Política

Dos col·laboradors de Societat Civil Catalana denuncien a l’Eurocambra la “discriminació lingüística” a Catalunya

La Comissió de Peticions enviarà una carta al Govern recordant la sentència del TS que avala que un 25% de les classes siguin en castellà si un alumne ho demana

Carlos Silva (Impulso Ciudadano) i Ana Losada (Assembly for bilingual Education), tots dos col·laboradors de Societat Civil Catalana (SCC), han denunciat aquest dimarts a l’Eurocambra el que consideren com una situació de “discriminació lingüística” a Catalunya. La petició de Silva se centra en les multes a comerços per la retolació mentre que la de Losada aborda els “efectes” del sistema d’immersió lingüística.

Els dos ciutadans han comparegut davant de la Comissió de Peticions de la cambra per demanar a les institucions europees que s’involucrin davant del que consideren és una “vulneració de drets” dels castellanoparlants. Després de les dues compareixences, la presidenta de la comissió parlamentària, la sueca Cecilia Wikström (d’ALDE), ha decidit mantenir obertes les dues peticions, si bé els representants de la Comissió Europea presents han considerat que els aspectes a què es refereixen són “competències de l’Estat”.

A més, tal com han demanat els peticionaris i alguns eurodiputats, s’enviarà una carta a les “autoritats regionals” en la qual es farà referència a la sentència del Tribunal Suprem del 2015 que avala que un 25% de les classes siguin en castellà si un alumne ho demana. En una atenció als mitjans prèvia a la compareixença, Ana Losada ha defensat que s’aprofiti el 155 per “fer complir la llei” i s’enviï una circular als centres educatius el nou curs perquè incloguin en els seus plans un 25% de les assignatures en castellà.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ERC Josep Maria-Terricabras, ha negat que hi hagi “cap tipus de discriminació” i ha recordat que la immersió lingüística va ser votada pel PP i ha estat “molt aplaudida per organitzacions internacionals” i per la mateixa Unió Europea.

Terricabras ha retret també a Losada les seves afirmacions sobre com el model lingüístic afecta el rendiment escolar. “El model educatiu té un preu molt alt: el fracàs i l’abandonament escolar, que és més alt entre els alumnes castellanoparlants”, ha arribat a dir la peticionària.

El republicà ha discrepat i ha recordat que segons l’informe PISA els nens catalans “acaben coneixent el castellà millor que la mitjana dels nens espanyols”.

Durant el debat a l’Eurocambra, alguns eurodiputats han recriminat el moment triat per dur les peticions fins a Brussel·les. “La societat catalana és en una situació difícil i és el moment menys oportú per dur aquí aquest debat”, ha indicat la socialista Soledad Cabezón, que ha reivindicat que l’Estat és “ric culturalment”.

La CE tanca la porta a les peticions

Davant la intervenció de peticionaris, dos representants de la Comissió Europea han participat en el debat de la comissió parlamentària. Tant en la qüestió que es refereix a la retolació com a la que tracta la immersió lingüística, l’executiu comunitari valora que són “competència exclusiva dels estats membres” ja que fan referència a competències lingüístiques i educatives i que la Comissió Europea no pot, per tant, intervenir o actuar. A més, la representant ha recordat també que “el respecte per la diversitat cultural és una de les constants de la UE”.

En l’atenció als mitjans feta pels peticionaris, Silva ha dit que “l’anomalia democràtica” que existeix a Catalunya és la situació que viu la comunitat castellanoparlant, que se sent “discriminada” i els drets fonamentals dels quals són “vulnerats” i és “ignorada per part del règim nacionalista”.

“De manera sobrada té lloc la persecució dels comerciants que retolen en castellà”, ha afegit, reivindicant “el dret a la informació en una llengua comprensible”. Preguntat per si en la compareixença oferiria dades concretes, Silva ho ha descartat, ja que, segons ha justificat, “costa molt” accedir a la informació. Amb tot, durant la roda de premsa ha dit que entre el 2011 o el 2012 i el 2016 hi ha hagut més de 200 empresaris multats.

Per la seva banda, Losada ha remarcat que han vingut a Brussel·les per ser la veu “de molts pares” catalans castellanoparlants. “Tot i que la legislació i la constitució protegeixen els nostres drets, el nostre dia a dia no s’executa com a tal i tenim una escola que arracona la llengua que a més és la majoritària de tots els catalans”, ha dit. Igual que Silva també ha parlat de “vulneració” de drets i ha demanat que “el que no pot passar en l’àmbit europeu és que els drets dels parlants d’una llengua es defensin a costa de perjudicar els parlants d’una altra”, ha afegit.

Tant Silva com Losada han comparegut acompanyats per l’eurodiputada Beatriz Becerra, ex UPyD. Becerra ha assegurat que els peticionaris han acudit a Brussel·les perquè tenen “l’esperança” que actuï, ja que els “poders públics espanyols els han fallat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia