Política

La investidura xoca ara amb la nova tanda davant del TS

Les compareixences dels presos polítics davant del jutge Llarena condicionen la tria del nou president

No s’espera cap anunci imminent d’un nou aspirant per part dels grups independentistes

Després de la laminació del jutge del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena dels drets de Jordi Sànchez com a diputat en no deixar-lo acudir a la seva investidura, l’elecció del president de la Generalitat xoca ara amb el calendari de declaracions dels nou processats en la causa que investiga el procés que es troben en situació de presó provisional. La nova tanda de compareixences se celebrarà entre dilluns i dimecres de la setmana vinent i s’espera que Llarena els comuniqui en persona l’ordre de processament per rebel·lió i malversació. Els polítics afectats hi recorreran en contra i no serà fins que la sala penal del Suprem resolgui que no serà ferm l’impediment d’aspirar a la investidura ni ser candidats en unes hipotètiques noves eleccions.

Dilluns serà el torn del vicepresident i líder d’ERC Oriol Junqueras, del candidat Sànchez i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, quan fa mig any que els Jordis són a la presó de Soto del Real. Dimarts acudiran al Suprem els consellers Joaquim Forn, Raül Romeva i Josep Rull, mentre que dimecres compareixeran l’excandidat Jordi Turull, l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consellera Dolors Bassa.

El rellotge corre, però no s’espera l’anunci de cap nou aspirant de manera imminent. Hi ha temps fins al 22 de maig per triar un president o bé anar a eleccions. Sobre la taula hi continua havent el dilema d’investir un candidat que impliqui que el Parlament desobeeixi el Tribunal Constitucional o bé plantejar una presidència que no irriti el constitucionalisme. Es dona la circumstància que després de la decisió de l’Audiència de Schleswig-Holstein de deixar en llibertat Carles Puigdemont i descartar entregar-lo a les autoritats espanyoles per un delicte de rebel·lió, el 130è president de la Generalitat s’ha vist reforçat com a eventual candidat i hi ha diverses veus que demanen que es torni al pla A: investir Puigdemont peti qui peti. La CUP s’hi avé. ERC i el PDeCAT s’hi resisteixen.

En aquest context, els diputats de Junts per Catalunya viatjaran dimecres a Berlín, on hi ha exiliat Puigdemont, per celebrar-hi una reunió de grup parlamentari per avaluar els escenaris que s’obren després dels impediments de Llarena a Sànchez. Els diputats pretenien anar a la capital alemanya dilluns, però per qüestions logístiques la reunió s’ha traslladat a dimecres. En tot cas, JxCat traçarà les noves línies mestres de la negociació gairebé permanent dels últims mesos amb ERC i la CUP, que la precipitació dels esdeveniments diaris va modificant sobre la marxa.

S’espera que Puigdemont doni alguna pista de les seves intencions en l’entrevista que oferirà diumenge a TV3, la primera des que la justícia alemanya va llançar una galleda d’aigua freda sobre els plans de Llarena i del govern espanyol i va deixar el gironí en llibertat. La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, denunciava dijous el “cop d’estat togat” i no renunciava al pla A: “Nosaltres sempre apostem per la candidatura de Carles Puigdemont.”

Erdoganització

D’altra banda, Sànchez descarta deixar l’acta de diputat “com a mínim” fins que es formi un govern legítim. En una entrevista a El Independiente realitzada per carta manuscrita abans de la decisió de Llarena, l’expresident de l’ANC recorda que “cap govern ni els seus tribunals reconeixen els seus propis presos com a presos polítics; no ho fa Maduro ni tampoc Erdogan, per citar dos exemples actuals de sistemes polítics amb aparences institucionals i parlamentàries democràtiques.”

Mentrestant, la dirigent de Ciutadans, Inés Arrimadas, criticava que Torrent “no vol fer una proposta seriosa d’un candidat que tingui majoria i no tingui causes judicials”. “Està fugint de les seves responsabilitats”, deia una Arrimadas que no ha volgut presentar-se com a candidata a la investidura malgrat haver liderat, tal com recorda sovint, la força més votada el 21-D. Justament, a Madrid, el PSOE trobava temps per ficar-hi cullerada, en un parèntesi dels màsters fraudulents de dirigents del PP. El secretari d’organització del partit, José Luis Ábalos, considerava a prop una repetició electoral a Catalunya i carregava contra la “passivitat” del partit taronja. El socialista va arribar a retreure a Arrimadas que, per “pura supèrbia”, impedís que el PP tingués grup parlamentari.

LA XIFRA

22.05.18
és el termini
per investir un president de la Generalitat. En cas contrari, es tornaria a anar a eleccions.
4
intents
hi ha hagut fins ara per investir un president: Puigdemont, Sànchez, Turull i de nou Sànchez.

L’AMI no es defineix sobre el candidat

El nou president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera, va afirmar ahir que l’entitat donarà suport al candidat que esculli el Parlament, sense entrar en el debat sobre qui ha d e ser: “Qualsevol proposta en aquest sentit, la compartim.” En el marc de la primera executiva ordinària de l’alcalde del Port de la Selva al capdavant de l’AMI, celebrada a Vidreres, Cervera va anunciar un gran acte a finals de maig per denunciar “la vulneració de drets civils i polítics” del país. Malgrat no prendre partit sobre qui ha de ser el proper president, Cervera va recordar que el paper dels alcaldes i representants de la ciutadania “és estar al costat de les institucions, del Parlament i quan n’hi hagi, del govern”. En aquest sentit, va deixar clar que “donaran suport al nou executiu i al president que l’acabi liderant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.