Política

Eurodiputats reclamen a Rajoy que aturi el procés d’extradició de Falciani

L’italià Ignazio Corrao veu especialment “greu” el cas per les “sospites” que l’exempleat del banc HSBC “es converteixi en moneda de canvi” per l’ordre de detenció contra Marta Rovira

Un grup de catorze eurodiputats de cinc grups polítics del Parlament Europeu han enviat una carta al president espanyol, Mariano Rajoy, perquè aturi el procés d’extradició a Suïssa contra l’exempleat del banc HSBC Hervé Falciani. En el document, els eurodiputats, tots ells membres de la Comissió Especial sobre Delictes Financers i Evasió i Elusió Fiscal de l’Eurocambra, expressen la seva “preocupació per la nova detenció i les mesures cautelars” establertes contra Falciani, i avisen que obrir-li un nou procés d’extradició “pels mateixos fets pels que ja va ser detingut el 2013” pot suposar “una vulneració clara del principi jurídic de non bis in ídem”, que no permet jutjar una persona dues vegades pel mateix. A més, un dels signants, l’italià Ignazio Corrao, ha dit que el cas és “especialment greu” per les “sospites” que Falciani pugui convertir-se en una “moneda de canvi” per aconseguir l’extradició de Marta Rovira, que és actualment a Ginebra.

A la seva carta, els eurodiputats recorden que “la continuació del procés d’extradició és una decisió que correspon al consell de ministres d’Espanya” i per això demanen que hi hagi “una resolució favorable al senyor Falciani”.

Els parlamentaris europeus diuen en el seu escrit que “l’evasió fiscal és un dels principals problemes de les arques públiques europees” i que, segons les dades del Parlament Europeu, “la pèrdua d’ingressos anuals correspon a un bilió d’euros anuals”. Per això, reclamen la protecció de filtradors com Falciani, que indiquen que han “facilitat enormement” la lluita contra l’evasió fiscal fent públiques “informacions sobre aquests actes il·lícits”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona