Política

Els policies forals ratifiquen la versió dels guàrdies civils d’Altsasu, però l’amo i la cambrera del bar la rebutgen

Els ministres d’Interior i Justícia insisteixen en el delicte de terrorisme quan parlen de l’agressió

Juan Ignacio Zoido i Rafael Catalá comparen els fets amb un tret al clatell d’ETA

Els dos policies forals que van anar a ajudar els dos guàrdies civils agredits a Altsasu (Navarra) han afirmat avui dimecres que van rebre una “pallissa” per la seva condició de membres de l’institut armat. En la tercera jornada del judici que se celebra a l’Audiencia Nacional contra vuit presumptes agressors dels guàrdies civils, que s’enfronten a penes d’entre 12 i 62 anys de presó, van declarar també el propietari i una cambrera del bar on van passar els fets, els quals van negar haver vist l’incident.

Els agents autonòmics que hi van anar van relatar que van trobar una quarantena de persones fora el bar, en un ambient molt tens, i que els únics ferits qua hi havia eren els dos guàrdies civils. Van afirmar que l’ambient era “hostil” i van demanar reforços mentre intentaven identificar els agressors. El primer que van identificar amb l’ajut dels guàrdies va ser Jokin Unamuno, que van arrestar en mig d’una gran tensió. Un policia foral antidisturbis que hi va anar de reforç va dir que anaven beguts i que eren agressius verbalment.

D’altra banda, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, s’ha mostrat avui dimecres confiat que la Justícia “sabrà qualificar i tipificar els fets” d’Altsasu, que a parer seu podrien entrar en la categoria de terrorisme.

“Un delicte de terrorisme no és disparar-li un tret al clatell a una persona o posar-li una bomba, també pot representar un altre tipus d’actituds i comportaments que representen una perillositat si atempten o ataquen la llibertat d’una altra persona i ho fan per una sèrie de fins”, va dir Zoido als mitjans espanyols durant la seva visita a Atenes.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha defensat en una entrevista a TVE la tesi de la Fiscalia, que acusa de terrorisme els agressors de dos guàrdies civils i les seves parelles a Altsasu (Navarra) el 2016, perquè el terrorisme no només inclou els crims d’ETA, sino que hi ha “diferents nivells i circumstàncies”.

Catalá ha explicat que “dins del concepte de terrorisme hi ha molts tipus de delictes”, no es limita “al tret al clatell d’ETA”, hi ha “moltes més coses”. Per al titular de Justícia, tota “alteració de la convivència amb violència amb una finalitat política” constitueix terrorisme. Catalá creu que amb aquesta acusació per terrorisme als 8 joves jutjats per l’Audiència Nacional, no es banalitza “en absolut” el concepte de terrorisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consens pels reptes i no en les receptes

Girona
Àngel González
President de la Coordinadora de Memòria Democràtica del País Valencià

“La llei que impulsen el PP i Vox no és de concòrdia, sinó de discòrdia”

BANYOLES

Desmemòria ultra

Banyoles

Jornada (a) reflexió

Banyoles
Ricard Chulià
Periodista i autor del llibre “País Valencià. Eixida d’emergència”

“La Comunitat Valenciana no és viable, però el País Valencià sí”

Banyoles
La crònica

Ressaca final republicana

La monarquia

El referèndum de Franco

Els gegants de Gustavo Petro

Bogotà
GUERRA A GAZA

Els EUA admeten que Israel pot haver vulnerat el dret internacional humanitari

Barcelona