Política

Corea del Nord suspèn les proves nuclears i de míssils

Kim Jong-un anuncia també que tancarà la seva principal base d’assajos atòmics

El líder nord-coreà aposta ara per centrar els esforços en el desenvolupament econòmic

Corea del Nord ha donat “un pas important” per a la distensió a la península coreana. El règim de Pyonyang suspèn des d’avui les seves proves nuclears i de míssils intercontinentals, segons ha informat aquest dissabte l’agència nord-coreana de notícies KCNA.

Així ho ha anunciat el líder nord-coreà, Kim Jong-un, al ple del Comitè Central del Partit dels Treballadors celebrat divendres a la capital de cara a les properes cimeres de Pequin i Washington. “Des del 21 d’abril, Corea del Nord aturarà les proves nuclears i llançaments de míssils balístics intercontinentals”, ha avançat.

El règim també s’ha compromès a tancar el complex d’assajos nuclears que té al nord del país “per garantir la transparència de la suspensió dels test”, segons recull KCNA. Corea del Nord ha realitzat les seves sis proves atòmiques a la base de Punggye-ri (nord-est), la més recent al setembre de 2017.

Kim, que l’any passat va proclamar que el règim havia completat el seu programa nuclear, ha justificat que “la situació ha canviat d’una manera favorable”. El líder suprem de corea del Nord ha repassat a la reunió tots els èxits de la cursa d’armament del país, que segons ell es va desenvolupar “d’acord a la demanda de la situació”, i ha elogiat els científics i militars que l’han fet possible. Ara, però, considera que els “canvis dramàtics que estan tenint lloc en el panorama polític internacional” fa innecessaris aquests progressos.

Pyongyang subratlla que la suspensió dels tests atòmics “és un avenç important cap a la desnuclearització global”, a la qual afirma voler unir-se.

En el comunicat publicat per KCNA, el règim garanteix que no utilitzarà armes nuclears “tret que existeixi una amenaça nuclear o una provocació atòmica d’un altre país”. A més, es compromet a “no transferir en cap cas el nostre arsenal nuclear ni la seva tecnologia”.

Kim ha qualificat els avanços assolits en els últims anys en matèria d’armament com una “victòria”. Però ara demana concentrar els esforços del país en un nou objectiu, el de “guanyar una nova batalla estratègica” a l’hora de potenciar l’economia.

La decisió arriba una setmana abans de la cimera prevista entre Kim Jong-un i el president sud-coreà, Moon Jae-in, el proper 27 d’abril a la frontera. Serà la primera trobada entre líders de les dues bandes de la península en onze anys.

El líder de Pyongyang també té a l’agenda una reunió amb el president nord-americà, Donald Trump. Està previst que se celebri entre finals de maig i principis de juny i també estaria centrada en la desnuclearització de Corea del Nord.

Tant EUA com Corea del Sud han celebrat l’anunci de Kim Jong-un.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona