Política

El govern espanyol inicia els tràmits per recórrer la reforma de la llei de la presidència

Demana un informe al Consell d’Estat previ a la presentació del recurs al Tribunal Constitucional

Méndez de Vigo assegura que l’executiu “no tolerarà cap frau de llei”

El govern espanyol ha fet aquest divendres el primer pas per deixar sense efecte la modificació de la llei de presidència que s’ha aprovat al Parlament per a la investidura a distància de Carles Puigdemont. El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha anunciat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el seu executiu “ha sol·licitat l’informe al Consell d’Estat per recórrer la modificació de la llei de presidència” per “en el cas que s’aprovi” –cosa que ja s’havia produït quan ha pronunciat aquestes paraules- “recórrer-la davant el Tribunal Constitucional (TC)”. El portaveu ha assegurat que l’executiu “no tolerarà cap frau de llei”. Segons Méndez de Vigo, “el Parlament quan es reuneix pren decisions que no porten enlloc” i ha recordat que ja “han estat advertits per part del TC de possibles irregularitats”.

La llei s’ha aprovat al Parlament gràcies als vots de JxCat –grup impulsor- ERC i la CUP. L’informe del Consell d’Estat és el pas previ preceptiu -però no vinculant- necessari per dirigir-se al TC. En recurs provocarà la seva suspensió automàtica des del moment en què els magistrats admetin a tràmit l’escrit, cosa que es pot produir els pròxims dies.

La reforma de la llei de la presidència de la Generalitat és l’últim intent de les forces independentistes per poder investir a distància Carles Puigdemont. Fonts de La Moncloa han recordat aquesta setmana que el Tribunal Constitucional va advertir els responsables del Parlament “de l’obligació de respectar les resolucions de l’alt tribunal”. La llei s’ha sotmès a votació per lectura única al Parlament malgrat el dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries, que va concloure que la reforma vulnera l’Estatut i la Constitució.

Previsiblement el recurs recollirà els termes de l’última resolució per la que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit la setmana passada el primer escrit de l’executiu de Rajoy contra la investidura de Puigdemont. En aquesta resolució el TC ja advertia la Mesa que es declararà “radicalment nul i sense valor ni efecte” qualsevol acte, resolució o acord que contravingui la suspensió acordada. És a dir, que tancava la porta ja a qualsevol modificació de la Llei de presidència per permetre una investidura de Puigdemont a distància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona