Política

Maragall, sobre l’1-O: “Hi havia 2 milions de votants; tot el demés són interessos específics per a una causa general”

El diputat d’ERC, convençut que es va fer un “ús correcte i adequat” de les subvencions a cada grup parlamentari

“Heu dits dos milions d’euros? Hi havia dos milions de votants, de ciutadans; tot el demés són interessos específics d’una i altra peça de l’estat per dur endavant la causa general contra l’1-O”. Són paraules del diputat d’ERC Ernest Maragall aquest dijous en roda de premsa al Parlament en ser preguntat per la polèmica entre el jutge Pablo Llarena i pel ministre Cristóbal Montoro i sobre el nou informe de la Guàrdia Civil, que eleva la xifra fins a l’1,9 milions d’euros i que apunta que JxSí podria haver usat diners procedents de les subvencions del Parlament per pagar el lloguer del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en l’acte de presentació de la llei del referèndum el 4 de juliol. “Estic convençut que les subvencions que tocaven eren les que legalment corresponien a aquell grup i tots els grups en cada moment, i estic convençut que cada grup en va fer ús correcte i adequat en funció dels objectius pels quals van ser atorgats”, ha afegit Maragall en afirmar també que no en tenia informació al detall. Maragall ha comparegut al costat d’altres diputats republicans per reivindicar l’1-O i en reclamar l’alliberament dels presos i el retorn dels que són a “l’exili” com a condició de “dignitat col·lectiva”.

“La contradicció entre el jutge Llarena i Montoro és evident que ara ja forma part de correspondència entre ells; la legitimitat, la claredat i l’amplíssima coresponsabilitat social en què es va basar l’1-O no ofereix dubtes”, ha insistit Maragall.

De fet, Maragall creu que són l’expressió d’un estat que “es debat en la seva pròpia contradicció”. I ha parlat “d’estat escorpí: que s’acaba matant a si mateix quan veu que no pot encarar les circumstàncies”. Maragall ha afirmat que la contradicció entre Llarena i Montoro sobre la presumpta malversació passa per una “disparitat de posicions evident entre l’interès immediat de LLarena per sostenir, al preu que sigui, una instrucció plegada de relats absolutament de fantasia penal delirant i una realitat més administrativa d’un ministre” que va intervenir Economia abans de l’aplicació del 155.

Ho ha dit després que el Suprem hagi alçat el secret de sumari de la peça separada per investigar si hi va haver malversació per l’1-O. Fins ara, Llarena sostenia que el Govern va malversar 1,6 MEUR en l’1-O. Ara, eleva la xifra fins als 1.932.757,42 euros en base a un nou informe de la Guàrdia Civil. Segons l’informe, el grup parlamentari podria haver usat diners procedents de les subvencions del Parlament per pagar el lloguer del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en l’acte de presentació de la llei del referèndum el 4 de juliol. El contracte de cessió està signat per Jordi Turull (president del grup) i ascendia a 17.690 euros. L’informe policial incorpora dades recollides al Jutjat 13 de Barcelona per acreditar la malversació.

“Jo també vaig fer l’1-O”

Tot plegat ho ha dit en una compareixença al Parlament al costat d’altres diputats republicans que lluïen una samarreta amb el lema ’Jo també vaig fer l’1-O”. Els republicans ha reivindicat aquella jornada després de les últimes sessions al Suprem, que els han demostrat “fins a quin punt la justícia s’ha convertit en venjança”.

Els republicans s’han reivindicat com a part “indestriable” de l’1-O. “Tots hi érem; abans, durant i després, i hi seguim sent avui”, ha assegurat Maragall. És en aquest context que l’exconseller socialista ha reclamat l’alliberament dels dirigents polítics empresonats i el retorn dels que són a l’estranger com a “condició necessària per a la nostra dignitat col·lectiva”. “No podem mirar endavant sense els ostatges, no hi ha futur lliure si no guanyem la batalla de la llibertat i el retorn”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.