Política

Partits i sindicats exalcen la resposta “transversal” enfront de la repressió

L’ANC i Òmnium recalquen que la llibertat dels presos és un clam que va més enllà del sobiranisme

Torrent insisteix a articular un front “de la democràcia”

Això ja no va d’independència sí o no, sinó de la defensa dels drets bàsics en un moment en què aquests s’estan veient seriosament laminats per la deriva repressiva de l’Estat. Amb més o menys matisos pel que fa a la forma, que no al fons, aquest va ser el missatge central que representants dels partits i sindicats van voler expressar ahir al migdia a la capçalera de la manifestació que va recórrer el Paral·lel. A partir d’aquesta idea troncal, el PDeCAT, ERC, els comuns, la UGT i CCOO van reivindicar “la transversalitat” de l’acte d’ahir, ja que entre els participants hi havia organitzacions o particulars obertament no independentistes. Un missatge que també va voler ser compartit per les entitats sobiranistes.

En aquest context, el president del Parlament, Roger Torrent (ERC), va insistir en la idea de fer un “front transversal en defensa de la democràcia i dels drets”. A pocs metres, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va manifestar la importància “que des del món local recollim sempre la pluralitat de les nostres ciutats i que expressem fermament que no ens deixarem espantar ni que ens retallin drets i llibertats”. Al seu torn, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, també va recalcar que la marxa d’ahir demostra “que aquest és un moviment d’arrel democràtica que no té res a veure amb cap manifestació violenta”, mentre que el líder dels comuns, Xavier Domènech, va parlar, també, d’una “grandíssima mobilització transversal”. De tots els adjectius possibles, el de transversal va ser el més repetit ahir.

Els secretaris generals a Catalunya de la UGT i CCOO, Camil Ros i Javier Pacheco, respectivament, van justificar la seva presència perquè el moment demana bastir ponts i no destruir-los, mentre que la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzié, va remarcar: “Entitats de tota mena, comparteixin o no comparteixin el projecte independentista, estan aquí per dir prou a la repressió.” Un relat que era ratificat pel vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, a tall de resum: “Quan la dicotomia és entre democràcia o repressió, drets civils o porres, hi ha una immensa majoria de la ciutadania a favor de la llibertat.”

LES FRASES

Els demòcrates hem d’estar units en un front transversal, plural i que aculli totes les sensibilitats
Roger Torrent
president del parlament
Hi ha un regressió democràtica a l’Estat que és perillosa per a tots, no només per als independentistes
Ada Colau
Alcaldessa de Barcelona
Estem en aquesta manifestació perquè creiem que és el moment dels ponts i no de blocs
Camil Ros
Secretari general de la UGT a Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia