Política

La justícia italiana allibera el vaixell d’Open Arms

Un jutge instructor de Ragusa continua investigant l’ONG catalana, que pot continuar salvant vides al mar

Itàlia va confiscar de manera preventiva la nau el 17 de març per afavoriment de la immigració il·legal

La justícia italiana va fer ahir un primer pas per resoldre un conflicte que ha posat de manifest les vergonyes de la política migratòria europea. El jutge instructor de la localitat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, va ordenar alliberar el vaixell de l’ONG catalana Proactiva Open Arms, immobilitzat al port de Pozzallo per petició de la fiscalia de Catània des del 17 de març, en el marc d’una controvertida investigació per afavoriment de la immigració il·legal.

El 15 de març, els cooperants catalans acabaven de rescatar 117 persones, entre elles dones, nadons i malalts. Una embarcació de la Guàrdia de Costes líbia s’hi va acostar i els va dir: “O ens entregueu tots els immigrants o us matem.” Els guardacostes libis tenen armes, pagades amb fons europeus, i no seria la primera vegada que disparen contra una nau humanitària. Des de Proactiva Open Arms es van negar a tornar les persones rescatades a les presons líbies, on es practica la tortura i els immigrants malviuen amuntegats. Volien portar-los a un port segur, com marca l’Estatut dels Refugiats de l’ONU. Després de llargues negociacions els van dur a Itàlia, al port de Pozzallo, juntament amb altres persones que havien rescatat a la deriva. En total, van desembarcar 216 persones.

Per a la fiscalia de Catània, aquesta acció implica un delicte d’afavoriment de la immigració il·legal. Però ahir el jutge de Ragusa va tombar les acusacions del fiscal Carmelo Zuccaro, conegut perquè manté una croada personal contra les ONG. “Líbia no està encara en condicions d’acollir els immigrants rescatats al mar respectant els seus drets fonamentals”, va dir el magistrat i, per tant, quan el 15 de març l’entitat solidària va negar-se a entregar a la patrulla líbia les persones que acabava de salvar, desobeint la Guàrdia de Costes italiana, va actuar “per necessitat” i no pas per afavorir la immigració il·legal.

“Estem feliços perquè el jutge ens ha donat la raó”, va dir Rosa Emanuela Faro, advocada del comandant Marc Reig Creus, un dels dos investigats pels fiscals italians. Per Alessandro Gamberini, advocat de l’altra investigada, la cap de la missió Anabel Montes, “s’ha guanyat una batalla però la guerra legal continua i serà llarga”. “Estem convençuts que tenim raó, però cal que un jutge ho digui, que tens raó”, va afegir-hi Gamberini.

Els investigats s’enfronten a penes de 3 anys de presó i a multes de 15.000 euros per cada immigrant desembarcat en l’últim rescat. Hi ha dues fiscalies investigant el cas, la de Catània, que és la que va iniciar el procediment tot i estar fora de la seva jurisdicció, i la de Ragusa. Els advocats d’Open Arms han decidit que els seus representats no compareguin als interrogatoris de la fiscalia de Catània “perquè no és competent” i perquè tenen “la sensació que des de Catània es vol monopolitzar la investigació”. A tot el despropòsit s’hi afegeix una guerra de poder entre fiscalies.

Mentrestant, el vaixell requisat a Sicília ha quedat lliure, tot i que, després d’un mes a la intempèrie i sense manteniment, no està en gaire bones condicions. Però Proactiva Open Arms no s’arronsa i ahir l’Astral, el primer vaixell de rescat de l’ONG, va sortir cap a Malta per poder continuar salvant vides.

LA XIFRA

15.000
euros per cada immigrant rescatat el 15 de març és la multa que podrien rebre els cooperants investigats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Hazte Oír presenta una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona