Política

BÈLGICA

La justícia belga condemna a 20 anys l’únic terrorista viu del 13-N a París

El gihadista Salah Abdeslam, l’únic terrorista supervivent dels atemptats del 13 de novembre del 2015 a París, va ser condemnat ahir per un tribunal de Brussel·les a vint anys de presó pel tiroteig que va mantenir amb la policia el març del 2016 a la capital belga, un enfrontament que va acabar amb la seva captura, tres dies després. La mateixa pena va recaure en un còmplice seu, Sofien Ayari, culpable també de temptativa d’assassinat “de caire terrorista”. Ni l’un ni l’altre van assistir ahir a la lectura de la sentència.

Els jutges consideren que Abdeslam, Ayari i un tercer home, Mohamed Belkaïd, abatut en l’enfrontament, van actuar contra la policia de forma “premeditada” i van disparar contra els agents amb fusells. També es considera provat que tots tres estaven realitzant “moviments terroristes” quan van ser localitzats per la policia en un pis de la capital belga i que van preparar una “estratègia” per atacar els agents i fugir. El tribunal sosté que la policia va anunciar la seva presència diverses vegades abans del tiroteig i que els terroristes van aprofitar aquest temps per “recarregar les seves armes”.

Abdeslam –germà d’un dels terroristes suïcides de París– va fugir aquella nit de la capital francesa i va aconseguir arribar a Brussel·les, on va escapar de la policia durant més de tres mesos. Quatre dies després de la seva detenció, tres membres més de la mateixa cèl·lula d’Estat Islàmic van atemptar contra l’aeroport i el metro de la capital belga, unes accions que van causar 32 morts i 340 ferits. Francès d’origen marroquí crescut a Bèlgica, Abdeslam és considerat un dels terroristes que van matar 130 persones el 13-N a París i es creu que va tenir un paper rellevant en la logística d’aquells atacs. Va ser l’únic del grup islamista que aquella nit no va fer esclatar l’armilla d’explosius –suposadament perquè va fallar el mecanisme–i que tampoc va ser abatut durant els atacs o en els dies posteriors, quan la policia va matar el presumpte coordinador dels atemptats i dos col·laboradors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els bombardejos israelians colpegen Rafah abans de l’anunciada ofensiva

barcelona
Portugal

Preocupació per l’ascens de la ultradreta en el 50 aniversari de la Revolució

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona
Estat espanyol

Presenten una altra querella contra Begoña Gómez

Barcelona
política

Illa descarta fer “un Collboni” i ser investit amb els vots del PP

barcelona
política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona