Política

El govern espanyol avisa Aragonès que haurà d’intervenir en el finançament

L’executiu espanyol pretén iniciar les negociacions multilaterals encara que no s’hagi aixecat el 155

Fins que no hi hagi una convocatòria formal del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Pere Aragonès no aclarirà si assisteix o no a la reunió. El govern espanyol està decidit a obrir les negociacions del sistema de finançament encara que es mantingui la intervenció de l’autonomia, i considera que hi ha d’anar Aragonès, com a secretari d’Economia i màxim representant del Departament després de la destitució del vicepresident i conseller Oriol Junqueras.

El secretari d’estat per a les administracions públiques, i executor de l’aplicació del 155, Roberto Bermúdez de Castro, va indicar que Aragonès rebrà l’“ordre” d’assistir a la pròxima reunió del consell, prevista per a les pròximes setmanes, en què s’abordarà la reforma del model. Una reforma que, segons la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes, s’hauria d’haver revisat fa més de quatre anys. “Complirà la seva obligació”, va sentenciar Bermúdez de Castro en declaracions a La Ser. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va expressar el seu escepticisme respecte a la possibilitat que el govern espanyol plantegi una proposta de model, després de l’ informe elaborat pels experts . Un grup en què, per cert, la Generalitat va rebutjar designar un expert que hi defensés els seus interessos.

A cavall del fracàs de la proposta d’un pacte fiscal en la línia del concert econòmic, la Generalitat fa anys que va renunciar a liderar la reforma del de finançament de règim comú, que històricament s’havia renovat a partir de les demandes catalanes i estès després a la resta de comunitats. De fet, les tibantors entre l’executiu d’Artur Mas i el ministre Cristóbal Montoro van portar el conseller Andreu Mas-Colell a no assistir a reunions del CPFF. En ple procés sobiranista, i amb les relacions entre els dos executius encara més tensionades, Junqueras tampoc no hi assistia i va delegar l’assistència en diversos consellers i en el mateix Aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona