Política

Enuig de Rajoy amb Millo

cop

Censura que el delegat digués a El Punt Avui TV que la presó dels polítics independentistes “no facilita les coses” i ho qualifica d’“opinió personal”

Es desvincula de l’acostament

Méndez de Vigo: “Investir Puigdemont és ciència-ficció”

Les paraules del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, a El Punt Avui TV en què constatava que l’empresonament de polítics independentistes “no facilita les coses” han causat un gran enuig al president Mariano Rajoy i a l’equip de La Moncloa, que no només basen el seu discurs sobre Catalunya en la negació de l’existència de presos polítics sinó que ni tan sols han concedit ni una sola paraula d’humanitat o empatia amb ells i amb el patiment de les famílies. Segons fonts properes a Rajoy, el govern espanyol considera censurables les paraules de Millo i rebaixa el seu sentir a una simple “opinió personal” que, a sis-cents quilòmetres de distància, no és compartida per ningú a La Moncloa.

Mentre Millo va gosar empatitzar amb el dia a dia dels presos –“és una situació que em fa pensar en les seves famílies. Fa patir. Per ells i per les seves famílies. I a alguns d’ells els conec molt”, admetia dimecres a El Punt Avui TV–, el govern espanyol ha proscrit qualsevol mot de calidesa amb persones que descriu com a acusats de rebel·lió i sedició. Sense anar més lluny, tant la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, com el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, han mantingut una relació fluida amb empresonats com ara Oriol Junqueras (en reunions bilaterals i al Consell de Política Fiscal), però sempre han refusat oferir una opinió estrictament humana sobre la situació de privació de llibertat que viuen els seus interlocutors durant l’última legislatura, tant si se’ls interpel·la en públic com en privat. El més lluny que arriben alguns ministres és a traslladar en privat al Congrés un sentiment general de comprensió a diputats del PDeCAT i ERC sobre l’excepcionalitat del moment, però això no impedeix que el discurs públic sigui el del “retorn a la normalitat”.

Yuste i els acostaments

Pel que fa la demanda d’acostament a una presó catalana dels presos repartits a Estremera, Soto del Real i Alcalá Meco, fonts del govern espanyol neguen que Rajoy hi pugui influir i se’n desvinculen amb l’argument que és una decisió del jutge del Suprem Pablo Llarena. Es dona la circumstància, però, que la secretaria general d’Institucions Penitenciàries que recau en Ángel Yuste –que va acostar presos d’ETA al País Basc per ordre de José María Aznar als anys noranta– depèn del Ministeri de l’Interior de Juan Ignacio Zoido.

Des de la taula del Consell de Ministres, el portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va exigir una vegada més “el retorn a la normalitat” a Catalunya amb una investidura que no sigui la de Carles Puigdemont i presencial, perquè investir el 130è president de la Generalitat és “ciència-ficció”. “No entra en un cap humà que una persona que ha fugit i que està a tants quilòmetres pugui ser president de Catalunya”, sosté. La preferència de Rajoy, segons fonts properes, és que JxCat i ERC investeixin un president gràcies als vots delegats de Puigdemont i Toni Comín abans del 22 de maig i sense la CUP, però no es descarta la repetició electoral.

Diàleg per dictat del PNB

El govern espanyol, alhora, té previst recórrer al Constitucional contra qualsevol pas que faci el Parlament per aprovar la llei de la presidència que obri la porta a la investidura a distància, sense precisar si forçaria la impugnació preventiva des de la simple inclusió de la llei en l’ordre del dia. “El govern recorrerà contra qualsevol frau de llei. Que no facin coses estranyes perquè ja saben quina serà la reacció del govern”, avisa Méndez de Vigo. Un afegit al guió, però, és ara l’oferta de diàleg al president que no sigui Puigdemont i que ve dictada pel PNB des que va donar el vot a favor del pressupost del 2018, tot i estar vigent l’article 155. “O com ara o anar a una situació nova que inclou el diàleg dins la llei”, oferia Méndez de Vigo el dia que es complien sis mesos del 155.

El govern recorrerà contra tot frau de llei. Que no facin coses estranyes perquè ja saben quina serà la reacció del govern
O continuem com ara o anem a una situació nova que inclou el diàleg dins la llei
Íñigo Méndez de Vigo
portaveu del govern espanyol

Junqueras i Romeva, pel trasllat

Oriol Junqueras i Raül Romeva van elevar ahir la petició a Institucions Penitenciàries de ser traslladats a una presó catalana i posar fi a la reclusió a Estremera que obliga els familiars a recórrer 1.300 quilòmetres en cada visita.

En el 175è dia a la presó, Junqueras demana en un escrit el seu trasllat a Brians II o a un altre centre proper a Sant Vicenç dels Horts, fent èmfasi en les conseqüències emocionals i físiques que pot tenir la reclusió a més de sis-cents quilòmetres de casa per als seus fills, menors d’edat. Romeva cita la Convenció dels Drets dels Nens de l’ONU, que recull el dret dels infants a relacionar-se amb el pare o la mare per exigir el trasllat a un penal català i “que la ignomínia individual deixi de ser col·lectiva”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona