Política

Millo diu que el 155 ha evitat una Generalitat paralitzada

Defensa que els acords dels departaments els prenen directors generals nomenats pel govern independentista

El delegat espanyol reafirma que l’article decau amb un govern que acati la llei

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, defensa la intervenció de l’autogovern català a través del 155 perquè ha permès “reactivar una Generalitat aturada pel procés”. Aturada “absolutament”, segons s’afirma en la memòria del 2017 de la Delegació del Govern de l’Estat o “parcialment”, segons la paraula utilitzada pel mateix Millo durant la presentació ahir del balanç. Millo volia ahir reafirmar la suposada normalitat amb què funciona l’administració de la Generalitat sota la direcció del govern espanyol i explicava que qui pren les decisions són els directors i secretaris generals dels departaments en una actuació “lleial amb el govern espanyol”. El delegat, de fet, recorda que s’han mantingut “el 99%” dels alts càrrecs nomenats pel govern independentista, que són els que porten al Consell de Ministres dels divendres els acords que cal prendre en cada departament. De nou, Millo manté que ho fan de manera professional i lleial al govern espanyol “per garantir el bon funcionament de la Generalitat”.

Segons ell, és aquesta “normalitat” d’una actuació estatal “prudent i amb sentit comú” el que ha evitat que la Generalitat es paralitzés. El delegat estatal no dubta a afirmar que, amb l’aplicació del 155, l’executiu espanyol s’ha trobat una “Generalitat que s’estava paralitzant” perquè, segons ell, el nombre d’acords que prenien departaments com ara Justícia, Benestar Social o Sanitat havia baixat fins a un 20% o 30%, hi havia pagaments pendents com ara el Fons de Cooperació Local o estava aturada l’ampliació de “places del sistema educatiu o dels Mossos”, mesures que s’han “desencallat” amb la intervenció estatal.

La memòria elaborada per la Delegació informa del “pagament puntual a tots els municipis de Catalunya” amb una suma global de 1.100 milions del setembre al desembre i del pagament de més de 1.500 milions a proveïdors, pimes i empreses “especialment en l’àmbit sanitari” . El delegat del govern espanyol anuncia per al primer semestre d’aquest any l’aprovació per a Catalunya de 5.830 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica, “que suposen pràcticament la meitat del total que es distribuirà a les comunitats autònomes”.

Millo també destaca “les actuacions de control del compliment” dels ajuntaments de la llei de banderes, que obliga a penjar l’espanyola al balcó i que ha suposat actuar en 79 administracions locals. Millo insisteix que el govern d’Espanya es va “veure obligat” a aplicar el 155 perquè el Parlament i el govern català havien “derogat el marc constitucional i estatutari” el 6 i el 7 de setembre, havien realitzat “un simulacre de referèndum il·legal” i havien fet una “declaració unilateral i il·legal d’independència”. Per mitjà del 155, conclou, es va “restablir l’autogovern”, la Constitució i la democràcia per mitjà d’eleccions “plurals, transparents i amb garanties” i es va reobrir el Parlament “que havia estat aturat pel procés i el referèndum”.

Millo reafirma que les mesures adoptades amb el 155 deixaran de tenir vigència en el moment que es constitueixi el nou govern, sempre que acati la legalitat constitucional.

LA XIFRA

5.830
milions
destinarà a Catalunya el FLA durant aquest primer semestre de l’any, segons anunciava ahir Enric Millo.
En Justícia, Benestar o Sanitat la Generalitat s’estava paralitzant i el nombre d’acords havia baixat un 20% o un 30%
Qui porta al Consell de Ministres tots els acords? Els directors i secretaris generals nomenats pel govern independentista
No és que un nou govern posi fi al 155. El 155 tenia com a objectiu restituir un govern autonòmic
Enric Millo
delegat del govern espanyol

“La probabilitat d’investir Puigdemont és zero”

Millo atribueix exclusivament als partits independentistes el “bloqueig” de la investidura perquè “insisteixen en la no assumpció del fracàs” i la “no acceptació de la realitat”. Respecte a la negativa del president del Parlament, Roger Torrent, de reunir-se amb ell perquè vol una interlocució directa amb el president del govern espanyol, Millo lamenta que Torrent no hagi “estimat oportú restituir el diàleg amb la delegació”, però hi afegeix que “no passa res. Ja rectificarà”. El delegat estatal assegura que manté la mà oberta per restablir el diàleg “dins del marc legal”. Millo sosté que “restablir el diàleg entre els catalans és el primer repte” i adverteix que no pot continuar la situació d’un “hemicicle del Parlament dividit per un passadís i en què els grups d’un costat i l’altre no es parlen”. Millo defuig avançar si el govern espanyol farà cap proposta a un futur govern català perquè, primer, diu, aquest executiu s’ha de comprometre a respectar la legalitat. “La probabilitat d’investir Puigdemont és zero amb la legalitat vigent” i no vol “ni imaginar el menyspreu que suposaria investir un president de palla”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia