Política

L’antiga mesa defensa la seva inviolabilitat davant Llarena

Quatre exdirigents parlamentaris acudeixen al Suprem per conèixer la interlocutòria de processament per desobediència

La compareixença de Barrufet queda ajornada

Nuet és l’únic que respon a les parts

L’antiga mesa del Parlament va defensar ahir davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena la inviolabilitat parlamentària que els emparava en el moment d’admetre a tràmit la llei que va permetre el referèndum de l’1-O i la de transitorietat. Quatre membres de l’antiga mesa del Parlament, Lluís Guinó, Lluís Maria Corominas, Anna Simó i Joan Josep Nuet, van acudir a la seu judicial, mentre que Ramona Barrufet estava previst que fes la compareixença per videoconferència, però va quedar ajornada per al dia 21. Per aquests fets, tots ells han estat processats per un delicte de desobediència, que es castiga amb penes d’inhabilitació.

La presència davant del jutge de tres dels investigats va durar poc més de deu minuts, durant els quals es van ratificar en la seva primera declaració exculpatòria. Simó va explicar en sortir que en el seu cas va respondre a dues preguntes de la defensa amb la intenció d’insistir en la immunitat que assistia els actes parlamentaris. La compareixença més llarga va ser la de Nuet, que es va voler esplaiar davant les parts –excepte amb Vox– i va exposar que la tasca de la mesa era tramitar iniciatives sense haver de prejutjar com acabarien. Ell mateix hi afegia que va acceptar que tiressin endavant, però que hi va votar en contra.

“No ens sentim en absolut delinqüents. No vam desobeir el Tribunal Constitucional, sinó que vam portar al Parlament un debat polític que era punyent a la societat catalana”, subratllava Nuet poc abans d’entrar al Suprem. Per l’encara diputat –si bé ja no és membre de la mesa del Parlament–, no haver-ho fet “hauria estat incomprensible”.

Un cop comunicat el processament, tenen intenció de sol·licitar que se’ls aixequin les mesures cautelars imposades el 9 de novembre –Nuet en va quedar exclòs– i que preveuen compareixences periòdiques al jutjat, retirada del passaport i una fiança de 25.000 euros. De tots ells, només Carme Forcadell va passar en aquell moment una nit a la presó, eludible si dipositava 150.000 euros. Al març, Llarena va decidir tornar a empresonar l’expresidenta del Parlament i quatre consellers processats per un delicte de rebel·lió.

Avui es preveu la compareixença al Tribunal Suprem de la resta d’acusats que no són ni a la presó ni a l’exili: Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila –acusats de malbaratament i de desobediència–, així com la dirigent de la CUP Mireia Boya, també per un delicte de desobediència.

LES FRASES

No vam desobeir el TC, sinó que vam portar al Parlament un debat polític que era punyent a la societat
Joan Josep Nuet
diputat d’en comú
Van fer la seva feina: permetre un debat parlamentari perquè els diputats ens poguéssim expressar
Maria Senserrich
portaveu del pdecat
S’ha produït una judicialització de la política que és absolutament intolerable
Xavier Domènech
líder catalunya en comú Podem

Una universitat de Madrid veta un acte de Mas

La Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha vetat una conferència col·loqui anunciada per demà que tenia com a protagonista l’expresident de la Generalitat Artur Mas, segons han informat fonts dels organitzadors, l’associació Ítaca-UPM. La decisió de la institució acadèmica els ha obligat a canviar d’ubicació i de format, de manera que l’acte es mantindrà el mateix dia, però se celebrarà en un espai més reduït i a porta tancada, si bé es podrà seguir per streaming. La raó que ha motivat aquesta nova fórmula és evitar boicots. Els assistents podran accedir a la conferència i fer preguntes a Mas, prèvia inscripció.

Els organitzadors asseguren que el centre docent madrileny es va negar a rebre l’expresident amb el pretext que la seva presència “podria danyar la imatge de la universitat i crear una polèmica innecessària”. No és la primera ocasió, però, que Mas participa en debats públics a Madrid i, de fet, va fer una conferència a la Universitat Complutense el febrer de l’any passat. Al novembre també va participar en un debat organitzat pel Club Siglo XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona