Política

Reunió secreta per a la cimera Trump-Kim

El director de la CIA va anar a Pyongyang per preparar la trobada entre líders

S’avaluen cinc seus i seria al juny

La històrica trobada entre el president dels EUA, Donald Trump, i el líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, podria començar a agafar forma. El director de la CIA i futurible secretari d’Estat, Mike Pompeo, va viatjar durant la Setmana Santa a Pyongyang en una missió secreta per trobar-se amb Kim i debatre els primers detalls logístics de la reunió.

La noticia la va destapar The Washington Post i la va confirmar hores després el mateix Trump a través de Twitter. “La reunió va ser fluida i es va formar una bona relació. Els detalls de la cimera s’estan treballant ara. La desnuclearització serà una cosa bona per al món, però també per a Corea del Nord!”, va piular el mandatari.

El president dels EUA va dir que espera que la trobada amb el seu homòleg nord-coreà sigui a principis de juny, i va confirmar que actualment s’estan avaluant cinc seus per a una trobada que fins fa poques setmanes es preveia impossible.

Tots els rumors indiquen que s’estan analitzant llocs a la zona desmilitaritzada de la península coreana, al sud-est asiàtic i a Europa, especialment ciutats amb tradició negociadora com Oslo, Estocolm i Ginebra.

La crisi nord-coreana és un tema candent en la política exterior de Trump. Tot i la rebaixa en la retòrica –ja no s’insulten en públic–, les posicions encara són molt distants.

Desnuclearització significa coses diferents per a les dues parts. Per Washington és la fi del programa nuclear nord-coreà; per Pyongyang, inclou també la retirada de tota presència militar nord-americana a la península.

La trobada de Pompeo amb Kim va ser el contacte de més alt nivell entre els dos països des de l’any 2000, quan la llavors secretària d’Estat Madeleine Albright es va trobar amb Kim Jong-Il, pare de l’actual líder.

El director de la CIA és, des de fa mesos, un dels confidents més propers al president, tant que ha estat l’escollit per convertir-se en el pròxim secretari d’Estat dels EUA. No obstant això, la seva confirmació per ser el cap diplomàtic nord-americà està trobant obstacles, amb la possibilitat real que el Senat bloquegi el seu nom. La filtració de la seva feina a Corea del Nord sembla una ofensiva de la Casa Blanca per convèncer els senadors de les bondats d’un Pompeo que és vist com un falcó militar.

Disposat a trencar el pacte nuclear amb l’Iran

Des d’abans d’arribar al Despatx Oval, que Donald Trump criticava el pacte per frenar el programa nuclear de l’Iran. Però fins ara no se n’ha desfet. Tot indica que, en poques setmanes, el seu desig es farà realitat i retirarà els EUA del pacte amb Teheran.

El rumor és cada vegada més fort i no hi ha dubte que, o es produeix un gir de 180 graus, o Trump decidirà sortir-ne. “Si res no canvia, el president se’n retirarà totalment, no en tinc cap mena de dubte”, va assegurar el senador republicà Bob Corker, president del comitè d’Afers Estrangers de la cambra alta.

Segons el legislador, molts assessors del president –entre els quals, ell mateix– “voldrien arribar a un acord marc” que ell creu que “seria bo per al país a curt i llarg termini”. No obstant això, i a mesura que s’acosta la data límit del 12 de maig per certificar el compromís i el compliment del pacte, tot fa pensar que Trump l’estriparà.

El diàleg amb els aliats europeus per redissenyar un acord més restrictiu no està reeixint. L’última bala per salvar-lo es podria fer servir la setmana vinent, aprofitant la visita a Washington del president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona