Política

Rajoy: “Desapareix ETA, però els seus crims se seguiran investigant i les condemnes se seguiran complint”

Afirma que la societat espanyola ha demostrat que “sap plantar cara als qui d’una o altra manera pretenen trencar la nostra convivència”

Anuncia que el ministre de l’Interior convocarà una reunió extraordinària del pacte antiterrorista

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres mitjançant una declaració institucional que ETA “no aconseguirà res” amb la seva dissolució, perquè “no hi ha hagut ni hi haurà impunitat” pels seus crims. “Desapareix ETA, però els seus crims se seguiran investigant, els delictes se seguiran jutjant i les condemnes se seguiran complint”, ha assegurat des de La Moncloa coincidint amb l’acte a Iparralde d’escenificació de la desaparició de l’organització. El president espanyol que el d’avui no és un dia de celebració i sí de reconeixement i suport a les 853 víctimes d’ETA, els centenars de ferits i els seus familiars. En tot cas ha apuntat que sí que cal veure amb “satisfacció” com la “fe democràtica” ha permès vèncer el terror, i els ciutadans es poden sentir membres “d’una societat que sap plantar cara als qui d’una o altra manera pretenen trencar la nostra convivència en pau”.

En una compareixença sense preguntes de poc més de cinc minuts, Rajoy ha volgut dedicar les seves primeres paraules a les 853 persones assassinades per ETA en 50 anys, i ha convidat la societat espanyola “a recordar-les una a una”, en un homenatge “que es mereixen”.

“Tenien com tots una vida davant seu”, ha dit, “però no la van poder gaudir” perquè “van ser assassinades injustament” i els devem “un record”, igual que als “centenars d’espanyols que van poder sobreviure a la violència terrorista però pateixen per sempre la seva crueltat”.

Ha assegurt que no es poden fer distincions ni categories de víctimes, i “no hi ha lloc per a les justificacions ni les excuses”, i ha apuntat que en una jornada com la d’avui “els protagonistes no poden ser el assassins, sinó les víctimes”.

En aquest marc, ha fet un repàs de la lluita contra ETA i les claus de la victòria de l’Estat, començant –ha dit- pel moment en què es “va assumir que l’únic relat de la lluita contra ETA és el de les víctimes”.

Segons Rajoy, el relat que quedarà d’ETA és “el fracàs inapel·lable d’un projecte corromput per la violència” que pretenia instaurar “un règim de terror”.

“Avui ETA ha reconegut per fi que tota la seva història ha estat un fracàs”, ha dit, perquè “no ha aconseguit cap dels seus objectius”, no ha obtingut “cap rèdit per matar”, i no obtindrà tampoc “res per anunciar la seva dissolució”.

“Els crims d’ETA se seguiran investigant, els seus delictes jutjant i condemnant i les condemnes se seguiran complint, no hi ha hagut ni hi haurà impunitat”, ha sentenciat, perquè “no els hem d’agrair res per abandonar la violència” i “han trigat massa temps en reconèixer la seva derrota”.

En aquest marc, Rajoy ha destacat la “tasca infatigable” dels Cossos i Forces de Seguretat i dels jutges i fiscals que han estat “a l’avantguarda” de la lluita antiterrorista, com també “els mitjans de comunicació” i moltes “associacions cíviques”, que han estat “determinants en la derrota d’ETA”.

També ha fet una menció a la Corona, “sempre compromesa a la democràcia i pròxima a les víctimes” i als presidents que l’han precedit, que “tots es van desviure en la lluita contra el terrorisme”. “Els vull dir públicament a ells i als seus ministres de l’Interior que aquesta jornada també és d’ells, i que la seva taca rendeix avui els seus fruits”.

Ha destacat a més “la unitat dels demòcrates”, perquè “avui podem dir que la democràcia espanyola ha vençut a ETA” amb un “patrimoni de tots”, també dels “nostres veïns francesos”.

Convocatòria del pacte antiterrorista

Per últim, Rajoy ha anunciat que ens les pròxims dies el Ministeri de l’Interior convocarà una reunió extraordinària del pacte antiterrorista per analitzar la fi d’ETA. “Avui no és un dia de celebració, sinó de record i homenatge”, perquè “desapareix ETA, però no desapareix el mal que ha causat ni el dolor irreparable que ha sembrat, ni ho farà el deute de gratitud ambles víctimes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia