre la independència”, explica. Amb tot, segons ell el que “pot ser una possibilitat” és negociar si els catalans diuen que volen debatre “com enfortir l’autonomia o similar”. Insisteix, però, que és un tema que “ha d’incloure l’acceptació de les dues parts, també del govern espanyol, dir si volen una mediació exterior o no”.

Sobre si en una hipotètica negociació a dues bandes o en una mediació, hi ha d’haver l’opció d’un referèndum sobre la taula, Brok admet que no coneix “suficientment la constitució” i ho valora com un “afer intern”. Respon, però que “parlar d’un referèndum d’independència és parlar d’independència” i, en aquest sentit, no “creu” que el govern espanyol pugui acceptar-ho “per la situació constitucional actual”. A més, assegura que la UE no pot ser “forçada” a mediar “que un país es trenqui” i reivindica que aquest no pot ser el rol de Brussel·les.

Per últim, en relació a la detenció d’una membre del CDR acusada de rebel·lió i terrorisme, Brok diu que no coneix el cas “amb exactitud” i que no pot comentar-ho perquè és “un cop més, un afer intern i una qüestió legal”. Malgrat això però sí que afirma que “bloquejar una carretera és il·legal i la manera com l’estat espanyol o la justícia hi fan front és cosa d’Espanya”. “Tots els tipus de violència han de ser evitats”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

El Parlament Europeu reconeix Edmundo González com a president “legítim” de Veneçuela

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat