Política

Roger Torrent insta l’ONU a implicar-se en el cas català

El president del Parlament viatja a Suïssa per reunir-se amb representants d’aquest organisme i altres entitats relacionades amb els drets humans

Denuncia la vulneració de drets i llibertats

Si fa unes setmanes van ser les famílies dels presos polítics les que van demanar empara a l’ONU, ahir va ser el president del Parlament, Roger Torrent, qui va instar la institució a implicar-se en la causa catalana. Torrent es va reunir amb la directora delegada de l’Alt Comissionat pels Drets Humans de l’ONU, Mona Rishmawi, i altres responsables d’entitats relacionades amb els drets humans per poder buscar una “solució política a un conflicte polític” com és el de Catalunya.

Torrent va viatjar ahir a Ginebra i, en una trobada amb els mitjans de comunicació, va explicar que l’objectiu de les reunions és “traslladar la preocupació per la situació a Catalunya, per la vulneració de drets i llibertats fonamentals, i per demanar la implicació internacional en la defensa d’aquests drets”. Segons el president, a més, aquest missatge “s’entén” i els interlocutors que va tenint comprenen el que els explica. “Es comparteix i es genera un consens fonamental”, va assegurar. Torrent també va aconseguir que des de l’ONU s’acordi establir el compromís de “continuar treballant i tenint contacte directe i franc per buscar solucions”. I és que, segons Torrent, l’Alt Comissionat ha seguit amb molt d’interès els fets que han passat a Catalunya i hi ha “el consens que aquesta no és una situació d’independència sí o no, d’objectius concrets partidistes, sinó que és una qüestió de democràcia”. Al marge d’aquestes qüestions, Torrent també va parlar amb els representants de l’ONU de “ la necessitat de desencallar la investidura, de poder afrontar allò que la majoria del Parlament i, per tant, la majoria de la ciutadania volen, perquè és la manera de defensar els drets polítics dels catalans i les catalanes”.

El president també té previst reunir-se amb diputats suïssos, l’alcalde de Ginebra i grups de pressió relacionats amb els Drets Humans per avaluar l’escenari català. Això sí, no va voler desvelar tots els seus interlocutors perquè alguns li van demanar “discreció”.

Aquest viatge de Torrent arriba després que s’hagués de suspendre el ple d’investidura de Jordi Sànchez perquè el magistrat del Suprem, Pablo Llarena, no el va deixar sortir de la presó, tot i la resolució de l’ONU que demanava que es garantís els drets del diputat de Junts per Catalunya.

En aquest sentit, Torrent va reiterar la importància de formar govern i que no s’hagin de convocar nous comicis. “No hi ha cap pretensió, al contrari, d’esgotar els terminis i anar a eleccions. L’escenari d’eleccions, des del meu punt de vista, no és en absolut desitjable a Catalunya”, va ressaltar. Això sí, va deixar clar que qui bloqueja la investidura del nou president és “el govern espanyol i els tribunals. A ells els hem de preguntar fins quan impediran que es pugui fer una investidura efectiva”.

No a l’extradició de Rovira per motius polítics

Suïssa rebutjarà l’extradició de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, si està motivada per “motius purament polítics”, segons ha confirmat el comitè d’Afers Estrangers del Parlament, que va examinar el cas en una reunió aquest dimarts. De fet, el govern suís ja havia indicat en anteriors ocasions que sempre rebutja totes les peticions d’extradició motivades per causes polítiques. Precisament Torrent no ha volgut confirmar si es reunirà amb Rovira o Anna Gabriel durant el seu viatge a Suïssa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona