Política

JxCat apressa ERC a votar el dia 3 la llei de la presidència

Els republicans consideren que és “massa just” i proposen fer-ho la setmana següent

Amb el 155, l’entrada en vigor del nou text és en mans de Rajoy, que l’ha de signar per publicar-lo al DOGC

El calendari és el nou escull en les relacions entre Junts per Catalunya i ERC, que no acaben de fer coincidir els fulls de ruta, sobretot pel que fa a l’inici del projecte; això és, la investidura del pròxim president de la Generalitat.

Els primers estan obligats a fer tot el possible per investir el seu cap de llista, Carles Puigdemont, sense traspassar línies vermelles i en aquest repte s’inscriu la reforma de la llei de la presidència que pugui permetre una investidura a distància del president destituït pel 155. Volen agilitzar l’aprovació del text i, d’acord amb el que estableixen els terminis parlamentaris, el més aviat podria ser el dia 3, quan ja hi ha prevista una nova sessió ordinària. Amb aquest objectiu i donat per acabat el període d’esmenes dimecres a la tarda, el text es podria incloure per via d’urgència en l’ordre del dia sempre que no aparegués cap altre obstacle.

Tot plegat d’acord amb la legalitat, però “massa just”, alerten fonts d’ERC, que són els que fixen, si més no, els tempos del Parlament en la figura del president, Roger Torrent. Però, a més a més, el calendari també esta subjecte a la resposta dels grups de l’oposició i les accions que puguin emprendre per frenar una reforma de llei que no comparteixen, ja que consideren que és una modificació legal ad hoc; és a dir, feta a mida quan ja s’ha començat a jugar la partida. I tot això tenint en compte, també, que la resposta de la justícia alemanya a l’extradició no alteri gaire la situació actual de Puigdemont.

Arran d’aquesta situació, ERC s’ho mira de reüll i amb escepticisme, si bé no es mostra contrària a la reforma de la llei, malgrat les dificultats que hi veu. Indiquen, per exemple, que la modificació de la llei de la presidència no seria suficient per investir a distància i, segons el seu criteri, caldria també reformar el reglament de la cambra catalana, un escull encara més gran, ja que l’òrgan que ho hauria de portar a terme és la comissió del reglament, que no es pot constituir sense disposar de govern efectiu a la Generalitat. Però hi ha més coses.

En tractar-se d’una llei, l’entrada en vigor dels canvis depenen de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), i com a pas previ cal que el nou text legal porti la signatura del president de la Generalitat. Amb l’aplicació del 155, les competències són a Madrid, concretament al despatx del president, Mariano Rajoy, que fins ara ha deixat l’aval de les lleis en la ploma de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, tal com va passar ahir mateix per ratificar l’aprovació del decret que retorna part de la paga extra del 2012 als treballadors públics. I, per rematar-ho, La Moncloa disposa de quinze dies naturals per signar-lo, la qual cosa posa en tensió un calendari que té marcat en vermell el 22 de maig com a límit per formar govern. En cas contrari, eleccions. En vista d’aquest panorama, què vol ERC?: formar un govern efectiu, per la qual cosa demana a JxCat que proposi un candidat que pugui ser investit aviat, que nomeni el seu equip i que pugui començar a desempallegar-se dels efectes del 155 a les institucions catalanes.

LA XIFRA

7
comissions
o grups de treball parlamentari es van constituir ahir a la cambra catalana.

El Parlament ja té comissions

El president del Parlament, Roger Torrent, va constituir ahir les set comissions no legislatives de la cambra, les úniques que s’han pogut formar pel fet d’estar sense govern aquesta legislatura. Les comissions creades són les de l’Estatut dels Diputats, Peticions, Matèries Secretes i Reservades, Síndic de Greuges, Sindicatura de Comptes, Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i la d’investigació sobre els atemptats ocorreguts els dies 17 i 18 d’agost del 2017, que presidirà l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, de JxCat. Fruit del pacte entre els grups, C’s presidirà la de la Corporació de Mitjans; JxCat, l’Estatut dels Diputats; ERC, la Sindicatura de Comptes; el PSC, la del Síndic de Greuges, i els comuns, la de Peticions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona