Política

Retrets a l’ONU entre els EUA i Rússia per Síria

Moscou veu l’ofensiva a Duma com un muntatge britànic

Washington acusa Al-Assad d’ordenar 50 atacs químics

La reunió d’emergència del Consell de Seguretat de l’ONU d’ahir no va servir per altra cosa que per augmentar la tensió entre Rússia i les potències occidentals per la situació a Síria. Moscou no està disposat a rebaixar-la i va responsabilitzar el Regne Unit d’haver orquestrat el suposat atac químic a la població siriana de Duma del passat cap de setmana.

L’ambaixadora britànica a l’ONU, Karen Pierce, va qualificar les acusacions de “grotesques” i de “mentides descarades”. “Una de les pitjors peces de noticies falses que hem vist de la maquinària propagandística russa”, hi va afegir.

L’ambaixador rus a l’ONU, Vassily Nebenzya, va afegir als retrets contra les potències occidentals que “només estan interessades a derrocar [el president Baixar al-] Assad de Síria”.

Els EUA i els aliats continuen castigant Rússia acusant-la d’haver permès d’arribar a la situació actual. L’ambaixadora nord-americana a l’organisme, Nikki Haley, va contraatacar assegurant que “saben” qui és el culpable de l’atac, en referència a Al-Assad, i que actuaran en conseqüència. “Rússia pot queixar-se tot el que vulgui (…) però ningú compra les seves mentides”, va etzibar.

Per demostrar la culpabilitat del govern sirià, Haley va assegurar que Al-Assad ha ordenat 50 atacs químics els darrers set anys de guerra al país.

Els EUA i França van coincidir en la necessitat de “respondre-hi” perquè és un “punt de no retorn”. Rússia els va advertir que no fessin moviments “perillosos” si no volen anar cap a un conflicte.

Fent-ne cas omís, i mentre el president dels EUA, Donald Trump, pren una decisió, vaixells nord-americans carregats de míssils continuen arribant a la Mediterrània

No formarà part de cap hipotètica resposta militar Alemanya, tot i que la cancellera, Angela Merkel, va dir que “dona suport a tot el que es fa per demostrar que l’ús d’armes químiques no és acceptable”.

LA FRASE

Rússia pot queixar-se tot el que vulgui (…) però ningú compra les seves mentides
Nikki Haley
Ambaixadora dels EUA a l’ONU

Guterres entén la crisi com el retorn a la guerra freda

El secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, no pot amagar el seu enuig i la seva preocupació per la situació provocada pel constant augment de la tensió entre els EUA i Rússia. El portuguès ja no dubta a qualificar el moment geopolític actual com una nova “guerra freda”, però en la seva opinió en condicions pitjors que l’anterior. “Els mecanismes i les salvaguardes per a gestionar els riscos d’escalada que existien en el passat ja no sembla que siguin presents”, va alertar.

Guterres va fer una enèsima crida a la distensió i a la recerca d’una sortida que no sigui militar a la crisi a Síria, “l’amenaça més seriosa per a la pau i la seguretat internacional” que hi ha actualment. “Insto tots els estats membres (de l’ONU) a actuar amb responsabilitat en aquestes circumstàncies perilloses”, va dir Guterres, minuts abans de començar l’intercanvi de retrets entre els delegats de Rússia, per una banda, i els dels EUA, el Regne Unit i França, per l’altra. El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg francès, Emmanuel Macron, haurien parlat de “rebaixar” la situació a Síria, segons el Kremlin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona